Városlista
2024. július 17, szerda - Endre, Elek

Hírek

2010. Április 11. 07:43, vasárnap | Sport
Forrás: HírTV

Varga Zoltánt gyászolja a magyar futballvilág

Varga Zoltánt gyászolja a magyar futballvilág

Varga Zoltánt gyászolja a magyar futballvilág. A legendás középpályás péntek este lett rosszul egy zuglói öregfiúkmeccsen. Életéért hiába küzdöttek barátai, akik szerint a mentő késve, 24 perc alatt ért a helyszínre. A mentőszolgá

Péntek este háromnegyed 8 körül lépett utoljára pályára egy öregfiúkmeccsen Varga Zoltán.



- Stílszerűen - szegény - a pályán halt meg - mondja barátja, Harsányi János. Elmondása szerint Varga Zoltán már több szívkatéterezésen is átesett, de a meccs előtt nem panaszkodott rosszullétre. Társai azonnal megpróbálták újraéleszteni.



Késhetett a mentő



- Szólítgattuk és kérdezgettük, hogy mi van vele, de már nem válaszolt. A száját kinyitottam, hogy „levegőzzél, Zoli!", de már nem jött vissza közénk. Közben szóltak a mentőknek, akik 24 perc alatt érték ki. Akkor kérdeztük tőlük, hogy mi miatt jöttek ilyen későn, mire azt a választ kaptuk, hogy Zuglóban nincs mentőszolgálat, ezért a Markó utcából jöttek - mondta Harsányi.


Varga Zoltán barátja szerint a mentőautó nem találta a pontos helyszínt, mert a sziréna hangjából ítélve a mentősök először egy másik, a környéken lévő pályához mehettek.



- A mentőautó méterre pontos mozgását természetesen számítógépek segítségével rekonstruálni lehet, ezt meg is tesszük, hogyha vizsgálat zajlik egy ilyen ügyben, azonban eddig semmi ilyen adatunk nem volt, hiszen 15 percen belül a helyszínre érkezett a segítség. A beteg életben maradási esélyeit ez valószínűleg nem befolyásolta - mondta el Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője.



Pályája



Varga Zoltán az 1964-es spanyolországi Európa-bajnokságon bronzérmet szerző válogatott tagjaként debütált a nemzeti együttesben, majd játszott a '64-es tokiói olimpián aranyérmes csapatban. A Ferencvárossal négy magyar bajnoki címet szerzett, egyszer pedig az UEFA-kupa - mostani Európa-liga - elődjét, a Vásárvárosok Kupáját is elhódította a zöld-fehérekkel. Az 1968-as mexikói olimpia előtt hagyta el Magyarországot. A berlini Hertha játékosa lett, majd játszott a holland Ajaxban és a német Borussia Dortmundban is, ahol később edzőnek kérték fel. 1996-ban tért haza, hogy a Ferencváros csapatát irányítsa. Játékosai szerint edzőként és játékosként is maximalista volt, ezért nem volt könnyű vele együtt dolgozni.


- Nála nem voltak sztárok. Lehetett bárkinek akármilyen nagy neve, akkor sem került be a csapatba, hogyha a héten kihagyott pár edzést vagy nem olyan teljesítményt nyújtott - mondta Vargáról Hrutka János, a Fradi egykori válogatott védője.



- Félelmetesen jó rúgótechnikája volt mindkét lábával. Centiméterre pontosan odarúgta a labdát bárhonnan 20-30 méterről úgy, hogy a szeme nem volt jó - mondta Szűcs Mihály volt ferencvárosi játékos.


- Hihetetlen jó szeme volt a tehetségek kiválasztásához - vélekedett róla Bánki József szintén volt fradista.


Nem volt megalkuvó



Ezt a képességét kamatoztatta a Grosics Gyula Katolikus Labdarúgó Akadémia tanácsadójaként. Az akadémiát létrehozó Kiss-Rigó László megyéspüspök szerint a környezetének jobban kellett volna alkalmazkodnia a konfliktusokat is felvállaló edzőhöz.



- Úgy emlékszem rá, mint aki nemcsak kimagasló sportember, hanem zsonglőr, művész is. Magánéletében azt szokták mondani róla, hogy nem volt túl sikeres. Érdekes egyéniség volt: nem tudott alkalmazkodni, de ezt pozitív értelemben mondom. Hogyha az alkalmazkodás bárhol számára a mocsárba, a sárba való lesüllyedést jelentette, akkor nem volt hajlandó semmilyen kompromisszumra - mondta a legendás zöld-fehér játékosról Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök.


A Ferencváros hétfő este hat órától, az Albert-stadionban csendes gyertyagyújtással emlékezik a klub egykori válogatott labdarúgójára és edzőjére, de a szurkolók már vasárnap mécseseket gyújtottak az Üllői úton.


(hírTV)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 15. 07:56, hétfő | Sport

Spanyolország negyedszer Európa-bajnok

A spanyol labdarúgó-válogatott immár egyedüli csúcstartóként negyedszer lett Európa-bajnok, miután vasárnap 2-1-re legyőzte a sorozatban második döntőjét elveszítő angol csapatot.

2024. Július 13. 10:16, szombat | Sport

Volt adok-kapok, de győzni tudtunk!

Élménybeszámoló Jobbágy Ákostól a Prešov Rally után, ahol a dobogó legtetején végeztek.

2024. Július 12. 07:55, péntek | Sport

Csúnyán megalázta a román másodosztályú csapat a paksiakat

A kupagyőztes Paksi FC 4-0-ra kikapott hazai pályán a román Corvinul Hunedoara csapatától csütörtökön a labdarúgó Európa-liga selejtező első fordulójának első mérkőzésén.