Városlista
2024. július 16, kedd - Valter

Hírek

2012. Augusztus 29. 17:00, szerda | Helyi
Forrás: Pozsgai Kitti

Utcán fotózni művészet

Utcán fotózni művészet

Ma, a Magyar Fotográfia Napján mi is felköszöntünk valakit. Az infoGyőr egyik fotósa Nagy Péter bőven megérdemli ezt, hiszen Streetphoto Győr nevű közösségi oldalát nagyon sokan kedvelik.

Olyan képet mutat rólunk, utcán sétáló emberekről, vagy éppen olyan helyzetekre hívja fel a figyelmünket, ami mellett muszáj megállni egy pillanatra és elgondolkodni azon, vajon mit is látunk.

- Amíg színes fotókkal dolgoztam, addig is dicsérték a képeimet, de az elismerés megállt ott, hogy de szép kék az ég ezen a fotón- meséli Péter.- A fekete-fehér megadja azt a lehetőséget a szemnek, hogy tényleg a lényegre koncentráljon. Az a célom, hogy elgondolkodjanak a képeimen, észrevegyenek benne engem, a hangulatomat. Jó lenne, ha minél többen felismernék a látásmódomat, ha kitűnne az az egyediség, amit magamból adok a képeknek.

Nagy Péter /Fotó: Manzard Café/

És valóban. Nem kell óriási művészi érzékkel bírni, nem kell elvontan gondolkodni ahhoz, hogy észrevegyük a pillanat szülte szépséget, bánatot, kontrasztot, fricskát, erőt, vagy bármit, ami mindannyiunk előtt ott van, csak nem biztos, hogy észre is vesszük.

A Streetphoto Győr, nagyon kedvelt oldal, sok kép alatt ott a hozzászólás: „Jé, ez én vagyok”. És valószínűleg észre sem vette, hogy fotózzák, különben lehet, hogy fel sem került volna.

- Szeretem a természetes, nem beállított képeket. Amikor valaki pózol, elveszik a lénye, a varázsa. Attól szép egy arc, hogy dühös, vagy nyugodt, elcsigázott, vagy őszintén mosolyog. A pózolás grimaszokat szül, ami már megint egy másik kategória, de nem utcai fotózás- véli Nagy Péter.

Fotósunk munkáit megnézheti itt, a galériák között, vagy látogasson el Péter közösségi csoportjába, ahol rengeteg street photo-t, azaz utcai fotót talál.

Egy kis adalék:

A Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége kezdeményezte A MAGYAR FOTOGRÁFIA NAPJÁnak megünneplését. Ezen a napon készült Magyarországon először nyilvános rendezvényen fénykép (dagerrotípia). Minden fotótörténeti forrásmunka egybehangzóan állítja, hogy 1840. augusztus 29-én, a Magyar Tudós Társaság ülésén Vállas Antal bemutatta, miként lehet képet alkotni a fénysugarak segítségével fényérzékeny nyersanyagon. Ez a nap alkalom arra, hogy a társadalom figyelmét a fotókultúrára és egyben a fotótörténeti értékekre irányítsuk

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 16. 09:11, kedd | Helyi

Félmillió az alap, jól lehet keresni Győr-Moson-Sopronban

Győr-Moson-Sopronban bruttó egymillió forintot is kereshetnek a szakképzett fizikai munkások, de a betanított munkások bére is elérheti a 650 ezret.

2024. Július 16. 08:16, kedd | Helyi

A víz mellett a sót is pótolni kell

Legalább két-három liter folyadékot kell elfogyasztani a nyári melegben.

2024. Július 16. 07:14, kedd | Helyi

Győrieknek féláron ad most belépőt a múzeum

A győri lakosok kedvezményt kapnak a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum kiállításaira szeptember végéig – tette közzé az intézmény. A kedvezmény az ideiglenes lakcímmel rendelkezőkre is vonatkozik.

2024. Július 15. 09:13, hétfő | Helyi

Munka a kánikulában: a medence partján sem könnyű

A sorozatunkat folytatjuk egy evidensnek tűnő helyszínen: a strandon. Hogy bírják a meleget azok, akik karnyújtásnyira vannak a medencétől?