Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2019. Július 25. 05:30, csütörtök | Külföld

Veszélyben a Notre- Dame

Veszélyben a Notre- Dame

Az Európán végigsöprő hőhullám miatt beomolhat a párizsi Notre-Dame boltozata – figyelmeztet az áprilisi tűzvészben megrongálódott székesegyház felújításáért felelős építész.

Noha a 12. századi székesegyház területén elhelyezett több tucat szenzor nem jelez veszélyt, Philippe Villeneuve főépítész aggódik a szerkezet miatt.

A szakember szerdán újságíróknak elmondta, hogy a kőfalak még mindig nedvesek az április 15-i tűzvész oltási munkálatai nyomán és fennáll a veszélye annak, hogy túlságosan gyorsan száradnak ki a Párizsban e héten várható rekordmelegben.

Villeneuve szerint a falak egyelőre stabilak, de a szerkezet továbbra is törékeny.

"Attól félek, hogy az illesztések vagy a falak, ahogy száradnak, veszítenek az összetartó erőből, és a boltozat egyszer csak megadja magát" – magyarázta az építész.

Jelenleg szakértők dolgoznak a templom szerkezetének stabilizálásán az előtt, hogy megkezdődnek a helyreállítási munkálatok.

A több mint 850 éves gótikus székesegyházban április 15-én a kora esti órákban csaptak fel a lángok, és csak másnap reggel sikerült teljesen eloltani a tüzet. A katedrális tetőszerkezete gyakorlatilag teljesen leégett, leomlott a kúp alakú huszártorony.

Forrás: origo.hu

Kép: dpa Picture-Alliance/AFP/usage worldwide/Johanna Hoelzl

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Külföld

Hivatalos meghívásra előre be nem jelentett látogatást kezdett Elon Musk Kínában

Elon Musk, a Tesla elektromosautó-vállalat vezetője a kínai nemzetközi kereskedelmi tanács meghívására előre be nem jelentett látogatást kezdett vasárnap az ázsiai országban, és találkozik magas rangú kínai vezetőkkel -