Városlista
2024. július 29, hétfő - Márta

Hírek

2010. December 18. 07:41, szombat | Belföld
Forrás: HírTV

Velünk is megtörténhet

Velünk is megtörténhet

Hitte volna, hogy évente nagyjából egymillió ember kerül orvoshoz baleseti sérüléssel? Szeretjük azt gondolni, hogy ez aztán tényleg csak mással, máshol történhet meg.

Ha gyermekünknek már óvodás korban megtanítjuk, hogyan tehetik biztonságosabbá hétköznapjaikat, rengeteg balesetet megelőzhetünk. Azonban nekünk, felnőtteknek is tudnunk kell, hogy mit a teendő abban az esetben, ha mindezek ellenére megtörténik a baj.

Mivel a gyermeket még nem tudják felmérni a veszélyt – sokáig egyáltalán nincs félelemérzetük, kíváncsiságuk viszont óriási – a baleset-megelőzés terén jóval több figyelmet igényelnek, mint a felnőttek A mi dolgunk tehát otthon a megfelelő környezet kialakítása, amelynek a legegyszerűbb módja, ha gyereknyi magasságából nézzük végig a lakást – guggolva, négykézláb, esetleg hason fekve – attól függően, mekkora a gyermekünk. Így láthatjuk igazán, mit tud magára rántani, felborítani, honnan tud le- vagy kiesni.

A jó idő beköszöntével a gyerekek egyre több időt töltenek a szabadban játékkal és sportolással. A hosszú, hideg tél alatt rengeteg energia halmozódik fel bennük, amelynek ilyenkor gyakran nem tudnak határt szabni. A szülők feladata, hogy amikor előveszik a biciklit és az egyéb sporteszközöket, felhívják a gyermekek figyelmét a balesetmentes sportolás szabályaira.

Sportolás közben a gyermekek állóképessége, kitartása, izomzata és a csapatszellem egyaránt fejlődik, azonban minden sportág tartogat veszélyeket is: egy kellemes nap horzsolással, ficammal, de akár töréssel is végződhet. Ha a gyermekeknek megtanítjuk az alapvető – például közlekedési – szabályokat, elkerülhetjük a komolyabb baleseteket. Csak akkor engedjük őket a forgalomban egyedül biciklizni, ha már biztonsággal ülnek a kerékpáron és egyensúlyérzékük is kellően fejlett. Emellett nélkülözhetetlen a védőfelszerelések – kerékpározás közben a bukósisak, gördeszka és görkorcsolya esetén a könyök és a térdvédő – használata, melyek segítségével megelőzhető a fájdalmas sérülés vagy törés. (pr)

www.patikamagazin.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 28. 11:02, vasárnap | Belföld

Gyopáros Alpár: több mint 1,8 milliárdos támogatást kaptak az önkéntes tűzoltó-egyesületek a Magyar falu programban

A kormány több mint 1,8 milliárd forint értékben támogatott önkéntes tűzoltó-egyesületeket az elmúlt több mint négy évben a Magyar falu programban működő Falusi Civil Alapon keresztül

2024. Július 28. 11:01, vasárnap | Belföld

Tusványos - Orbán Viktor: ha Európa nem tér észhez, magára marad ebben a háborúban

Megkezdődött egy békepárti \"erjedés\" és ha Európa nem hagy fel háborúpárti álláspontjával, magára marad ebben a háborúban

2024. Július 28. 10:59, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 30. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Július 27. 06:00, szombat | Belföld

KSH: a benzin 6, a dízel 1 forinttal olcsóbb, mint a szomszédos országokban

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 610 forint volt, ami 6 forinttal alacsonyabb a szomszédos országok átlagértékénél.