Városlista
2024. február 22, csütörtök - Gerzson

Hírek

2012. Június 18. 12:06, hétfő | Helyi
Forrás: Csikár Andrea

Valakinek lom, valakinek álom - körkép a győri régiségpiacról

Valakinek lom, valakinek álom - körkép a győri régiségpiacról

Régi festmények, ócska kályhák, megsárgult képek. Vasárnap délelőtt, az Árkád mögötti parkolóban ismét nagy volt a nyüzsgés a régiségvásárban.

A Dunakapu tér felújítási munkálatai miatt új helyszínre kényszerült piac immár tizenhárom éve, három hetente várja a régiégek szerelmeseit.

Először Budapesten és Pécsett szerveztek régiségvásárt, eltelt néhány év, s azóta több település is átvette ezt a hagyományt. Napjainkban az ország számos pontján rendeznek hasonló antikbazárokat, például városunkban is.

Több, mint tíz éves hagyományra tekint vissza a győri régiségvásár, a havonta egyszer megrendezett eseményre töretlen érdeklődéssel látogatnak ki kicsik és nagyok egyaránt.

A fülledt nyári meleg ellenére vasárnap is rengeteg műkincs kedvelő látogatott ki az antikpiacra. Ki kíváncsi látogatóként, ki vásárlóként, illetve "kincskeresőként" sétálgatott a sorok között. A piac akár egy szabadtéri múzeum; számos antik, régi korokat megélt tárgyat rejt. Itt azonban nincs tárlat vezetés, s senki nem mordul ránk, ha megérintjük a dolgokat. Sőt!

A műtárgyak nagy részét hagyaték útján szerzik be a kereskedők, amire az örökösök nem tartanak igényt, tudtuk meg Némethné Kovács Elvirától, az esemény szervezőjétől.

- Sajnos a válság hatására kissé lankadt az érdeklődés a műtárgyak iránt. A modern berendezést mostanság ritkán párosítják a vásárlók antik darabokkal, holott egy szép, ízléses régiség kiemelheti a helyiséget, fel is dobhatja annak hangulatát - mondta a szervező, akitől megtudtuk azt is, hogy a kezdetektől szinte mindig ugyanazok az árusok próbálják értékesíteni portékájukat, vannak Egerből, és Hotrobágyból is kiállítók, akik három hetente csak ezért az eseményért átutazzák az országot. - Alaposan körül kell nézni, hiszen az ország minden tájáról érkeznek árusok szebbnél-szebb portékáikkal, találkozhatunk itt olyan régiséggel is, amely az 1800-as évekből származik. Igazi múzeális képek, érmék, kitűzők, ruhák kerülnek a nagy nyilvánosság elé. S a sorok között sétálva az idelátogató kicsit visszacsöppenhet a múltba - ecsetelte Némethné Kovács Elvira, aki befejezésül hozzátette,
a vásáron kívül üzletük is van Győrött, ahol megtalálhatók a piacon is fellelhető műtárgyak, így aki éppen nem ér rá a piac idején, válogathat a bolt polcainak megporosodott tárgyai között.

Címkék: győr, régiségvásár

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Február 22. 09:15, csütörtök | Helyi

Új tulajdonosa lett a gönyűi erőműnek

A nemzetközi Veolia Csoport magyarországi leányvállalata, a Veolia Invest Hungary Zrt. megszerezte a gönyűi erőmű 100%-os üzletrészét.

2024. Február 22. 08:12, csütörtök | Helyi

Filmbe illő autó üldözés volt Győrben – Videóval

Akciófilmbe illő jelenetnek lehettek tanúi nyáron a győriek: egy drog hatása alatt álló férfit csak hosszas üldözés után sikerült elkapni a rendőröknek. Videóval!

2024. Február 22. 07:15, csütörtök | Helyi

Ismét a bérekről tárgyaltak a győri Audiban

Február 19-én ismét egy asztalhoz ültek az Audi Hungaria és az autógyár szakszervezetének képviselői.

2024. Február 21. 09:13, szerda | Helyi

Amikor a robotika szak hasznosul a mezőgazdaságban

A Széchenyi István Egyetem mosonmagyaróvári karának tudóscsoportja fejlesztette ki azt a kisméretű mezőgazdasági robotot, amely mesterséges intelligencia alkalmazásával új szintre emeli a mezőgazdasági munkálatokat.