Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. Február 02. 12:40, csütörtök | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Veszélyben a 18 millió éves „gyöngyszem”

Veszélyben a 18 millió éves „gyöngyszem”

A Titicaca-tó lett 2012 veszélyeztetett tava.

Dél-Amerika legnagyobb ivóvízkészletének szennyeződése kétmillió ember életfeltételeit veszélyezteti – közölte a Globális Természetvédelmi Alap (Global Nature Fund, GNF) a vizes élőhelyek világnapja alkalmából.

A több mint 8000 négyzetkilométernyi Titicaca-tó mintegy 18 millió évvel ezelőtt alakulhatott ki, amikor az Andok-fennsík egyik medencéjében meggyűlt a víz. A tengerszint feletti 3810 méteres fekvésével a Föld legnagyobb hegyvidéki, egyben Dél-Amerika legkiterjedtebb tava. Területén Peru és Bolívia osztozik.

A régió folyamatos népességnövekedése a tó, a partvidék és a környező földek túlzott mértékű használatához vezet – fejtette ki a környezetvédelmi alap a Der Standard című osztrák lap internetes kiadása szerint (www.derstandard.at). A háztartási szennyvízen kívül az élelmiszer- és a faipar elhasznált vize is a tóba ömlik.

A szennyeződés következményei már most szemmel láthatóak: békalencse borítja a punói öböl (Peru) nagy részét. Amennyiben összefüggő szőnyeget alkot, a növény alá nem jut be a fény – magyarázta Bettina Schmidt, a GNF munkatársa. – A tó ezeken a helyeken feliszapolódik, az élőlények nem jutnak többé oxigénhez. Ezenkívül a vízszint is erőteljesen lecsökkent, míg az esős évszak hatról három hónapra rövidült.

Sok község a halászatból él, a romló vízminőség azonban a halállomány rovására megy. Hosszú távon két szennyvíztisztító hivatott javítani a vízminőséget, a GNF szerint azonban egyelőre tisztázatlan, hogy rendelkezésre áll-e az ehhez szükséges pénzösszeg.

Az alapítvány szeretné tájékoztatni a helyi lakosságot az éghajlatváltozás következményeiről, ezenkívül az egymillió lakosú La Paz önkormányzatával karöltve éghajlatvédelmi koncepciót szeretnének kidolgozni a városra.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során