Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2010. Június 14. 14:45, hétfő | Belföld
Forrás: HírTV

Útjára indult Ikarosz

Útjára indult Ikarosz

Sikeresen elindították pénteken a múlt hónapban Föld körüli pályára állított japán rakétáról azt a papírsárkányszerű űreszközt, amely csak a Nap energiáját használva hajózik a világűrben.

A kísérlet neve Ikarosz, a görög mitológiai hős neve alapján. A kísérlet célja, hogy bebizonyítsák: a napfény egyszerű és hatékony energiaforrásként alkalmazható, és nincs szükség kémiai meghajtó anyagra. A küldetés irányítói arra kíváncsiak, hogy az Ikarosz képes lesz-e mérhető gyorsulásra, és milyen jól kormányozható a szonda.

A űr-sárkány elve hasonló a vitorláséhoz, amelyet szél hajt. Az eszköznek van egy ultravékonyságú, rugalmas, négyszögletes, 14-szer 14 méteres napvitorlája, amely befogja a napszelet energiaforrásként. A vitorla szupervékony napelem filmréteggel van bevonva.

A Japán Űrkutatási Ügynökség (JAXA) közleményében jelentette be, hogy a kutatók június harmadikán kezdték meg a napvitorla kibontását, ami csütörtökön fejeződött be a Földtől hétmillió kilométerre.

Az Ikarosznak társa is volt. Az Akacuki Vénusz-szondával indult az űrbe. A párost a Tanegashima Űrközpontból bocsátották fel május 21-én. Az Akacuki decemberben érkezik a Vénuszhoz. A kettős projekt költsége egyébként másfél milliárd jen, ami nagyjából 16 millió dollár.

FH

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.