Városlista
2024. július 31, szerda - Oszkár

Hírek

2017. Február 20. 11:50, hétfő | Életmód

Válságba került a hagyományos családmodell

Válságba került a hagyományos családmodell

Felmerül a kérdés, hogy hova vezet a XXI. század szomorú jelensége, mégpedig az, hogy a házasságot összetartó erő sok helyen már nem a szeretet,

- ehelyett a rezsiköltség, vagy éppen a vagyon minden áron való összetartása.

Ugyanakkor érezzük is, hogy a hagyományos családmodell soha nem mehet ki a divatból, mert ez adja meg a gyermekek számára az akol melegséget, amelyből a pszichéjük egy életen át táplálkozik.

"Manapság azonban - bizonyos körökben - ez már nem trendi, hiszen az individualista társadalmak "légy önmagad" szlogenje, nem veszi figyelembe a gyermekeink érdekeit. Szembe kell nézni a szomorú ténnyel, válságba került a hagyományos családmodell. Homokba dughatjuk a fejünket, ugyanakkor hasznosabb, ha akár média kampányt indítunk ennek megmentésére" - mondta Prof. Dr. Ősapay György, a népszaporulat kérdésével, meddőségi problémák elemzésével, korrigálási lehetőségeivel foglalkozó szakember, a Magyar Tudományos Akadémia doktora.

A boldog család a munkában is a legnagyobb ösztönző erő, hiszen nincs annál szebb amikor valaki az élete párjával együtt teljesíti be az élethivatását.
Persze arra is számítanunk kell, hogy nem minden családnál lehet ennyire idillikus a kép. Az egymás ellen lelki és fizikai terrort alkalmazó pároknál a válás lehet megoldás ahhoz, hogy egymástól elkülönülve, az életüket újraértelmezve , egymástól távolságot tartva képviseljék együtt a gyermekeik érdekeit.

Hogy hogyan? Ez intelligencia, empátia és józan belátás kérdése. A válásnál ugyanis nem csak az indulatok szabadulnak el, amelyekben szinte mindig a gyermek a játszma eszköze, hanem megnövekszik az esély az új párkapcsolatra is, azaz foltcsaládok alakulhatnak ki rövid időn belül.

A mozaikcsalád pedig akkor működik jól, ha a mottója: az egymás gyermekeinek, egyéb családtagjainak az elfogadása, azaz az egymás iránti tisztelet.


Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 31. 07:55, szerda | Életmód

A legjobb rendező díját nyerte Amerikában Tóth Barnabás pszichothrillere

A legjobb rendező díját nyerte el Tóth Barnabás Mesterjátszma című pszichothrillere a Stony Brook Filmfesztiválon, New York államban a hétvégén - tájékoztatta a Nemzeti Filmintézet (NFI) az MTI-t kedden.

2024. Július 31. 07:42, szerda | Életmód

Csütörtökön kezdődik a Paloznaki Jazzpiknik

A csütörtökön kezdődő Paloznaki Jazzpiknik a zene mellett a fenntarthatóságot, az ökológiai lábnyom csökkentését, valamint a hulladék szelektív kezelését tekinti fontos feladatának - közölték a szervezők kedden az MTI-vel.

2024. Július 30. 08:02, kedd | Életmód

A szúnyogok ellen bevetett kémiai kezelések visszafogott használatát javasolják a Pécsi Tudományegyetem szakemberei

A csípőszúnyogok állományának gyérítésére bevetett, Magyarországon is széles körben alkalmazott pyrethroid-alapú kémiai kezelések visszafogott használatára hívják fel a figyelmet a PTE VNL szakemberei.