Városlista
2024. augusztus 1, csütörtök - Boglárka

Hírek

2014. December 30. 05:00, kedd | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Veszélyes is lehet a méz?

Veszélyes is lehet a méz?

A méz számos pozitív egészségügyi hatásával a természet sokoldalú gyógyszere nyugtalanságra, álmatlanságra, náthára, cserepes ajkakra, horzsolásra, étvágytalanságra, immunrendszeri gyengeségre és fejfájásra, s kellő energiát ad sportoláshoz és szellemi munkához egyaránt. Számos étrendbe beilleszthető a finomított cukor és az édesítőszerek egészségesebb alternatívájaként.

Kémiailag a méz – a virágok nektárjának a házi méh (apis mellifera) által átalakított terméke – különböző szénhidrátok és víz telített oldata, amelyben növényi és a méhből származó alkotóelemek vannak - írja összeállításában aMagyar Nemzet Online. A szénhidráttartalma 80-85, a víz aránya pedig 16-19 százalék között van. Legfontosabb cukrai a gyümölcscukor (fruktóz) 34-41, illetve a szőlőcukor (glükóz) 28-35 százalékkal. Oligoszacharid-összetételét nagyrészt a forrásnövény határozza meg. A méz egyéb tápanyagai fehérjék; 100 gramm méz száraz tömege körülbelül 100 milligramm aminosavat tartalmaz.

Minden méznek eltérő az ásványianyag-tartalma, általánosságban elmondható, hogy az édesharmatmézeké nagyobb, mint a virágmézeké. (Az édesharmatmézet a méhek a növények levelein található mézharmat összegyűjtésével állítják elő, emiatt a virágportartalma elenyésző.) A virágméz 1 kilogrammjában átlagosan 100 milligramm ásványi anyag van, míg az édesharmatmézben 400-1000 milligrammot is találhatunk, egyebek között káliumot, nátriumot, kalciumot, magnéziumot és klórt. A nyomelemek közül vas, cink, mangán, réz és króm van a mézben. Kiemelendő a B1-, B2-, B5-, B6-, C- és K-vitamin-, valamint a niacin- és folsavtartalma.

A méz színét növényi és földrajzi eredete, kinyerési módja, a nektáreredetű színanyagok (flavonok, flavonoidok) összetétele és mennyisége, a tárolási idő, a tárolóedények milyensége és a kezelés során a mézet érő hőhatás mértéke határozza meg. A fiatal, keveset használt, illetve szűzlépből kinyert méz színe mindig világosabb, mint a többéves, öreg lépekből származó mézé. Ez leginkább a világos színű mézek, például az akácméz esetében figyelhető meg.

Hazánkban tizenöt-húsz mézfajtát állítanak elő. Kevéssé ismert a hungarikumnak számító selyemfűméz, amely világos, kissé matt színű fajtaméz. Illata erős, vaníliazamatú. Azonos színe és folyékonysága miatt akácmézzel jól párosítható. Enyhe vérnyomáscsökkentő hatású. A napraforgóméz aranysárga színű, íze kesernyés-savanykás, állaga lágy, hamar krémesedik, kristályosodik. Illata a napraforgó virágáéra emlékeztet. Jó színezőhatása miatt a mézeskalács-készítők által legkeresettebb fajta méz. Savtartalma miatt savtúltengéses fekély esetén nem ajánlott.

Nem mindenkinek és nem mindenkor ajánlott azonban a méz fogyasztása. Minthogy előfordulhatnak benne a clostridium botulinum spórái, tizennyolc hónapos korig gyermekeknek nem adható. Az ennél idősebb, egészséges gyermekek és felnőttek bélrendszerében azonban ezek a spórák megsemmisülnek. A felvilágosító munkának köszönhetően manapság már ritkán fordul elő, hogy a rosszul szopó csecsemő édesanyja mézzel keni be a mellbimbóját vagy mézzel ízesíti a gyermek teáját.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 01. 07:53, csütörtök | Életmód

Szallas.hu: idén többen utaznak Horvátországba

Idén májusban, júniusban és júliusban 10 százalékkal többen foglaltak szállást Horvátországba, az augusztusra szóló foglalások száma pedig 12 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest

2024. Július 31. 07:55, szerda | Életmód

A legjobb rendező díját nyerte Amerikában Tóth Barnabás pszichothrillere

A legjobb rendező díját nyerte el Tóth Barnabás Mesterjátszma című pszichothrillere a Stony Brook Filmfesztiválon, New York államban a hétvégén - tájékoztatta a Nemzeti Filmintézet (NFI) az MTI-t kedden.

2024. Július 31. 07:42, szerda | Életmód

Csütörtökön kezdődik a Paloznaki Jazzpiknik

A csütörtökön kezdődő Paloznaki Jazzpiknik a zene mellett a fenntarthatóságot, az ökológiai lábnyom csökkentését, valamint a hulladék szelektív kezelését tekinti fontos feladatának - közölték a szervezők kedden az MTI-vel.

2024. Július 30. 08:02, kedd | Életmód

A szúnyogok ellen bevetett kémiai kezelések visszafogott használatát javasolják a Pécsi Tudományegyetem szakemberei

A csípőszúnyogok állományának gyérítésére bevetett, Magyarországon is széles körben alkalmazott pyrethroid-alapú kémiai kezelések visszafogott használatára hívják fel a figyelmet a PTE VNL szakemberei.