Városlista
2024. július 29, hétfő - Márta

Hírek

2010. December 21. 07:41, kedd | Belföld
Forrás: ELTE Társadalomtudományi Kar

Vallási ünnepnek tekintik a karácsonyt az amerikaiak

Vallási ünnepnek tekintik a karácsonyt az amerikaiak

Kereskedelmi jellege ellenére inkább tekinti vallási, mint szekuláris ünnepnek a karácsonyt az amerikaiak többsége. Sokak szerint a függetlenség napja mellett ez a nemzet legfontosabb ünnepe.

Nem a vásárlásról szól az ünnep?

A Rasmussen Reports karácsonyi felmérése szerint hiába a bevásárlási dömping, az amerikaiak többsége mégis úgy véli, a karácsony nem világi, inkább vallási ünnep. A megkérdezettek közel kétharmada (65%) vallási, 28 százaléka inkább világi ünnepként éli meg a karácsonyt. Annak ellenére vélekednek így, hogy a boltok kirakatán jobb szeretik a szekuláris jellegű "Kellemes ünnepeket!" feliratot, mint a valláshoz jobban kötődő "Boldog karácsonyt!" kívánságot látni.

A válaszok szerint a nők és a gyermekes családok tekintenek inkább vallási ünnepként a karácsonyra, mint a gyermektelenek és az egyedülállók. Természetesen az aktív vallásgyakorlók, vagyis azok, akik hetente legalább egyszer járnak templomba, szintén vallási eseményként élik meg a december végi ünnepet.

Majdnem mindenki ünnepel

A kutatás eredményei szerint az amerikaiak 92 százaléka megünnepli a karácsonyt. A nem ünneplők negyede más vallási ünnepet tart az év végén, például a Hannukát, míg háromnegyedük egyáltalán nem ünnepel. A karácsonyozók 68 százaléka állít karácsonyfát, 60 százalékuk pedig feldíszíti otthonát az ünnep alkalmából. Az ünnepi bevásárlást a megkérdezettek 36 százaléka nem kezdte még el a lekérdezés idején, azaz december első hetében.

A Rasmussen tavaly év végi felmérése szerint egyébként az amerikaiak 66 százalékos egyetértési aránnyal a nemzet legfontosabb ünnepének tartják a karácsonyt. Az eredmények szerint a július 4-ei függetlenség napja 62 százalékos aránnyal csak a második legfontosabb ünnep az észak-amerikai országban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 29. 08:11, hétfő | Belföld

Menczer Tamás: sok fiatal csatlakozására számítok!

Sok fiatal Fideszhez csatlakozására számít a jövőben Orbán Viktor miniszterelnök szombati, tusványosi beszéde hatására a Fidesz-KDNP kommunikációs igazgatója, aki erről a Kossuth rádió Vasárnapi Újság című műsorában beszélt.

2024. Július 29. 08:09, hétfő | Belföld

Indul a Digitális Állampolgárság Program

Indul a Digitális Állampolgárság Program, ősztől egyre több ügyet lehet mobiltelefonról intézni, s már lehet előregisztrálni a kormányablakokban

2024. Július 29. 08:08, hétfő | Belföld

Zömében derült, napos idő várható a héten

A héten derült, napos idő várható, csütörtöktől zivatarok is érkezhetnek - derül ki a HungaroMet Zrt. országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.

2024. Július 28. 11:02, vasárnap | Belföld

Gyopáros Alpár: több mint 1,8 milliárdos támogatást kaptak az önkéntes tűzoltó-egyesületek a Magyar falu programban

A kormány több mint 1,8 milliárd forint értékben támogatott önkéntes tűzoltó-egyesületeket az elmúlt több mint négy évben a Magyar falu programban működő Falusi Civil Alapon keresztül