Városlista
2024. augusztus 7, szerda - Ibolya

Hírek

2024. Augusztus 07. 07:11, szerda | Helyi

Végső búcsú Pálfalvi A. Jánostól

Végső búcsú Pálfalvi A. Jánostól

Csütörtökön vesznek végső búcsút Pálfalvi A. Jánostól az ismert zenésztől, zeneszerzőtől és zenetanártól, aki türelemmel viselt betegségben elhunyt.

Többek mellett utolsó munkahelye, a győri Révai Miklós Gimnázium búcsúztatta a karnagyot, aki korábban a Szabadhegyi Közoktatási Központban is tanított.

„Vegye kisebbre a hangerőt, és némuljon el egy percre minden egykori révais rock együttes, népi hangszeres előadó, a Révai Zenei Műhely minden korábbi fellépője, mert szeretett karnagyunk, tanárunk itt hagyott bennünket. Az ígéret, hogy »szeptemberre visszajövök« – nem válhat valósággá” – írta a tanár úr halálával kapcsolatban oldalán a Révai Miklós Gimnázium.

Pálfalvi A. Jánostól augusztus 8-án, csütörtökön délután 3 órakor vesznek végső búcsút a győri Szent Lélek templomban, a szenvedélyes pedagógus türelemmel viselt betegségben hunyt el.

Életének több más állomása után 2012-ben a Révaiban kezdett tanítani és amint felidézik, rögtön nehéz feladatot kapott, mert az iskola nagyszabású évfordulós díszelőadásán kellett megszerveznie egy műsort. Kiválogatott egy csapatot, amely nagy vegyeskarként – mintha már rég összeszokott volna – fergeteges koncerttel mutatkozott be a Győri Nemzeti Színház színpadán.

Pálfalvi A. János szenvedélyes pedagógusként igyekezett a zenei kultúra – különösen a népi, hazafias kultúra – értékeit bemutatni, megszerettetni tanítványaival – áll az iskola nekrológjában. „A zenét léleknemesítő belső erőnek tartotta, amelyre minden révais diáknak szüksége van. Ezt az örökséget az általa szerkesztett tankönyv szellemisége viszi tovább.”

A heti egy énekóránál azonban többet szeretett volna igénybe venni pedagógiai célja eléréséhez, ezért az ének-zene oktatás számos más lehetőségét teremtette meg. Gondoskodott az iskolai ünnepségek műsorairól és a Révaiban megyei népdaléneklési versenyt szervezett. Országos hírnevet adó fellépéseken vett részt tanítványaival és híres zenész barátaival, erről cikkel és lemezfelvételek is készültek.

„A gyász és fájdalom csendesedésével is gondolni fogunk rá, ahogy megfontolt, lassú járással indul a tanáriból az énekterem felé. Útközben minden diák hangosan köszön neki és mosolyog” fogalmaznak a nekrológban.

A tanár úrtól többen is búcsút vettek, Homor Tivadar egyetemi és gimnáziumi tanár például ezt üzente neki a Facebookon: „„Régi iskolád, a Szabadhegyi Közoktatási Központ összes kollégája és szeretett tanítványaid nevében fájó szívvel búcsúzunk tőled, emléked őrizzük szívünkben, újra átéljük ünnepi műsoraid felemelő hangulatát.”

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 07. 09:12, szerda | Helyi

Nincs sportorvosi: tizenkét csapat ki sem állt a Keglovich Kupában

Rendkívül népszerű a megyei csapatok körében a Keglovich Kupa, nyáron úgy tűnik, mégis nehézkes a kezdés.

2024. Augusztus 07. 08:11, szerda | Helyi

Felavatták Klapka György emléktábláját

Felavatták Klapka György emléktábláját a győri Király utcában.

2024. Augusztus 06. 09:12, kedd | Helyi

„Te életet mentesz, mi élményt adunk!”

Ezzel a felhívással véradásra buzdít a Magyar Vöröskereszt Győr-Moson-Sopron Vármegyei Szervezete. Véradásoddal az életmentés mellett, akár nyerhetsz is!

2024. Augusztus 06. 07:13, kedd | Helyi

Tűzifa rezsicsökkentés után: ennyibe kerül most egy köbméter

Nincs már hatósági áras tűzifa, mégsem drágább köbmétere, mint amikor rezsicsökkentettként ezrek álltak sorba érte.