Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2020. Február 27. 08:45, csütörtök | Belföld

Vészhelyzeti értesítéseket kaphatsz a mobilodra

Vészhelyzeti értesítéseket kaphatsz a mobilodra

Napokon belül megújul a katasztrófavédelem appja.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság bejelentette az Androidra és iOS-re is elérhető VÉSZ (Veszélyhelyzeti Értesítési Szolgáltatás) alkalmazásának megújult változatát, a szoftver március 2-től kezdve lesz elérhető a Play Áruházon és az App Store-on keresztül. A már meglévő felhasználók természetesen automatikusan megkapják a legfrissebb verzióját, vagy legalábbis kijelzik a készülékeik a frissített verzió elérhetőségét.

„Adódik a kérdés, hogy honnan kapunk információt, ha valami komoly veszély fenyeget, vagy katasztrófa történik. Honnan fogjuk megtudni, hogy a környékünkön nagyobb baleset, vagy ipari szerencsétlenség történt, ha éppen nem nézzük a tévét, nem rádiózunk, és nem böngésszük a neten a híroldalak valamelyikét?" – olvasható az alkalmazás célja a katasztrófavédelem közleményében.

A felhasználók több kategóriából is választhatnak, hogy milyen típusú üzenetekre kíváncsiak:

- közlekedési baleset (közúti, vasúti, légi),
- tűzesetek (a lakás-, autó-, vagy akár erdőtűz),
- meteorológiai riasztás,
- rendkívüli események (árvíz, terrorcselekmény, nukleáris baleset, járvány),
illetve egyéb esemény.

A VÉSZ segítségével a felhasználók információkhoz juthatnak a lakóhelyük vagy úti céljuk aktuális helyzetéről, a tűzesetekről, a balesetekről, az áramkimaradásról vagy a meteorológia által kiadott riasztási jelzésekről, egyéb rendkívüli helyzetekről.

Az alkalmazás megújult verziójának fejlesztései közé tartozik, hogy a felhasználók már az éppen aktuális GPS-koordinátáik alapján is kérhetik az értesítéseket, a gyengénlátók nagykontrasztos módot vehetnek igénybe, a felolvasó funkció pedig a vakok és a vezetők számára jelenthet segítséget.

Forrás: origo.hu

Kép: Illusztráció - MTI/Mihádák Zoltán

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 15:22, csütörtök | Belföld

EM: áprilisban is termelési csúcsot döntöttek az ipari naperőművek

Újabb rekordot hozott a múlt hónap utolsó napja a nagyobb méretű napelemes rendszerek termelésében - tette közzé az Energiaügyi Minisztérium (EM) a Facebook-oldalán csütörtökön.

2024. Május 02. 15:21, csütörtök | Belföld

NGM: a kormány üdvözli az üzemanyagárak újabb csökkentését

A kormány üdvözli a Mol bejelentését, miszerint szombattól, azaz 2024. május 4-től újabb 4-4 forinttal csökken a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára.

2024. Május 02. 09:12, csütörtök | Belföld

Több mint 3000 család igényelt már csok pluszt

Meghaladta a háromezret a csok plusz igénylések száma - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára csütörtökön az index.hu-nak adott interjújában.

2024. Május 02. 06:47, csütörtök | Belföld

Idén 2,5, jövőre 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány

Az idei évre 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány, míg a jövőre 4,1 százalékkal