Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2023. Szeptember 18. 13:42, hétfő | PR
Forrás: (x)

Várható árcsökkenés az albérleti piacon?

Várható árcsökkenés az albérleti piacon?

Az elmúlt év gyakorlatilag másról sem szólt, mint az árak és az infláció figyeléséről. A forint gyengülése, valamint a jegybanki inflációkezelés maga után hozta az elképesztő hitelkamatokat.

Nem véletlen, hogy jelentős mértékben csökkent az ingatlan adásvételek száma. A keresleti és a kínálati oldal egyaránt kivár, ám nem ritka az sem, hogy egyszerűen nincsen megfelelő anyagi háttér az ingatlanvásárláshoz. A tapasztalatok azt mutatják, hogy sokan inkább az albérletek kínálta lehetőségek mellett döntenek, mintsem egy kedvezőtlen hitelkonstrukcióba beleugorjanak.

Mennyi az annyi?

Az albérletek száma és azok díja egyértelműen területfüggő. A fővárosban 250 ezer forint alatt nem igen találni megfelelő bérleményt, az egyetemi városokban sem sokkal jobb a helyzet, hiszen 180 ezer forint alapnak számít. Természetesen az elhelyezkedés sem mindegy. A felsőoktatási intézményekhez közeli, a hallgatók körében nagy népszerűségnek örvendő albérletek, kiadó szobák és lakrészek iránti érdeklődés rendkívül magas, s ezzel együtt az árak is kilőnek. Az érdeklődők úgy vannak vele, hogy ha már ekkora összeget kifizetnek minden hónapban, akkor ezért új állapotú, igényesen kialakított bérleményt kívánnak birtokba venni.

Jogi kötőerővel bíró szerződések: egyre többen választják!

A tapasztalatok azt mutatják, hogy míg egy évvel ezelőtt akár háromhavi kauciót is elkértek a tulajdonosok, addig mára e területen konszolidálódott a helyzet. Az energiaválság sokakat megijesztett, és a várható költségek tükrében azt érezték biztonságosnak, ha legalább háromhavi kaució ellenében adják bérbe ingatlanjukat. A Professional Premium Property Zrt. szerint azonban még mindig kevesen vannak, akik korrekt szerződéses háttérrel állnak rendelkezésre. Miért fontos ez?

Egyre többen látják be, hogy csak ez biztosíthatja a jogok és kötelezettségek érvényesítésének lehetőségét. A lakhatási támogatás szintén számlaképesség esetén vehető igénybe. Akik némi rálátással rendelkeznek az albérleti piac kínálati oldalára, azok bizonyára jól tudják, hogy kizárólag a jogi kötőerővel rendelkező szerződés biztosítja a megfelelő védelmet a felek számára. A fix időre kötött szerződés nagy népszerűségnek örvend, hiszen így nem fordulhat elő, hogy néhány hónap múlva ismét a költözés mellett kénytelen az ember letenni a voksot.

Megélhetés vs. albérlet

Az Európa-bajnok infláció, a még mindig rendkívül magas hitelkamatok és a bérek reálértékének csökkenése megélhetési nehézségeket okoz a legtöbb háztartásnak. Ha a saját otthonteremtés vásárlással nem megoldható, akkor marad az albérlet. A fővárosi és a vidéki nagyvárosi árak között ugyan van különbség, de az egyetemi városokban gyakran így sem lehet 200 ezer alatt igényes albérlethez jutni. Természetesen a munkabérek tekintetében is jelentős különbség van az ország keleti és nyugati régiói között. Nyugaton sokan döntenek úgy, hogy Ausztriában vállalnak munkát, és az ingázás ellenére is megéri ezt tenniük. Hiába azonban az alapvetően magasabb bérek, az albérleti költségek olyan pluszt adnak hozzá a havi kiadások listájához, amelyek igencsak megnehezítik a takarékoskodást.

Az aktuális hitelkamatok még mindig nem csábítanak a lakáshitel felvételére, és az egyre emelkedő albérleti díjak csak még inkább csökkentik annak az esélyét, hogy a szükséges önerő, vagy esetleg azon felüli rész félretehetővé válik. A kormány által az év végére egyszámjegyűre ígért inflációs adatok a szakemberek szerint több sebből véreznek, ám néhány hónap múlva meglátjuk, mit hoz az év az üzemanyag-árakkal és az általuk jelentett akár további áremelkedéssel összefüggésben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 12:16, szombat | PR

Az év felelős foglalkoztatója a Jánosik Kft.

Év felelős foglalkoztatója díjat nyert a Jánosik és Társai Kft. a nagyvállalati kategóriában.

2024. Április 26. 10:14, péntek | PR

A legfontosabb tudnivalók bt. alapítás esetén

Az egyik legnépszerűbb cégforma Magyarországon a betéti társaság, más néven Bt.

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 17. 09:09, szerda | PR

5 kerti dekorációs ötlet maximalistáknak

A jó idő megérkezése egyre többünket hajt ki a szabadba. A tavasz remek lehetőséget nyújt ahhoz, hogy új életet leheljünk a tél során elhanyagolt kertünkbe.