Városlista
2023. március 31, péntek - Árpád, Benjámin, Benő

Hírek

2011. December 17. 06:56, szombat | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

Véres összecsapások voltak a fővárosban

Véres összecsapások voltak a fővárosban

Tüntetők és biztonsági erők összecsapásai során legalább két ember meghalt és több mint 170 megsebesült pénteken az egyiptomi fővárosban.

Korábbi jelentések csak ötven sebesültről számoltak be. Az AFP francia hírügynökségnek azonban az egészségügyi minisztérium egy neve elhallgatását kérő illetékese két ember haláláról is beszámolt. A minisztérium szóvivője kevéssel korábban egy halálos áldozatról tudott, aki „valószínűleg golyók által okozott sebesüléseibe” halt bele. A szóvivő az állami televízió adásában mindehhez azt is hozzátette, hogy 105 sebesültet kórházba szállítottak, 68-at a helyszínen láttak el. Az elmúlt hónapban több mint 40 ember halt meg hasonló összetűzésekben, főleg Kairóban

Szemtanúk beszámolója szerint a rendőrök pénteken őrizetbe vettek egy embert a hetek óta a kormány székháza előtt táborozók közül. A tömeg ezt követően kövekkel dobálta meg a rendfenntartókat, mire azok vízágyúkkal kezdték lőni a tiltakozókat. Néhány rendőr a levegőbe adott le figyelmeztető lövéseket, illetve visszadobálta a feléjük hajított köveket. Három gépkocsi és több sátor kigyulladt. A tiltakozók az este folyamán elzárták a Tahrír térre, az egyiptomi tiltakozó megmozdulások legfőbb színhelyére vezető egyik sugárutat is.

A székház előtt táborozó mintegy 150 fős csoport meg akarja akadályozni, hogy a katonai tanács által beiktatott átmeneti kormány tagjai megkezdhessék a munkát. Pénteki akciójuk során azt kiáltozták, hogy „Le a katonák uralmával!”. Az elmúlt hónapban tüntetők és rendőrök összecsapásaiban több mint 40 ember vesztette életét az egyiptomi fővárosban.

A legfelsőbb katonai tanács februárban, Hoszni Mubarak elnök megbuktatása után vette át a hatalmat. Egyiptomban ezekben a hetekben új parlamentet választanak, amelyben valószínűleg az iszlamista Muzulmán Testvériség pártja, a Szabadság és Igazságosság alkotja majd a legnagyobb frakciót.

Az egyiptomi képviselőházi választások háromfordulósak. Az éppen lezajlott második forduló első eredményei szerint, az első fordulóhoz hasonlóan, a Muzulmán Testvériség pártja magabiztosan vezet a radikális, ultrakonzervatív iszlamisták pártja, az an-Núr előtt. A harmadik forduló januárban lesz, a szavazás végleges eredményét január közepén szándékoznak nyilvánosságra hozni. A csaknem 50 millió választásra jogosult egyiptomi 498 képviselői hely sorsáról dönt.

Ezek érdekelhetnek még

2023. Március 31. 07:51, péntek | Külföld

Vádat emeltek Donald Trump ellen

Vádat emeltek Donald Trump ellen hallgatási pénz fizetésének ügyében helyi idő szerint csütörtökön New Yorban - erősítette meg a volt elnök ügyvédje.

2023. Március 30. 07:10, csütörtök | Külföld

Donald Trump magasan vezet a lehetséges republikánus elnökjelöltek versenyében

Erősödött Donald Trump támogatottsága a republikánus párti szavazók körében legnagyobb vetélytársa, Ron DeSantis floridai kormányzó előtt, a demokrata szavazók megosztottak Joe Biden újraindulását tekintve.

2023. Március 29. 13:11, szerda | Külföld

A finn házelnök köszönetet mondott országa NATO-csatlakozásának támogatásáért

Matti Vanhanen finn házelnök levélben mondott köszönetet Kövér Lászlónak, az Országgyűlés elnökének, amiért a magyar parlament támogatta országa NATO-csatlakozási kérelmét.