Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2020. Január 03. 11:23, péntek | Belföld

Változások 2020-ban: 5%-os áfa, szja-mentesség, ingyenes utazás

Változások 2020-ban: 5%-os áfa, szja-mentesség, ingyenes utazás

A szálláshelyi áfa csökkenése, turizmusfejlesztési hozzájárulás, új adókedvezmények – íme a fontosabb változások, amelyek a turizmus-vendéglátás ágazatot (is) érintik 2020. január 1-jétől.

- A hazai turizmus versenyképességének erősítése érdekében a kereskedelmi szálláshely szolgáltatás áfája az eddigi 18-ról 5 százalékra csökkent január 1-jétől. Ezzel párhuzamosan e szolgáltatás után bevezetésre került a 4 százalékos turizmusfejlesztési hozzájárulás, amelynek megfizetése független attól, hogy adott szolgáltató az általános forgalmi adózás rendszerében alanyi adómentes, illetve attól is, hogy milyen vállalkozási formában tevékenykedik. További részleteket a fizetésre kötelezettek köréről és a hozzájárulás megfizetés módjáról a NAV honlapján talál.

- December 31-ig minden szálláshely-szolgáltatónak kötelezően regisztrálni kellett magát a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) rendszerébe, és január 1-jétől napi szintű adatot kell szolgáltatnia a szálláshelykezelő szoftveren keresztül.

- Január 1-jén életbe lépett a négygyermekes édesanyák személyi jövedelemadó-mentessége. Azok az édesanyák, akik legalább négy gyermeket nevelnek vagy neveltek fel, életük végéig mentesülnek személyi jövedelemadójuk megfizetése alól kereső tevékenységből származó jövedelmük után. A kedvezmény a vér szerinti, az örökbefogadott, valamint a már felnőtt gyermekek után is jár.

- A minimálbér bruttó összege 161 000 forintra, a garantált bérminimum pedig 210 600 forintra emelkedik, a növekedés mindkét esetben 8-8 százalékos.

- A szülők munkába állását segíti a nagyszülői GYED bevezetése. A gyermekgondozási díjat a még nem nyugdíjas nagyszülők vehetik igénybe január 1-jétől, amennyiben a dolgozó szülő(k) helyett vállalják unokájuk gondozását, nevelését. A nagyszülői GYED összege legfeljebb a mindenkori minimálbér kétszeresének 70 százaléka, 2020-ban havi 225 288 forint lehet.

- A nyugdíjkorhatár 2020-ban 64,5 évre emelkedik.

- Január 1-jétől ingyenesen utazhatnak a budapesti álláskeresők a BKV járatain. A díjmentes bérletet azok vehetik igénybe, akik budapesti állandó lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkeznek, és a fővárosi kormányhivatal illetékes kerületi hivatalában álláskeresőként nyilvántartásba vannak véve.

- A kisvállalati adó (kiva) kulcsa január 1-jétől 13-ról 12%-ra csökkent.

- Aki december végéig nem használta fel az Erzsébet-utalványát, annak elveszett az itt tartott pénze. Az Erzsébet-utalványcsalád tagjai (Étkezési, Ajándék, Kultúra, Sport és Ruházati) ugyanis mind papíralapon, mind az elektronikus Erzsébet-utalvány Plusz kártyára töltve egységesen 2019. december 31-ig voltak érvényesek.

- Az év utolsó napján lehetett utoljára fizetni a régi típusú tízezressel, 2020-tól csak az új bankjegyek maradnak forgalomban. A régi bankók mostantól a bank- és postafiókban három évig, a Magyar Nemzeti Bankban húsz évig díjmentesen válthatók be azonos címletű fizetőeszközre.

Forrás: turizmus.com

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során