Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2011. Április 12. 07:21, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress

Végre kifizetik a tűzoltókat

Végre kifizetik a tűzoltókat

"Jó hírről” tájékoztatták a tűzoltókat és az újságírókat Bakondi György katasztrófavédelmi kormánybiztos és Kontrát Károly parlamenti államtitkár közös hétfői sajtótájékoztatójukon. „Újabb csontvázat sikerült kipe


A 2004. május 1. és 2007. december 31. közötti időszak azon munkavégzéseit érinti a bejelentés, amelyek 2003-as EU csatlakozás (a 88-as okirat 6. pontja alapján meghatározott) irányelve, majd a 2008-as törvénybeiktatás alapján utólag túlórának minősülnek. Ahogyan a parlamenti államtitkár föltárta: a szocilista vezetés létszámleépítéssel, azaz korai nyugdíjazással oldotta meg a kérdést. A Fidesz már 2008-ban, ellenzékiként kiadott egy követelést, amelyet most kormányzó pártként maguk teljesítenek.

A 2010-es év végén kormányrendelet született a 2004-2007 közötti időszak túlóráinak kiszámítási módjáról. Fölmérték az összeget, ez a kormány részéről 6,5 milliárdra, az önkormányzatok részéről 72 milliárdra rúg a kamatokkal együtt. Ezek után megtörténtek az egyeztetések a szakszervezetekkel, és 2011. április 6-án létrejött a megállapodás. Jelenleg a mód pontosítása zajlik az egyénekkel történő egyeztetés alapján, amit az nehezít, hogy sokan már nyugállományba vonultak, illetve sokan már nem is szolgálati helyükön élnek.

A másik bejelentés a tűzoltók életpályamodelljének kidolgozására vonatkozott. Miután a szakszervezetek a kormány fölkérése ellenére „nem kívántak javaslatot tenni” az életpálya-modell elemeire (kivéve a Védegyletet), az államtitkárság az egyes tűzoltó-parancsnokságokat kereste föl. Ennek eredményeképpen több ezer javaslat érkezett vissza a tűzoltóságoktól, amelyek figyelembevételével az államtitkárság „vonzó életpálya-modellt” szeretne kidolgozni a lánglovagok számára.

A HírTv kérdésére válaszolva Bakondi György elmondta, a tűzoltóságoknak járó összeg 10 és 60 millió között mozog, a rendvédelmi egység állományától függően.

Elhangzott az is, hogy az első Orbán kormány egyszer már elindított egy vonzónak tervezett köztisztviselői életpályamodellt üdülési és lakáshoz jutási támogatással, azonban ezt a rendszert „a szocialisták szétverték”, a lakásépítést nem vitték tovább.

Arra az újságírói kérdésre, hogy az önkormányzatok miből fogják előteremteni a kifizetésekhez szükséges összegeket, a politikus így felelt: „Bízunk benne, hogy az önkormányzatok tudják teljesíteni. Ennyit tudok mondani.”

Az OrientPress hírügynökség, a közigazgatás hírszolgáltatója egy korábbi szakszervezeti nyilatkozó panaszára hivatkozva kérte ki a katasztrófavédelmi biztos véleményét. A tűzoltók ugyanis megérdemeltnek érzik a korai nyugdíjba vonulást, hiszen nap mint nap készen állnak életük kockáztatására. Így viszont, a korai nyugdíjazás miatt a szakma tapasztaltabb képviselőinek nem jut idejük átadni a tudásukat, képzettségük és gyakorlottságuk hiányát megszenvedi az állomány. Bakondi György elmondta, az életpályamodell különböző juttatásokkal kívánja a 40-50 közötti életkorú dolgozókat a pályán tartani. A tűzoltók olyan kedvezményekre és juttatásokra számíthatnak, amelyekért megérni nekik tovább dolgozni, még ha nem is pont ugyanabban a munkakörben mint addig. „Nem föltétlen az ötvenévesnek kell fölmásznia a létrán”. A tűzoltóknak azon panaszára, hogy idegileg túlterheltek, s legalább a korai nyugállományba vonulást megérdemelnék Bakondi kérdéssel válaszolt: 'És a bányászok? És a fodrászok? A társadalmi közös teherviselés és méltányosság alapján nem tehetünk kivételt – mondta.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 15:22, csütörtök | Belföld

EM: áprilisban is termelési csúcsot döntöttek az ipari naperőművek

Újabb rekordot hozott a múlt hónap utolsó napja a nagyobb méretű napelemes rendszerek termelésében - tette közzé az Energiaügyi Minisztérium (EM) a Facebook-oldalán csütörtökön.

2024. Május 02. 15:21, csütörtök | Belföld

NGM: a kormány üdvözli az üzemanyagárak újabb csökkentését

A kormány üdvözli a Mol bejelentését, miszerint szombattól, azaz 2024. május 4-től újabb 4-4 forinttal csökken a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára.

2024. Május 02. 09:12, csütörtök | Belföld

Több mint 3000 család igényelt már csok pluszt

Meghaladta a háromezret a csok plusz igénylések száma - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára csütörtökön az index.hu-nak adott interjújában.

2024. Május 02. 06:47, csütörtök | Belföld

Idén 2,5, jövőre 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány

Az idei évre 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány, míg a jövőre 4,1 százalékkal