Városlista
2021. április 13, kedd - Ida

Hírek

2020. Június 07. 13:30, vasárnap | Helyi

Vessünk magokat gyorsan és pontosan

Vessünk magokat gyorsan és pontosan

Tavasszal a mezőgazdaság egyik legnagyobb feladata a szélesebb sortávolságú, nagyobb területeken termesztett növények – mint pl. a kukorica – vetése.

Épp a termőterületek nagysága miatt, szinte elengedhetetlen a technológiai segítség, vagyis egy vetőgép alkalmazása.

Mezőgazdaság és technológia

Ahogy a legtöbb iparágban, úgy a mezőgazdaságban is megvannak a szükséges törvényszerűségek, és előirányzatok, melyeket az ágazat az évszázados tapasztalatokra építve alkalmas és javasol mindenki számára. Ezeket szem előtt tartva érdemes leginkább belevágnunk a különböző növények és gabonák termesztésébe.
Akár kertünk határain belül, akár nagyobb léptékben gondolkozunk és rendelkezünk a szükséges méretű termőterülettel, mindenképpen érdemes a mezőgazdasági technológiák kínálat lehetőségekbe is fektetnünk. A különböző mezőgazdasági kis- és nagy gépek közül a tavaszi munkálatok során az egyik legnagyobb segítséget egy vetőgép használatától remélhetjük.

A magvetés mikéntje

A már említett törvényszerűségek természetesen az elvetett magvakra, a termeszteni kívánt növényekre is vonatkoznak. A vetőgép egy hatalmas technikai segítség, ám ezzel együtt is tisztában kell lennünk az egyes gabonafélék eltérő igényeire, legyen szó akár napraforgóról, lucernáról, vagy kukoricáról.

Utóbbi növény kerül hazánkban a legnagyobb területeken termesztésre, így kezdőként is érdemes lehet ezzel belevágni a mezőgazdasági ágazatba. A kukorica vetésénél alapvető követelmény a szemenkénti pontos vetés, igazodva a fajtákhoz és a terület adottságaihoz. Ennek tükrében az emberi hibatényezőt gyakorlatilag kötelező kizárni, itt jönnek tehát képbe az úgynevezett precíziós, szemenként vető gépek.

A vetőgépekről „kezdőknek”

A vetőgépek közül a legelterjedtebb típusok a már említett szemenként vetők. A nagyobb léptékű masinák hatalmas termőterületeket képesek automatizált és precíz módon bevetni a kívánt növény magjaival, előre beállított mélységekre és távolságokra. Léteznek 6, 8, sőt akár 12 soros gépek is, melyek a hozzájuk tartozó vetőelemek segítségével szórják szemenként a magokat. Ezek természetesen jóval drágább és komolyabb berendezések, melyek leginkább a több hektár termőterülettel rendelkező gazdák számára jelenthetnek megoldást.
Természetesen a szolidabb igényekre is léteznek megoldások. Van aki szívesebben marad saját kertjében, vagy kisebb földjén, ám továbbra is szívesen venné igénybe a technológia nyújtotta lehetőségek segítségét. Számukra praktikus lehet egy egyszerűbb, kerti vetőgép alkalmazása is, mely berendezés egy magtartályhoz csatlakoztatott adagolófej segítségével veti el a magokat sorban és egyenletesen. A munka minőségére itt sem lehet panasz, mindössze annyi a különbség, hogy teljesítményük, méretük és tulajdonságaik miatt, az ilyen típusú vető

Ezek érdekelhetnek még

2021. Március 02. 14:59, kedd | Helyi

Építkezik? Felújít? Szakértő segítség -Elágazás Kft.

Hogy, miért válasszon Bennünket ha építkezni vagy felújítani szeretne?

2021. Február 19. 10:25, péntek | Helyi

Z&GY Kft- A tető fejfedője!

A Z&GY Kft. 2009 óta foglalkozik bádogos és tetőfedő anyagok forgalmazásával, Győrben a Malomszéki u. 3 szám alatt.

2021. Április 13. 19:32, kedd | Életmód

A szennyező elit életmódváltása is szükséges a klímaváltozás megfékezéséhez

A dúsgazdag emberek radikális életmódváltására is szükség van a klímaváltozás megfékezéséhez

2021. Április 13. 18:39, kedd | Bulvár

Könyv jelent meg Diego Maradona életéről

Az isteni Diego Maradona címmel jelent meg életrajzi könyv a 2020. november 25-én, 60 évesen elhunyt világklasszis argentin labdarúgóról.