Városlista
2023. március 28, kedd - Gedeon, Johanna

Hírek

2012. Június 02. 10:07, szombat | Belföld
Forrás: MTI

Vasárnap pedagógusnap - szakszervezetek demonstrálnak Budapesten

Vasárnap pedagógusnap - szakszervezetek demonstrálnak Budapesten

Vasárnap lesz pedagógusnap; több pedagógus-szakszervezet erre a napra tüntetést szervez a szaktárca budapesti épülete elé.

Az érdekképviseletek a pedagógusok munkaterheinek növekedésétől, jelentős elbocsátásoktól tartanak, és már január 1-jével 20 százalékos béremelést követelnek.

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ), a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ), a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete, a Magyar Közoktatási és Szakképzési Szakszervezet (MKSZSZ) és az Oktatási Vezetők Szakszervezete (OKVSZ) azt követeli, hogy a köznevelési és szakképzési törvény bevezetését előkészítetlenség miatt egy évvel halasszák el, továbbá 2013. január 1-jével 20 százalékkal emeljék a közszféra alkalmazottjainak, a pedagógusoknak, a nevelő-oktató munkát segítőknek a fizetését.
Balog Zoltán, a nemzeti erőforrások minisztere a pedagógusnapi kitüntetések pénteki átadásán azt mondta, hogy a nevelés és az oktatási rendszer sikerének záloga a pedagógus. Hozzátette, hogy a magyar nevelési-oktatási rendszer az elmúlt évtizedek folyamatos megpróbáltatásai, nehézségei ellenére még mindig versenyképes, köszönhetően a magyar pedagógia kiváló hagyományainak és a pedagógusok hivatástudatának.
A miniszter közlése szerint ugyanakkor kétségtelen tény, hogy a pedagógusok erőn felüli teljesítménye ellenére a magyar oktatásügy ezer sebből vérzik, és a sok probléma közül kiemelkedik a pedagógusok anyagi és társadalmi megbecsültségének a hiánya, amely "sürgős megoldásért kiált".
Balog Zoltán kiemelte, hogy a 2013 szeptemberében életbe lépő pedagógus-életpályamodell a jelenleginél lényegesen jobb anyagi körülményeket vetít előre.
Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár korábban azt mondta, a tömörülések követeléseivel nem nagyon tudnak mit kezdeni, a tüntetés, a sztrájk pedig alapjog. Kiemelte: lassan megszokottá válik, hogy a pedagógus-szakszervezetek a pedagógusnapot demonstrációval "ünneplik." Kitért arra, hogy az életpályamodellben 20 százaléknál lényegesen magasabb fizetésemelést helyeztek kilátásba, jóllehet nem januártól, hanem szeptembertől.
Magyarországon június első vasárnapján tartják a pedagógusnapot. A pedagógusokat 1952 júniusa óta köszöntik, akkor adták át először a kiváló tanítói és tanári okleveleket az ország legjobb oktatóinak.

Ezek érdekelhetnek még

2023. Március 28. 09:14, kedd | Belföld

KSH: 528 000 forint volt a januári bruttó átlagkereset

2023 januárjában a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 528 000, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 363 900 forint volt.

2023. Március 28. 07:38, kedd | Belföld

Hozzájárult a parlament Finnország NATO-csatlakozásához

Hozzájárult az Országgyűlés hétfőn Finnországnak az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez (NATO) történő csatlakozásához.

2023. Március 28. 07:35, kedd | Belföld

Vihar: Országszerte kidőlt fák, leszakadt vezetékek

Országszerte kidőlt fák, leszakadt vezetékek akadályozzák a közúti és vasúti közlekedést a viharos szél miatt. Az időjárás már több közúti balesetet is okozott.

2023. Március 28. 07:34, kedd | Belföld

Magyar-bolgár - Negyven év után győztes rajt az Eb-selejtezőkön

A magyar labdarúgó-válogatott a vendég bolgár csapat felett aratott könnyed, 3-0-s győzelemmel kezdte hétfőn az Európa-bajnoki selejtezősorozatot.