Városlista
2024. augusztus 15, csütörtök - Mária

Hírek

2012. Január 23. 10:25, hétfő | Helyi
Forrás: Nyugathír/MTI

Vámosszabadin készült az idei Kölcsey-díjas énekes hangfelvétele

Vámosszabadin készült az idei Kölcsey-díjas énekes hangfelvétele

Sebestyén Márta énekművész kapta idén a Kölcsey Ferenc-emlékplakettet.

Az elismerést a Magyar Kultúra Napja alkalmából megtartott ünnepi megemlékezésen adták át vasárnap a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Szatmárcsekén. Sebestén Márta legutóbb a Győr-Moson-Sopron megyei Magyar Kultúra Kiadó által kiadott Örvendezzünk - Karácsonyi énekek című zenei összeállítással hallatott magáról 2011 végén. A nagy érdeklődéssel keresett hangfelvétel a vámosszabadi Zenekápolnában készült.

Az 1995-ben alapított Kölcsey-emlékplakettet a magyar művésztársadalom azon képviselői kaphatják meg, akik életművükkel nagyban hozzájárultak a hazai és az egyetemes kultúra gazdagításához. Az elmúlt évben Görömbei András irodalomtörténész, esszéíró, korábban pedig Jankovics Marcell filmrendező, Szabó Dénes karnagy, Szilágyi István író és Nagy Gáspár költő kapta meg a kitüntetést, de a díjazottak között volt Makovecz Imre építész és Csoóri Sándor költő is.
A község zsúfolásig megtelt református templomában megtartott ünnepségen a Kölcsey-emlékplakettet Jánosi Zoltán, a Kölcsey Társaság elnöke, a Nyíregyházi Főiskola rektora adta át a népdalénekesnek.
Sebestyén Márta - Kodály Zoltán egykori tanítványa - 1991-ben kapta meg a Liszt-, majd 1999-ben a Kossuth-, 2003-ban a pedig a Prima Primissima-díjat. A világhírű énekest Olaszországban a Diploma alla Carriera és a Chinciano Fellini-díjban részesítették, emellett énekelt a több Oscar-díjjal kitüntetett Angol beteg című filmben és a Deep Forest Grammy-díjas világzene albumán is.
A magyar kultúra napját 1989 óta ünneplik január 22-én annak emlékére, hogy a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be Szatmárcsekén a Himnuszt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 14. 14:53, szerda | Helyi

Nagyszabású ingyenes rendezvénnyel ünnepel ősszel az ETO Park

Óriási bulival és színes programokkal várja a lakosságot az ETO Park Szolgáltató & Élményközpont 2024. szeptember 20-án! Az esemény apropóját az adja, hogy újra élettel telik meg az épület. Közel két év kemény munka után szeptember

2024. Augusztus 14. 09:14, szerda | Helyi

Liszt-liszt, csak a csomagolás más?

Annyi féle liszt van a boltok polcain, hogy rendkívül nehéz eligazodni közöttük és kiválasztani a célnak megfelelőt.

2024. Augusztus 14. 08:13, szerda | Helyi

Táborozók a győri kórház Skill laborjában

Újraélesztést gyakoroltak és még egy rutinműtétet is kipróbálhattak a gyerekek a Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórház „Ecc-Petz” táborában.

2024. Augusztus 14. 07:14, szerda | Helyi

Az egyetem átvette a Győri Tánc- és Képzőművészeti Iskola fenntartását

A Széchenyi István Egyetem fenntartásában működik tovább augusztus 1-jétől a Győri Tánc- és Képzőművészeti Általános Iskola, Szakgimnázium és Kollégium.