Városlista
2022. augusztus 14, vasárnap - Marcell

Hírek

2020. Május 12. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: mti/illusztráció: pixabay

Végéhez közelítenek a tavaszi szántóföldi munkák

Végéhez közelítenek a tavaszi szántóföldi munkák

A tavaszi árpa, a zab, a magborsó és a cukorrépa vetése a múlt héten gyakorlatilag befejeződött, a napraforgót 97 százalékban, a kukoricát pedig már 912 ezer hektáron, 92 százalékban vetették el

- közölte az Agrárminisztérium (AM) hétfőn a MTI-vel. A szója vetése is felgyorsult, 71 százalékos a készültsége.

A napraforgó és a kukoricavetések az eső után sok helyen szépen kikeltek. Az elvetett napraforgótáblák gyomirtása ugyanakkor nagy kihívást jelent a növényvédelemnek, mert az alapkezelések az esetek zömében láthatóan hatástalanok voltak - írták.

Az őszi búza növekedése sok helyen lelassult, a gyengébb termőhelyi adottságú területeken gyakorlatilag megállt, a jobb talajokon még van esély az állományok regenerációjára, de a terméskiesést már nem tudja megakadályozni az esetlegesen érkező csapadék.

Több helyen a kalászosoknál a szármagasság kicsi, kevesebb szalma várható. A kalászok egy része üres, valószínűen kevesebb termés lesz.

Az őszi káposztarepce virágzása lassan befejeződik, e növénynél közepes termés várható.

Az agrártárca felhívta a figyelmet, hogy az aszály nem enyhül, a földeken továbbra is nagy szükség lenne esőre. A több mint egy hete érkezett csapadék mennyisége csak kis területen érte el a kívánatos szintet.

Az AM szerint az őszi és tavaszi vetéseknél a lehullott 5-10 milliméter eső sok helyen csak a "tűzoltásra" volt elég. A legnagyobb probléma Magyarország északi területein van. A viharos szél tovább szárítja a földet, így a kelés vontatottabb, a fejlődés gyengébb a kívánatosnál.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Augusztus 14. 05:00, vasárnap | Belföld

Halálos balest történt Dunavarsányban és Nagykanizsánál is

Az idős motoros férfi és az autót vezető nő is a helyszínen meghalt.

2022. Augusztus 13. 17:07, szombat | Belföld

Hétfőn ünnepli Nagyboldogasszony napját a katolikus egyház

Hétfőn ünnepli a katolikus egyház Nagyboldogasszony napját, vagyis Szűz Mária halálát és mennybevételét.

2022. Augusztus 13. 15:09, szombat | Belföld

Még mindig vezető szabálytalanság a lejárt termék forgalmazása

A lejárt termékek forgalmazása a vezető szabálytalanság az idén is a kereskedelmi és vendéglátóhelyeken az élelmiszerlánc-biztonsági felügyelők tapasztalatai szerint - tájékoztat honlapján a Nébih.

2022. Augusztus 13. 14:07, szombat | Belföld

Kamera buktatta le a szabálytalan autósokat - Videó

Kijelölt gyalogátkelőhelyen a járművel a gyalogosnak elsőbbséget kell adni – nem győzi mindezt hangsúlyozni a rendőrség.