Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. Június 30. 12:06, szombat | Külföld
Forrás: MTI

Vancouver zöld elsőségre tör

Vancouver zöld elsőségre tör

Vancouver már tavaly is dobogós volt a világ legzöldebb városának címéért kibontakozott versenyben, Koppenhága és San Francisco mögött a harmadik helyen állt. A nyugat-kanadai város azonban nem éri be ennyivel: most, hogy a Rio+20 tanácskozáson a világ nagyjai elismerték a közösségek kiemelt szerepét a fenntartható fejlődésben, azt a célt tűzte ki, hogy 2020-ra maga kerüljön az első, minden versenytársánál zöldebb helyre.

A párizsi Le Figaro tudósítása szerint a városi vezetés ötletbörzéjére számtalan elképzelés futott be. Az egyik arról szólt, hogy "zöld munkahelyeket" kell teremteni. "Jelenleg 15 ezer ilyen állás létezik, ezt a számot 30 ezerre kívánjuk emelni, ami 8 ezerrel több, mint ami természetes fejlődés esetén várható lenne" - mondta Sadhu Aufochs Johnston, a polgármester egyik helyettese.
A további tervek között szerepel a Föld légkörének felmelegedését okozó üvegházhatású gázok kibocsátásának 33 százalékos csökkentése, karbon-semleges épületek létesítése, a szemétégetőbe szánt hulladék mennyiségének radikális csökkentése és a gépkocsiforgalom erőteljes redukálása.
Alighanem az utolsó pont a legnehezebben kivitelezhető, bár az autóhasználat már a visszaesés jeleit mutatja. "Elvben hiába értenek egyet az emberek, a gyakorlatban nagyon nehéz változtatni a megszokáson" - ismerte el a városi illetékes.
Szerinte arra volna szükség, hogy ismét benépesedjen a városközpont, holott manapság a lakásépítés a külvárosokra koncentrálódik. A városháza azzal próbálja ösztönözni a központ rehabilitálását, hogy térítés nélkül igénybe vehető elektromos járművekre dolgoz ki terveket és kerékpáros folyosókat létesít az utak mentén, ami Észak-Amerikában valósággal forradalmi változást jelent. Vancouver már most bevezette a számos európai városban alkalmazott, szabadon kikölcsönözhető kerékpárok rendszerét.
További kezdeményezés egyes parkolók átalakítása "közösségi kertekké", amelyekben zöldségeket termesztenek a környék lakói számára. Az elavult épületek lerombolásakor keletkező hulladékok újrahasznosítása érdekében is erőteljes kampány bontakozott ki. Ez is sokat hozhat a konyhára, mivel évente 800 épületet rombolnak le a városban - nem mellesleg számos új munkahely létrehozására is lehetőséget nyújt.
Nem ígérkezik könnyűnek, hogy a város félmillió lakosát rávegyék a takarékoskodásra az energiafogyasztásában, ugyanis Kanadában az energia világviszonylatban is igen olcsó. Ez főleg a vízi energia bőségének köszönhető, de összefügg a bitumenes homokból és a palarétegekből a környezetet erősen szennyező eljárással kinyert kőolaj használatával is. Sadhu Aufochs Johnston szerint igen jelentős hatása volt ezen a téren a Brit-Kolumbiában és Québec tartományban bevezetett karbonadónak, amely arra ösztönözte a fogyasztókat, hogy a megújuló energiákat részesítsék előnyben.
"Akkor mondhatjuk majd el, hogy győztünk, ha meg tudjuk értetni a közvéleménnyel, hogy a zöld intézkedések nem viszik a pénzt, hanem ellenkezőleg, hozzák a kasszába" - hangsúlyozza Amanda Piter-Hayes szakértő.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése