Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2010. Június 28. 14:45, hétfő | Belföld
Forrás: ELTE Társadalomtudományi Kar

Válságban a házasságok

Válságban a házasságok

Egy frissen közzétett kenyai felmérés eredményei szerint nagyon kevés párt köt össze a szerelem, a többség inkább anyagi okokból vagy a gyermekek miatt tartja fenn a házasságot. Mindeközben a kapcsolatoknak rendszerint a pénz okozta konfl

Pénz, ami összeköt és elválaszt



Aggasztó képet fest a Saturday Nation lap által megrendelt kutatás a kenyai házasságok állapotáról. A felmérés szerint a megkérdezett házaspárok alig 40 százaléka minősíti boldognak a házasságát, a többiek boldogtalannak vagy bizonytalannak érzik magukat kapcsolatukban. A szerelem, ami sokak szemében a házasság valódi alapja kell, hogy legyen, kevés kenyai pár életében játszik fontos szerepet. Csak tízből négy válaszadó állította, hogy a kölcsönös szerelem az, ami elsődlegesen összetartja a házasságát, tízből hatan inkább a gyermekeik miatt vannak együtt, míg tízből négyen a nagyobb anyagi biztonság miatt tartják fenn a köteléket. Nem meglepő tehát, hogy tízből hárman azt állítják, ha lenne második esélyük, nem döntenének úgy, hogy ismét jelenlegi párjukat válasszák házastársul.


A kutatás szerint a házasságokat rengeteg konfliktus terheli. A válaszadók fele legalább havi rendszerességgel jelentkező komolyabb konfliktusról számolt be, amelyet szintén az esetek felében a pénz, míg tízből közel négy esetben a rokonok és családtagok közbeavatkozása okoz. Azokban az esetekben, ahol a veszekedések végül válással végződtek, kétharmados arányban az anyagi problémák, míg bő ötven százalékos aránnyal a hűtlenség jelentette a fő indokot a kapcsolat felbontásához. Ráadásul mindkét fél a másikat hibáztatta a házasság kudarcáért. Az elvált férfiak háromnegyede volt felesége tiszteletlenségére és veszekedős hajlamára panaszkodott, míg az elvált nők ex-férjükből a kapcsolat iránti valódi elkötelezettséget hiányolta. Az anyagi problémák és a hűtlenség mellett ráadásul egyre több nő érezte problémásnak, hogy férje nem egyenlő partnerként kezelte a kapcsolatban.


Hidegháború a házasságban



A kutatás kiegészítéseként készült fókuszcsoportos beszélgetések szintén a házasság intézményének hanyatlására világítottak rá. A résztvevők mélyen gyökeredző bizonytalanságról számoltak be, hozzátéve, hogy nem tudják, mennyi ideig tart majd jelenlegi boldogságuk. A boldog illetve boldogtalan házasságban élő nőkből, illetve a hasonló megoszlású férfiakból álló csoportokon még a legboldogabb párok is komoly kihívásokról számoltak be, amelyek nem egy esetben - az egyik részvevő szóhasználatát idézve - hidegháborúhoz vezettek a felek között. A férjek és feleségek közötti gyakorlatilag zéró kommunikáció sok esetben a szerelem kihűléséhez vezetett, ahol már csak a gyermekek megléte tartja össze a kapcsolatot.


Ha a kapcsolat kihűlt és a szenvedély elmúlt, többen kezdik el másnál keresni a boldogságot. Mind a megkérdezett férjek, mind a feleségek elismerik, hogy a házasságon kívüli kapcsolatok poligámiához hasonló intézménye létezik, sőt, sokan el is fogadják. A nők 11 százaléka nyilatkozott úgy, hogy nem bánja, ha férje egy második, ún. társfeleséget választ magának.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

2024. Május 03. 13:47, péntek | Belföld

KSH: a benzin 3,2, a dízel 2,4 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 639, míg a régiós országokban 619 forint volt.

2024. Május 03. 13:42, péntek | Belföld

46 ezer fát ültettek el eddig az Országfásítási programban

Meghaladja a 46 ezret az Országfásítás programban az elmúlt négy évben elültetett fák száma