Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2020. Január 24. 21:31, péntek | Belföld

Veronai buszbaleset: Legfeljebb 12 évet kaphat a sofőr, a baleset helyszínére mennek az áldozatok családtagjai

Veronai buszbaleset: Legfeljebb 12 évet kaphat a sofőr, a baleset helyszínére mennek az áldozatok családtagjai

Három évvel ezelőtt történt a 17 halálos áldozatot követelő veronai buszbaleset, amelyben hónapokig tartott a nyomozás. A bíró ma a buszsofőr sztárügyvédjeinek a kérésére a rövidített eljárás mellett döntött.

A gyorsított eljárás azt jelentheti, hogy hamar ítélet születhet és azt is, hogy az olasz jog szerint 7 – 12 évre ítélhetik a halálos baleset okozásáért.

2018 októberében kezdődött az ügyben érintett vádlottak pere. Tavaly ősszel még csak az előkészítő ülésen voltak túl, most mindenki arra számít, hogy végre elkezdődhet az érdemi tárgyalás, mert eddig beváltak a védelem trükkjei, amelyben az időt húzták. Ezzel ugyanis el lehet érni, hogy az ügy elévüljön, mire a felelősök megbüntetésére kerülne a sor, vagy jelentős enyhítő körülmény legyen az idő múlása.

Ezzel a veronai buszt vezető sofőr, az egyetlen magyar vádlott, megúszhatná legalább egy enyhe büntetéssel. Eközben az áldozatok hozzátartozóinak minden nappal nehezebb, minden egyes tárgyalási nap növeli a fájdalmukat. Ma újra szembe kell nézniük szeretteik elvesztésével a veronai városi bíróságon.

Akárcsak a per legelső napján, 2018. október 31-én, ma is csak az áldozatok hozzátartozói és ügyvédek jelentek meg a veronai bíróság tárgyalótermében. A vádlottakat, vagyis az öt autópálya-tervező és kivitelező mérnököt, és elsőrendűt, V. János buszsofőrt is jogászok képviselik a teremben.

Sokkal nagyobb biztonsági előkészületekkel indult a mai tárgyalási nap, mint eddig bármelyik. Rendőrök jelentek meg a teremben, akiknek az egyik feladata az volt, hogy mindenkinek a személyi azonosságát ellenőrizzék. Csak az maradhatott bent a tárgyaláson, akiknek ők engedélyezték. A mai tárgyalásra egyelőre nem hívtak be tanúkat.

A névsorolvasás után a vádlottak ügyvédjeinek kérésére azt a tanúvallomást tartalmazó dokumentumot próbálják kizárni a perből bizonyítékként, amely szerint V. János vezette a buszt. Ezzel a kéréssel a busztársaság biztosítója is egyetértett. Ebben az áll a legfiatalabb áldozat apjának, Márton Lászlónak az elmondása szerint, hogy a sofőrülés mögött utazó Papp Róbert, a kirándulást szervező tanár igazolja, hogy V. János ült a volán mögött. Emellett azt kellett eldöntenie a bírónak, hogy az egyik autópályamérnököt kizárja-e a vádlottak köréből.

"Ha 12 évet kapna, az több lenne, mint a semmi, mintha felmentenék, de ez se nekem, se másnak nem hozza vissza azt, akit elvesztett. Ha 28 évet, vagy életfogytiglant kapna, az sem lenne elég. Ahogy a múltkor is mondtam, minket életfogytiglanra ítélt annak ellenére, hogy mi ártatlanok voltunk. Az tény, hogy fontos lenne a maximális büntetést megadni egy felelősnek, hiszen senki sem maradhat büntetlenül, ha valamit elkövet. Tizennyolc ember haláláért felelnie kell." - magyarázta Márton László, a legfiatalabb áldozat édesapja, majd arról beszélt, hogy a január 24-ei egy különösen nehéz nap volt.

"Vegyesek az érzelmeim. Annyira közel volt a három éves évfordulóhoz ez a tárgyalás, hogy eléggé felkavart. Mindenféleképp ez is egyfajta siker, hogy itt ma ez történt, mert ma volt az első igazi, érdemleges tárgyalási nap az ügyünkben, amely arról szólt, hogy születhet ítélet, valakit elítélhetnek, a vétkest, a sofőrt" -tette hozzá.

A budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium diákjai egy franciaországi sítáborból tartottak hazafelé. Volt diákok, tanárok és az egyikük családja is velük utazott.

Forrás: origo.hu

Főkép: AFP/HANDOUT

Fotó: Csudai Sándor - Origo

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.