Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2022. Február 02. 18:57, szerda | Helyi

Üzempróbát tartottak Mosoni-Dunán épült zsilipen

Üzempróbát tartottak Mosoni-Dunán épült zsilipen

Történelmi pillanat Győrnél: Átkelt az első hajó a Mosoni-Duna vízszintjét helyreállító projektben épült zsilipen – írja a magyarepitok.hu.

A beruházás a 1950-60-as évektől kezdődően kialakult jelentős medersüllyedés szünteti meg, a célja a Mosoni-Duna torkolati szakaszán a vízszint rehabilitációja. A már 90 százalékban elkészült beruházáson néhány nappal ezelőtt kelt át az első hajó. A zsilip üzempróbáját az Észak-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság legújabb járműve, a 25 méteres EREBE kitűzőhajó teljesítette.

A kitűzőhajó az alvíz felől, az ÉDVUVIZIG gönyűi hajózási telepéről érkezett, a hajók fogadására kialakított előkikötőben várakozott a 135 tonna tömegű szegmenstábla felemelkedésére. Ezután úszott be a zsilipkamrába, kikötött az egyik úszóbakhoz, megvárta a szegmens zárását, a kamra töltését, majd a töltést követően a felnyitott másik oldali szegmenstábla alatt átúszva hajózott át a műtárgy túloldalára.

Számos elemből áll a műtárgy

  • árvízkapuként szolgáló vízszintszabályozó műből,
  • hajózsilipből,
  • valamint halátjáróból áll (ez biztosítja a Mosoni-Duna ökológiai átjárhatóságát).

Mindemellett egy üzemi híd és egy kétszintes kezelőépületet is a része. A műtárgyhoz árvízvédelmi töltések is csatlakozna, illetve csónakátemelő rámpák és sólyák fogják biztosítják elkészültével a vízi turisták szabad mozgását.

A fejlesztés Győr szempontjából is nagy jelentőséggel bír, mivel a vízszint stabilizálódásával Győr régi vízi élete újjáéledhet.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 11:11, szerda | Helyi

Ez gyors volt! – Már meg is javították a Jereváni úti bokatörő csomagautomatát

Közel egyméteresre bővült az automata előtti terület, nem kell tartani balesettől.

2024. Április 24. 09:20, szerda | Helyi

Ez a verseny nemzetközi találkozóhelye a makett köré szövődött barátságoknak – ilyen volt a 26. Mosonshow

Rengeteg ember, és még annál is több részletgazdag makett: ilyen volt az a makettverseny Mosonmagyaróváron, ahová még ázsiai országokból is érkeztek versenyzők.

2024. Április 24. 08:13, szerda | Helyi

Választás 2024: Dr. Dézsi Csaba András

A programról, az elmúlt 4.5 évről és az ellenfelek egy-egy kritikájára is reagált Dr- Dézsi Csaba András, a Fidesz-KDNP polgármersterjelöltje

2024. Április 24. 07:16, szerda | Helyi

Mutatjuk a Speedmarathon eredményét!

Hazánkban április 23-án 0 óra és 24 óra közötti időszakban a rendőrök 26 személyi sérüléses közúti közlekedési baleset helyszínén intézkedtek.