Városlista
2024. július 1, hétfő - Annamária

Hírek

2024. Június 29. 07:15, szombat | Helyi

Várják a diabétesszel foglalkozó civil szervezetek pályázatait – Győrből is!

Várják a diabétesszel foglalkozó civil szervezetek pályázatait – Győrből is!

Győr, illetve a Petz-kórház a régió diabétesz ellátásának fontos központja, érdemes erre a felhívásra minden érintettnek figyelnie!

2024. július 1-ig még jelentkezhetnek az 1-es típusú diabétesszel foglalkozó civil szervezetek a pályázatra. Magyarországon több ezer gyermek él 1-es típusú cukorbetegséggel, a családokért felelős államtitkárság célja, hogy a betegséggel kapcsolatos tudnivalók minél szélesebb körben ismertté váljanak, ezzel is segítve az érintett családokat és közvetlen környezetüket – közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára az MTI-vel.

Hornung Ágnes a közleményében hozzátette, ezt szolgálja az immáron ötödik alkalommal meghirdetett, 100 millió forint keretösszegű pályázat, amelyre civil szervezetek jelentkezhetnek 2024. július 1-ig a Nemzeti Kulturális Támogatáskezelő pályázati felületén, a www.nktk.gov.hu oldalon.

A pályázatnak köszönhetően az elmúlt években számos, a gyermekeknek és a családjuknak, valamint az érintettekkel kapcsolatba kerülő felnőtteknek – például óvodapedagógusoknak, tanároknak – szóló kiadvány, tájékoztató anyag jelent meg, valamint számos rendezvény valósult meg. Mindez jelentős segítséget jelentett az 1-es típusú diabétesszel élő gyermekeknek és családjuknak.

Az 1-es típusú diabétesz autoimmun betegség, amelyet nem életmódbeli tényezők idéznek elő, hanem azt az immunrendszer működésének zavara okozza. Magyarországon évente 250-300 újabb gyermeket diagnosztizálnak 1-es típusú diabétesszel, ami háromszorosa a 30 évvel ezelőtti számnak, és egyben azt is jelenti, hogy ennyivel több gyermek kap időben segítséget cukorbetegsége karbantartásához.

A pályázatra olyan civil szervezetek jelentkezhetnek, amelyek alapító okiratukban, alapszabályukban az 1-es típusú diabéteszesekkel kapcsolatban fogalmaztak meg alapfeladatot. A pályázók legfeljebb 30 millió forint vissza nem térítendő támogatást igényelhetnek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 01. 09:10, hétfő | Helyi

Peren kívül is megegyezne a nyugdíjas pár, akinek híd épült a házánál

A győrszentiváni Nagy László és élettársa telke mellé 2019-ben épült a gyalogos- és kerékpáros híd az M19-es fölé. A műtárgy szinte belóg az udvarra: szakértő szerint ingatlanuk 30 millió forinttal lett értéktelenebb.

2024. Július 01. 08:14, hétfő | Helyi

Ne feledd! Hétfőn nincs doki

Munkaszüneti nap az egészségügyi dolgozóknak a hétfői Semmelweis-nap.

2024. Július 01. 07:12, hétfő | Helyi

A győri lottómilliomos ezt látja a fellegek felett?

A közelmúltban elhunyt Andraschek László emlékének ajánljuk ezt a hírt. Ő volt a győri, hajléktalanból lett lottómilliomos, aki a közelmúltban hunyt el.

2024. Június 30. 09:13, vasárnap | Helyi

Jó ez a sorsolás: a győri tornászaink így kezdenek az olimpián

Sorsoltak az olimpiára a tornászoknál. A nők között a GYAC-os Bácskay Csenge felemáskorláton kezd Párizsban az utolsó csoportban.