Városlista
2024. július 28, vasárnap - Szabolcs

Hírek

2010. Június 20. 07:17, vasárnap | Belföld
Forrás: HírTV

Várja a falu a segítséget

Várja a falu a segítséget

Csak a csodában és az emberek segítőkészségében bízhat Abaújvár, ahol több méteres árkok keletkeztek az elmúlt hetekben. Ezek az egész falu létét veszélyeztetik. A település várja a felajánlásokat, legyen az pénz, vagy munkaerő.

 

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kis faluban június óta folyamatosan jelennek meg földcsuszamlások, melyek már a házakat is elérték. Némelyik árok több méter mély, több épület is összedőlt már.


Csuha Pál polgármester pénteken az MNO-nak elmondta, véget ért a Magyar Állami Földtani Intézet geológusainak vizsgálata. Megállapításuk szerint a talaj víztartalma az elmúlt időszak heves esőzései miatt nagyon magas, ez okozta a suvadásokat. Több javaslatot is tettek a helyzet kezelésére. Az egyik megvalósítható megoldás az lenne, hogy vízelvezető árkokat ássanak, valamint építsenek támfalakat. Ez tízmilliókba kerülne, azonban a településnek nincs pénze - mondta el a falu vezetője. Mint fogalmazott, a 110 millió forintos éves költségvetésükben szabadon felhasználható összegek helyett csak tartozások vannak. A polgármester szerint még a pályázatok önrészére sincsenek forrásaik. További problémát jelent, hogy Abaújvár lakói sem gazdag emberek, így nekik is megoldhatatlan problémát jelentene a megsérült házak felújítása.




Ha nem tudják megállítani a folyamatos süllyedéseket, akkor nagyon nagy baj lesz - teszi hozzá Csuha Pál. A polgármester szerint sürgős lenne a víz elvezetése, hiszen ha újabb eső érkezik, akkor a lezúduló víz csak tovább mélyíti majd a „járatokat". Ezért azonnali segítségre van szükség - emeli ki a faluvezető.


Az ezeréves földvár sáncai több helyen beszakadtak. A külső részeken számos pincét temetett maga alá a föld. Egy portán a vár falát támasztó kőfalat szakította végig a lecsúszó talaj. Az ott lakók attól rettegnek, rájuk dől a hatalmas fal - olvasható Abaújvár nem hivatalos honlapján. Péntek esti állapot szerint 34 portát érintenek a károk. Közvetlen veszélyben egy ember van, de további 5 fő is bajba kerülhet. Őket szükség esetén el tudnák helyezni rokonoknál. Ha több embert kellene kitelepíteni, akkor a szomszéd falvak segítségére is számíthatnak.


A 250 fős falu vize is veszélyben van, ugyanis több suvadás is a vízbázis közelében található. Az ÁNTSZ folyamatosan veszi a vízmintákat, a lkosok a csapvizet csak forralás után fogyaszthatják. Ráadásul az egyik vízcső a megrongálódott hídban vezet, így az ottani repedés a falu egyik felét megfoszthatja a vízellátástól.


Kaptak segítséget a megyei önkormányzattól és az ökumenikus segélyszervezettől is. Ahhoz azonban, hogy legyen esélyük vízmentesíteni a földet, további támogatásra van szükségük - közölte a polgármester. Így munkaerőre, munkagépekre, szivattyúkra és pénzadományokra is számítanak.

 

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 27. 06:00, szombat | Belföld

Mélyponton a születésszám

Az előzetes adatok szerint 2024 júniusában 6040 gyermek született és 8863 ember halt meg; 2023 júniusához képest a születések száma 17, a halálozásoké 5,9, a házasságkötéseké pedig 14 százalékkal csökkent

2024. Július 27. 06:00, szombat | Belföld

Orbán Viktor Románia miniszterelnökével tárgyalt a kétoldalú kapcsolatokról és a román schengeni tagságról

Orbán Viktor miniszterelnök tavalyi tárgyalásukat követően idén is megbeszélést folytatott Bukarestben Marcel Ciolacu román kormányfővel - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államti

2024. Július 27. 06:00, szombat | Belföld

Gulyás Gergely: Ukrajna azokat zsarolja a kőolajszállítás leállításával, akik következetesen kiállnak a béketárgyalások mellett

Ukrajna Magyarországot és Szlovákiát, azokat az országokat zsarolja a kőolajszállítás leállításával, amelyek következetesen kiállnak az azonnali tűzszünet és a béketárgyalások mellett

2024. Július 27. 06:00, szombat | Belföld

KSH: a benzin 6, a dízel 1 forinttal olcsóbb, mint a szomszédos országokban

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 610 forint volt, ami 6 forinttal alacsonyabb a szomszédos országok átlagértékénél.