Városlista
2024. július 16, kedd - Valter

Hírek

2016. Március 16. 08:05, szerda | Helyi
Forrás: Győr Megyei Jogú Város honlapja

VÁROSI ÜNNEPSÉG-SOROZAT MÁRCIUS 15-ÉN

VÁROSI ÜNNEPSÉG-SOROZAT MÁRCIUS 15-ÉN

Koszorúzással, a díszalegység felvonulásával, a Városháza megújult dísztermének avatásával, a díszpolgári és a Pro Urbe Győr díjak átadásával emlékezett a város 1848-ra…

A március 15-i városi megemlékezés-sorozat a koszorúzási ünnepséggel kezdődött. A zord időjárás ellenére sokan kilátogattak a Honvéd ligetbe, ahol Borkai Zsolt úgy fogalmazott, „A márciusi ifjak, 48 egyszerű emberei, önkéntes hősei arcából a legjobb énünk tekint le ránk. Sorsuk és hitük felemel a hétköznapokból, és vissza is vezet oda minket. Ez végső soron nem más, mint a hazaszeretet. Hazaszeretet, amelynek ereje ilyenkor, az ünnepen valahogy még tisztábban érezhető, még jelentőségteljesebben hat. Nemzeti büszkeség tölti el szívünket, és e nap fontossága hangsúlyozza összetartozásunkat, magyar mivoltunk megbecsülését.” A polgármester beszédében hangsúlyozta, „nem politizálni akarunk, nem ideákról vitatkozni, nem akarunk az izmusokban elveszni. Egyszerűen csak ebben a szép országban és szűkebb hazánkban, Győrben otthon akarunk lenni. A saját kultúrkörünkbe tartozó emberekkel szeretnénk jóban és rosszban egyaránt osztozni, biztonságban élni és gyermekeinknek, unokáinknak szép jövőt építeni. Nem akarunk utcáinkra és tereinkre olyan idegen eszméket és kultúrákat, amelyek felbolygatják nyugalmas és békés életünket! Ezért nem szabad csak tűrni, és sodródni. Ezt üzeni nekünk 2016-ban ’48 március idusa: Magyarországnak is lehet igaza!”

Az emlékezés virágainak elhelyezését a díszalegység alaki bemutatója és felvonulása követte, amelyre szintén sokan voltak kíváncsiak. A Szent István úton megtartott látványos menetben a Magyar Honvédség 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred mellett a Veres Péter Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium Győri Lovas Nemzetőr Díszszakasza és a IX. gróf Nádasdy Ferenc Hagyományőrző Huszár Bandérium vett részt.



Az ünnepség a megújult városházi díszteremben folytatódott, ahol a győri önkormányzat ünnepi díszközgyűlése előtt a terem felújításában végzett kiemelkedő munkáért a Győri Városháza Ezüst Emlékérmet kapott Anczenberger Norbert, a VILL-KORR Hungária Villamosipari Kft. vezető szerelője, Holeczky Mónika, a Polgármesteri Hivatal Városépítési Osztályának munkatársa, Vadász Csaba, a FODOR Építőipari Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. építésvezetője, Kovács József, a Pápai Asztalos Kft. ügyvezető igazgatója, valamint Maráz Péter, a GMS Építész Iroda Kft. ügyvezetője. A díszterem korhű rekonstrukciójával egy időben készült el az új polgármesteri lánc is. A korábban használt lánc lecserélését annak elhasznált állapota indokolta. Az aranyozott ezüstből készült láncon látható hullám elemek a város és a folyóvizek kapcsolatát szimbolizálják, míg a nyolcszögletű elemek a városban korábban, illetve jelenleg is meglévő tornyokra, kapukra utalnak. Ezen motívumok mellett a leghangsúlyosabb elem Győr címere. Az új polgármesteri lánc Tóth Zoltán iparművész keze munkáját dicséri. A polgármester köszönetet mondott a lánc elkészítéséhez nyújtott támogatásért az ALCUFER Ipari Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-nek, Horváth Ernő és Horváth Ferenc ügyvezetőknek, a Nemak Győr Alumíniumöntöde Kft.-nek és David Joseph Toth ügyvezetőnek, a Patent Holding Kft.-nek és Kocsis Róbert ügyvezetőnek, a QP. Qualitative Production Gépipari és Kereskedelmi Zrt.-nek és Bogisich Ferenc vezérigazgatónak, valamint a VILL-KORR Hungária Villamosipari Kft.-nek és Gasztonyi László ügyvezető igazgatónak.



