Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2010. Augusztus 19. 07:21, csütörtök | Belföld
Forrás: HírTV

Vége a kárfelmérésnek, jöhet az újjáépítés Borsodban

Vége a kárfelmérésnek, jöhet az újjáépítés Borsodban

Péntekre kell befejezni az árvízben megrongálódott borsodi középületek kárfelmérését - mondta Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón. Bakondi György besz

 

Bakondi György elmondta, hogy már megjelentek a Magyar Közlönyben azok a jogszabályok, amelyek megkönnyítik a magánházak esetében az építési hatósági eljárásokat. Ezzel a sérült házak bontásánál, tervezésénél nyújtanak segítséget a károsultaknak.



Augusztus 20-ára a borsodi középületeknél befejeződik a károk felmérése, ezután lehet hozzáfogni az újjáépítéshez. Az újjáépítéskor nem csak az árvíz miatt megrongálódott épületrészek felújítására helyeznek hangsúlyt, hanem a tervek szerint egységes arculat kialakítására, illetve a fűtési rendszer korszerűsítésére is törekednek majd. Az arculat megtervezésére egy Makovecz Imre építész nevével fémjelzett csapatot kértek fel. Egyébként azt a 150 millió forintot, amit a fővárosi tűzijátékon spórolnak meg, éppen a borsodi középületekre fordítják majd - tette hozzá a katasztrófavédelmi főigazgató.


Bakondi György tárgyalt a biztosítók vezető képviselőivel, a tárgyaláson kiderült, hogy a kárfelmérés majdnem véget ért, a károk 80 százalékánál pedig megtörténtek a kifizetések. Néhány károsult esetében még tárgyalnia kell a bankszövetséggel - mondta a főigazgató. Olyan házakról van szó, amelyeken jelzálog volt, és itt a lakó, a bank és a biztosító érdekeinek is érvényesülnie kell - tette hozzá.


Csütörtökön délelőtt fél 12-kor tárgyal majd a karitatív szervezetekkel, ahol tájékoztatják arról, hogy hol, mikor, mennyi pénzzel tudták segíteni a károsultakat. Egyébként a karitatív szervezeteken keresztül 2 milliárd forintnyi segély gyűlt össze. Előrehaladott állapotban van az uniós pályázatok elbírálása is. A 4 milliárd, 5,2 milliárd és 500 millió forintösszértékű három pályázatra olyan települések jelentkezhettek, akik vízelvezetésre, gátakkal kapcsolatos munkákra kértek pénzt.



Megkezdődött a magánházak felújítása, Borsodban 4 településen, 12 helyen van már építkezés, erre majdnem egymilliárd forintot adott a kormány a helyreállítási keretből. A megyében egyébként 29 településen több mint 300 ház rongálódott meg.



A vis maior keretből eddig 17,8 milliárd forintra érkezett be igény az önkormányzatoktól. 383 igénylést fogadtak el, majdnem 3 milliárdot fizettek ki a keretből. 1432 kérelmet kell még elbírálni, ebben azonban nem csak az árvíz, hanem az elmúlt időszak viharai, heves esőzései, jégesői által okozott károk is szerepelnek, vagyis a vis maior kerettel kapcsolatos gazdálkodás még hosszú ideig el fog húzódni - tette hozzá Bakondi György.



FH

 

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.