Városlista
2024. július 28, vasárnap - Szabolcs

Hírek

2010. Július 18. 07:25, vasárnap | Belföld
Forrás: Független Hírügynökség

Ünneplés helyett szakadékot temettek

Ünneplés helyett szakadékot temettek

Falunapi ünneplés helyett dolgozni indultak szombaton a somogybabodiak. A települést júniusban özönvízszerű eső öntötte el, amely egy óriási szakadékot vájt a falu feletti hegyoldalba és árkokat, utakat is tönkretett. A településnek n

Markolóval döntötték be a somogybabodi szakadék oldalát. A 200 méter hosszú és 12 méter mély kráter a júniusi esőzések óta tátong a település határában. Szombaton falunap lett volna, de az arra szánt pénzből az önkormányzat inkább markológépet bérelt.


Mulatozás helyett ároktisztításra és csatornafedél hordásra gyűltek össze a somogybabodiak. Ötven ember jelentkezett, hogy segít helyrehozni a viharkárokat.


„Igazándiból egeket nem rengetünk vele, tehát azt tudjuk mi is, hogy annyira nem elég, de a tőlünk telhetőt megtesszük" - mondta Csekk Győző.



A károk elhárítása 8 millió forintba kerülne, de a település csak a falunapra szánt 500 ezer forintot tudja erre fordítani. A polgármester szerint mégis megérte belevágni.



„Kellemes meglepetés ért bennünket reggel, mert ugye előzetesen nem lehetett tudni, hogy hányan fognak jönni, és úgy néz ki, hogy azért van még a faluban összefogás" - mondta Csima Sándor, Somogybabod polgármestere.



Az elmúlt hetekben katasztrófa turisták szállták meg a somogybabodi szakadék környékét. Az önkormányzat nem tudta megakadályozni, hogy a veszélyes árok közelébe menjenek. Ezért döntöttek úgy, hogy nem várnak állami segítségre. Ahhoz azonban, hogy teljesen betemessék a szakadékot, szükségük lesz támogatásra.



A falunap idén elmarad, de az önkormányzat este vacsorával várja a lakókat. A helybéliek azt mondják: később is bármikor szívesen segítenek, hogy helyrehozzák a vihar okozta károkat.



Független Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 27. 06:00, szombat | Belföld

Gulyás Gergely: Ukrajna azokat zsarolja a kőolajszállítás leállításával, akik következetesen kiállnak a béketárgyalások mellett

Ukrajna Magyarországot és Szlovákiát, azokat az országokat zsarolja a kőolajszállítás leállításával, amelyek következetesen kiállnak az azonnali tűzszünet és a béketárgyalások mellett

2024. Július 27. 06:00, szombat | Belföld

KSH: a benzin 6, a dízel 1 forinttal olcsóbb, mint a szomszédos országokban

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 610 forint volt, ami 6 forinttal alacsonyabb a szomszédos országok átlagértékénél.

2024. Július 27. 06:00, szombat | Belföld

Mélyponton a születésszám

Az előzetes adatok szerint 2024 júniusában 6040 gyermek született és 8863 ember halt meg; 2023 júniusához képest a születések száma 17, a halálozásoké 5,9, a házasságkötéseké pedig 14 százalékkal csökkent

2024. Július 27. 06:00, szombat | Belföld

Orbán Viktor Románia miniszterelnökével tárgyalt a kétoldalú kapcsolatokról és a román schengeni tagságról

Orbán Viktor miniszterelnök tavalyi tárgyalásukat követően idén is megbeszélést folytatott Bukarestben Marcel Ciolacu román kormányfővel - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államti