Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2018. Március 08. 13:28, csütörtök | Belföld

Vasárnap adják át a Magyar Filmdíjakat a Vígszínházban

Vasárnap adják át a Magyar Filmdíjakat a Vígszínházban

Vasárnap este rendezik meg a Vígszínházban a 3. Magyar Filmdíj gálát, amelyen 23, köztük a legjobb játékfilm-, tévéfilm-, dokumentumfilm-, kisjátékfilm- és animációs film kategóriában hirdetnek győztest.

A Magyar Filmakadémia Egyesület február 11-én hozta nyilvánosságra, hogy a tagok titkos szavazásának eredményeként a 4. Magyar Filmhéten bemutatott filmek közül 23 kategóriában melyik 5-5 alkotást és alkotót jelölik a 3. Magyar Filmdíjra.

2. Magyar Filmdíj gálaestjén a Vígszínházban 2017. március 5-én. MTI Fotó: Balogh Zoltán

A legjobb játékfilmnek járó díjért az 1945, az Aurora Borealis, A Viszkis, a Kincsem és a Testről és lélekről című film versenyez. A tévéfilmek közül a benevezett négy alkotás, az Árulók, a Csandra Szekere, az Egy szerelem gasztronómiája és az Utolsó adás kapott jelölést. A legjobb dokumentumfilm kategóriában az Egy nő fogságban, az Elhallgatott zenekarok a 60-as, 70-es évekből, a Granny Project, az Ultra és a Visszahúz a múlt - Ember Judit portréja kapta a legtöbb szavazatot.
A legjobb kisjátékfilm kategóriában A Kockaember, az Asszó, a Cinematographer, a Földiek és a Zabigyerek van a jelöltek között, míg az animációk közül A kozmosz nagykövetei, az Albrecht Dürer rinocérosza, az Egy komisz kislány naplója - 2.epizód: Mr.Barnum cirkusza, a Janó Manó és az elveszett harmatcseppek, valamint a WireLess kapta a legtöbb szavazatot.
Az 5 műfaji kategória mellett 16 szakmai kategóriában - rendező, női, férfi főszereplő, női, férfi mellékszereplő, operatőr, forgatókönyv (játékfilmek és tévéfilmek esetében egyaránt), vágó, zeneszerző, díszlet/látvány/jelmeztervező, smink-, fodrász-, maszkmester és hangmester - adnak át díjakat.
A játékfilmes kategóriában a legjobb női főszereplőnek járó díj jelöltjei között van Balsai Móni (Jupiter Holdja), Borbély Alexandra (Testről és lélekről), Máhr Ági (Az Állampolgár), Petrik Andrea (Kincsem) és Tóth Ildikó (Aurora Borealis - Északi fény).

A játékfilmes kategória legjobb férfi főszereplője Jéger Zsombor (Jupiter holdja), Morcsányi Géza (Testről és lélekről), Nagy Ervin (Kincsem), Rudolf Péter (1945) és Terhes Sándor (OUT-Kihűlés) közül kerül ki.

A legjobb játékfilmes rendezőnek járó díj jelöltjei között szerepel Antal Nimród (A Viszkis), Enyedi Ildikó (Testről és lélekről), Mundruczó Kornél (Jupiter holdja), Török Ferenc (1945) és Vranik Roland (Az állampolgár).

A legtöbb szavazatot kapott 5-5 alkotás és alkotó közül az akadémiai tagok újabb titkos szavazással döntenek a nyertesekről. A nézők még csütörtökön is voksolhatnak kedvencükre a filmhét honlapján. Vasárnap este az is kiderül, hogy melyik alkotás nyeri a Közönségdíjat.
A 3. Magyar Filmdíj gála rendezője Seres Tamás forgatókönyvíró, televíziós rendező.

A február 8. és 11. között a Magyar Filmakadémia Egyesület szervezésében, a Magyar Nemzeti Filmalap és az NMHH Médiatanácsa támogatásával lezajlott filmhétre az alkotók a 2017-ben Magyarországon moziforgalmazásba került, televízióban sugárzott vagy a legfontosabb nemzetközi filmfesztiválokon szerepelt alkotásokat nevezhették. Öt kategóriában összesen 131 film versenyzett a Corvin moziban megrendezett filmhéten.

Forrás: origo.hu

Főkép: II.Magyar Filmdíj a Vígszínházban. 2017.03.05 - Fotó:Csudai Sándor

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során