Városlista
2024. július 28, vasárnap - Szabolcs

Hírek

2010. Június 14. 14:45, hétfő | Belföld
Forrás: HírTV

Útjára indult Ikarosz

Útjára indult Ikarosz

Sikeresen elindították pénteken a múlt hónapban Föld körüli pályára állított japán rakétáról azt a papírsárkányszerű űreszközt, amely csak a Nap energiáját használva hajózik a világűrben.

A kísérlet neve Ikarosz, a görög mitológiai hős neve alapján. A kísérlet célja, hogy bebizonyítsák: a napfény egyszerű és hatékony energiaforrásként alkalmazható, és nincs szükség kémiai meghajtó anyagra. A küldetés irányítói arra kíváncsiak, hogy az Ikarosz képes lesz-e mérhető gyorsulásra, és milyen jól kormányozható a szonda.

A űr-sárkány elve hasonló a vitorláséhoz, amelyet szél hajt. Az eszköznek van egy ultravékonyságú, rugalmas, négyszögletes, 14-szer 14 méteres napvitorlája, amely befogja a napszelet energiaforrásként. A vitorla szupervékony napelem filmréteggel van bevonva.

A Japán Űrkutatási Ügynökség (JAXA) közleményében jelentette be, hogy a kutatók június harmadikán kezdték meg a napvitorla kibontását, ami csütörtökön fejeződött be a Földtől hétmillió kilométerre.

Az Ikarosznak társa is volt. Az Akacuki Vénusz-szondával indult az űrbe. A párost a Tanegashima Űrközpontból bocsátották fel május 21-én. Az Akacuki decemberben érkezik a Vénuszhoz. A kettős projekt költsége egyébként másfél milliárd jen, ami nagyjából 16 millió dollár.

FH

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 27. 06:00, szombat | Belföld

Mélyponton a születésszám

Az előzetes adatok szerint 2024 júniusában 6040 gyermek született és 8863 ember halt meg; 2023 júniusához képest a születések száma 17, a halálozásoké 5,9, a házasságkötéseké pedig 14 százalékkal csökkent

2024. Július 27. 06:00, szombat | Belföld

Orbán Viktor Románia miniszterelnökével tárgyalt a kétoldalú kapcsolatokról és a román schengeni tagságról

Orbán Viktor miniszterelnök tavalyi tárgyalásukat követően idén is megbeszélést folytatott Bukarestben Marcel Ciolacu román kormányfővel - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államti

2024. Július 27. 06:00, szombat | Belföld

Gulyás Gergely: Ukrajna azokat zsarolja a kőolajszállítás leállításával, akik következetesen kiállnak a béketárgyalások mellett

Ukrajna Magyarországot és Szlovákiát, azokat az országokat zsarolja a kőolajszállítás leállításával, amelyek következetesen kiállnak az azonnali tűzszünet és a béketárgyalások mellett

2024. Július 27. 06:00, szombat | Belföld

KSH: a benzin 6, a dízel 1 forinttal olcsóbb, mint a szomszédos országokban

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 610 forint volt, ami 6 forinttal alacsonyabb a szomszédos országok átlagértékénél.