Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. Január 23. 07:33, hétfő | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Vélemények az edabóról - legyen felelősségteljes az ebtartás

Vélemények az edabóról - legyen felelősségteljes az ebtartás

Bármelyik önkormányzat kivetheti idén az ebadót, egyelőre viszont csak néhány döntött erről.

Az [origo] kisebb és nagyobb településeket is kérdezett a már bevezetett vagy a tervezett kutyaadóról. Kaposvár polgármestere nem a bevételekkel indokolta a döntést, hanem azt mondta, szeretné városának lakóit rávenni a felelősségteljes ebtartásra. Egy állatvédő szerint óvatosan kellene bánni az ebadóval, nehogy fizetés helyett az utcára tegyék kedvenceiket a gazdák.

'A múltkor egy terepjáróval érkező család beállított a menhelyre, hogy az ebadó miatt itt hagynák a kutyájukat' - mondta az [origo]-nak Szántó Ildikó, a kaposvári Philip Természet- és Állatvédő Egyesület elnöke, aki szerint a városban júliustól kivetett ebadó hírére sokan meg akarnak szabadulni a kutyájuktól.

Azt mondta: az utóbbi napokban több gazda is megkereste, hogy otthagyná kutyáját, de ő nem tudta befogadni az ebeket, mert a menhely már megtelt.

A kaposvári önkormányzat tavaly decemberben döntött arról, hogy idén júliustól bevezeti a városban az ebrendészeti hozzájárulást, vagyis az ebadót. A városi rendelet szerint a kaposvári gazdáknak évente a törvényben maximumként meghatározott összeg felét, háromezer forintot kell fizetniük a kutyájuk után, de ha három vagy ennél több ebet tart valaki, azok után már a plafonösszeg az adó.

'Rendet szeretnék tenni kutyafronton' - így indokolta az [origo]-nak Szita Károly, Kaposvár polgármestere, miért döntöttek az ebadó kivetése mellett. Szerinte az ebrendészeti hozzájárulás bevezetésével el lehet érni, hogy a gazdák gondoskodjanak a kutyájukról. Szita Károly azt mondta, tavaly kérdőíven kérdezte meg a kaposváriakat arról, támogatnák-e az ebadót. A 24 ezer háztartásból 3 ezer kérdőívet küldtek vissza, azok közül 81 százalék támogatta a polgármester tervét.

A Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületének elnöke, Korózs András
tavaly az önkormányzat ülésén próbálta is lebeszélni a kaposvári képviselőket az adó kivetéséről. 'Megkértük tavaly Kaposvárt és minden önkormányzatot, hogy ebben a formában ne vezesse be az ebadót, mert pusztán a hírre is tömegével kerülnek utcára a kutyák' - mondta az [origo]-nak Korózs, aki szerint az adóztatásnál figyelembe kellene venni, hogy házőrzőként tartják vagy tenyésztik az ebeket.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során