Fekete Dávid ünnepi beszédében kiemelte, 1848 eseményei és eszméi olyan folyamatokat indítottak el hazánkban, amelyeket még a szabadságharc leverése sem állíthatott meg. Az alpolgármester kitért a millenniumi építkezésekre, amikor a győri városháza is megépült. Kiemelte, az eltelt több mint egy évszázad nem múlt el nyomtalanul, ezért is volt szükség a ház infrastruktúrájának megújítására. Az 1970-es évek átalakításai révén a díszterem elvesztette eredeti képét, s az évek során szintén korszerűtlenné vált. A városháza villamossági felújítása jó alkalmat nyújtott a díszterem és környezetének rekonstrukciójára is, amely visszanyerte egykori elrendezését és régi fényét is. Az ablaksor elé helyezett pulpitus az eredeti mása, megújultak a csillárok, a nyílászárók, a szellőzés és a hangtechnika is. A világos színek még ünnepibbé teszik az üléstermet, amelynek falain látható Budavár és a győri vár visszavétele, Pálffy és Schwarzenberg portréja, Mária Terézia, Kossuth, Deák, Széchenyi, Gróf Andrássy Gyula, Baross Gábor, valamint Bethlen István alakja is.



A díszközgyűlés a kitüntetések átadásával folytatódott, Horváth Ernő és Horváth Ferenc egyaránt díszpolgári címet vehettek át, mindkettőjük a magas színvonalú környezetvédelmi és sportcélú beruházások megvalósításában vállalt meghatározó szerepük, a hulladékhasznosítás és -feldolgozás területén elért kiemelkedő eredményeik, továbbá a győri intézményeket és sportegyesületeket támogató tevékenységük elismeréseként. Ugyancsak a város díszpolgára lett Tóth Béla József testnevelő tanár, szakedző több évtizedes példaértékű oktató-nevelő munkája, valamint edzőként végzett eredményes tevékenysége miatt.

Pro Urbe Győr díjat kapott Bári Olga, az Arrabona Városi Nyugdíjas Egyesület elnöke több évtizedes közéleti és kulturális szervező tevékenysége, valamint a helyi közösségek és civil szervezetek támogatásában, továbbá az időskorúak és a hátrányos helyzetű emberek érdekében végzett fáradhatatlan munkája elismeréseként. Ezt az elismerést vehette át Sándor János építészmérnök is a város építészeti és kulturális értékeit, valamint sportéletét gazdagító, magas színvonalú építészeti tervezési és kiállítás-előkészítő, -szervező tevékenysége elismeréseként. Szilágyi István színművésznek a közönség szeretetétől övezett, több évtizedes magas színvonalú művészeti tevékenysége, valamint emlékezetes színpadi és filmes alakításai miatt ítélték oda a díjat (egy későbbi időpontban veszi át), míg dr. Zsilavi Fábiánné, a Ménfőcsanaki Népfőiskola Egyesület elnöke a Hegyalja újság és számos tudományos igényű, értékmentő kiadvány szerkesztésében és kiadásában vállalt példaértékű munkája, valamint a helyi civil szervezetek létrehozásában és működtetésében vállalt kiemelkedő szerepe elismeréseként részesült a Pro Urbe Győr díjban.

1848. március 15-én nyomtatták a magyar sajtó első szabad termékeit, a „tizenkét pontot” és a Nemzeti dalt. Ennek emlékére 1990 óta ünnepeljük ezen a napon a Magyar Sajtó Napját. A polgármester a nemzeti ünnep alkalmából adta át a város elismeréseit a sajtó képviselőinek. A város sajtódíját kapta Farkas Mónika, a Győr+ Média riportere és hírszerkesztője, valamint Pelikán Andrea, az MTV Híradó regionális tudósítója. Az ünnepi díszközgyűlést a Győri Filharmonikus Zenekar művészeinek előadása zárta.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 16. 09:11, kedd | Helyi

Félmillió az alap, jól lehet keresni Győr-Moson-Sopronban

Győr-Moson-Sopronban bruttó egymillió forintot is kereshetnek a szakképzett fizikai munkások, de a betanított munkások bére is elérheti a 650 ezret.

2024. Július 16. 08:16, kedd | Helyi

A víz mellett a sót is pótolni kell

Legalább két-három liter folyadékot kell elfogyasztani a nyári melegben.

2024. Július 16. 07:14, kedd | Helyi

Győrieknek féláron ad most belépőt a múzeum

A győri lakosok kedvezményt kapnak a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum kiállításaira szeptember végéig – tette közzé az intézmény. A kedvezmény az ideiglenes lakcímmel rendelkezőkre is vonatkozik.

2024. Július 15. 09:13, hétfő | Helyi

Munka a kánikulában: a medence partján sem könnyű

A sorozatunkat folytatjuk egy evidensnek tűnő helyszínen: a strandon. Hogy bírják a meleget azok, akik karnyújtásnyira vannak a medencétől?