Városlista
2024. június 14, péntek - Vazul

Hírek

2012. Január 23. 10:25, hétfő | Helyi
Forrás: Nyugathír/MTI

Vámosszabadin készült az idei Kölcsey-díjas énekes hangfelvétele

Vámosszabadin készült az idei Kölcsey-díjas énekes hangfelvétele

Sebestyén Márta énekművész kapta idén a Kölcsey Ferenc-emlékplakettet.

Az elismerést a Magyar Kultúra Napja alkalmából megtartott ünnepi megemlékezésen adták át vasárnap a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Szatmárcsekén. Sebestén Márta legutóbb a Győr-Moson-Sopron megyei Magyar Kultúra Kiadó által kiadott Örvendezzünk - Karácsonyi énekek című zenei összeállítással hallatott magáról 2011 végén. A nagy érdeklődéssel keresett hangfelvétel a vámosszabadi Zenekápolnában készült.

Az 1995-ben alapított Kölcsey-emlékplakettet a magyar művésztársadalom azon képviselői kaphatják meg, akik életművükkel nagyban hozzájárultak a hazai és az egyetemes kultúra gazdagításához. Az elmúlt évben Görömbei András irodalomtörténész, esszéíró, korábban pedig Jankovics Marcell filmrendező, Szabó Dénes karnagy, Szilágyi István író és Nagy Gáspár költő kapta meg a kitüntetést, de a díjazottak között volt Makovecz Imre építész és Csoóri Sándor költő is.
A község zsúfolásig megtelt református templomában megtartott ünnepségen a Kölcsey-emlékplakettet Jánosi Zoltán, a Kölcsey Társaság elnöke, a Nyíregyházi Főiskola rektora adta át a népdalénekesnek.
Sebestyén Márta - Kodály Zoltán egykori tanítványa - 1991-ben kapta meg a Liszt-, majd 1999-ben a Kossuth-, 2003-ban a pedig a Prima Primissima-díjat. A világhírű énekest Olaszországban a Diploma alla Carriera és a Chinciano Fellini-díjban részesítették, emellett énekelt a több Oscar-díjjal kitüntetett Angol beteg című filmben és a Deep Forest Grammy-díjas világzene albumán is.
A magyar kultúra napját 1989 óta ünneplik január 22-én annak emlékére, hogy a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be Szatmárcsekén a Himnuszt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 14. 09:11, péntek | Helyi

Győri-Lukács Viktória is bekerülhet a szezon álomcsapatába

Három magyar kézilabdázó, a férfiaknál Bánhidi Bence, a nőknél Győri-Lukács Viktória és Töpfner Alexandra is bekerülhet a szezon álomcsapatába az európai szövetség (EHF) szavazásán.

2024. Június 14. 08:13, péntek | Helyi

Szombaton nyit a győri fürdő – praktikus kérdésekre kértünk és kaptunk választ

A RQ Vízi Élménypark és Gyógyfürdő június 15-én indítja a nyári szezonját, a győrieknek kedvezményes jegyet kínálnak.

2024. Június 14. 07:16, péntek | Helyi

A könyvek a Baross útra költöznek!

Június 13-15. között három napon át zajlanak a 95. Ünnepi Könyvhét és 23. Gyermekkönyvnapok rendezvényei.

2024. Június 13. 09:12, csütörtök | Helyi

Országos bajnoki címet szereztek a Széchenyi Egyetem hallgatói

A Széchenyi István Egyetem sárkányhajóban is országos bajnoki címet szerzett