Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2012. Június 18. 12:06, hétfő | Helyi
Forrás: Csikár Andrea

Valakinek lom, valakinek álom - körkép a győri régiségpiacról

Valakinek lom, valakinek álom - körkép a győri régiségpiacról

Régi festmények, ócska kályhák, megsárgult képek. Vasárnap délelőtt, az Árkád mögötti parkolóban ismét nagy volt a nyüzsgés a régiségvásárban.

A Dunakapu tér felújítási munkálatai miatt új helyszínre kényszerült piac immár tizenhárom éve, három hetente várja a régiégek szerelmeseit.

Először Budapesten és Pécsett szerveztek régiségvásárt, eltelt néhány év, s azóta több település is átvette ezt a hagyományt. Napjainkban az ország számos pontján rendeznek hasonló antikbazárokat, például városunkban is.

Több, mint tíz éves hagyományra tekint vissza a győri régiségvásár, a havonta egyszer megrendezett eseményre töretlen érdeklődéssel látogatnak ki kicsik és nagyok egyaránt.

A fülledt nyári meleg ellenére vasárnap is rengeteg műkincs kedvelő látogatott ki az antikpiacra. Ki kíváncsi látogatóként, ki vásárlóként, illetve "kincskeresőként" sétálgatott a sorok között. A piac akár egy szabadtéri múzeum; számos antik, régi korokat megélt tárgyat rejt. Itt azonban nincs tárlat vezetés, s senki nem mordul ránk, ha megérintjük a dolgokat. Sőt!

A műtárgyak nagy részét hagyaték útján szerzik be a kereskedők, amire az örökösök nem tartanak igényt, tudtuk meg Némethné Kovács Elvirától, az esemény szervezőjétől.

- Sajnos a válság hatására kissé lankadt az érdeklődés a műtárgyak iránt. A modern berendezést mostanság ritkán párosítják a vásárlók antik darabokkal, holott egy szép, ízléses régiség kiemelheti a helyiséget, fel is dobhatja annak hangulatát - mondta a szervező, akitől megtudtuk azt is, hogy a kezdetektől szinte mindig ugyanazok az árusok próbálják értékesíteni portékájukat, vannak Egerből, és Hotrobágyból is kiállítók, akik három hetente csak ezért az eseményért átutazzák az országot. - Alaposan körül kell nézni, hiszen az ország minden tájáról érkeznek árusok szebbnél-szebb portékáikkal, találkozhatunk itt olyan régiséggel is, amely az 1800-as évekből származik. Igazi múzeális képek, érmék, kitűzők, ruhák kerülnek a nagy nyilvánosság elé. S a sorok között sétálva az idelátogató kicsit visszacsöppenhet a múltba - ecsetelte Némethné Kovács Elvira, aki befejezésül hozzátette,
a vásáron kívül üzletük is van Győrött, ahol megtalálhatók a piacon is fellelhető műtárgyak, így aki éppen nem ér rá a piac idején, válogathat a bolt polcainak megporosodott tárgyai között.

Címkék: győr, régiségvásár

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 11:11, szerda | Helyi

Ez gyors volt! – Már meg is javították a Jereváni úti bokatörő csomagautomatát

Közel egyméteresre bővült az automata előtti terület, nem kell tartani balesettől.

2024. Április 24. 09:20, szerda | Helyi

Ez a verseny nemzetközi találkozóhelye a makett köré szövődött barátságoknak – ilyen volt a 26. Mosonshow

Rengeteg ember, és még annál is több részletgazdag makett: ilyen volt az a makettverseny Mosonmagyaróváron, ahová még ázsiai országokból is érkeztek versenyzők.

2024. Április 24. 08:13, szerda | Helyi

Választás 2024: Dr. Dézsi Csaba András

A programról, az elmúlt 4.5 évről és az ellenfelek egy-egy kritikájára is reagált Dr- Dézsi Csaba András, a Fidesz-KDNP polgármersterjelöltje

2024. Április 24. 07:16, szerda | Helyi

Mutatjuk a Speedmarathon eredményét!

Hazánkban április 23-án 0 óra és 24 óra közötti időszakban a rendőrök 26 személyi sérüléses közúti közlekedési baleset helyszínén intézkedtek.