Városlista
2024. augusztus 3, szombat - Hermina

Hírek

2011. Február 14. 07:29, hétfő | Kék hírek
Forrás: HírTV

Vészsávra változtatnák a leállósáv elnevezést

Vészsávra változtatnák a leállósáv elnevezést

Felmérések szerint húsz perc az átlagos túlélési idő az autópályák leállósávjaiban. A gyorsforgalmi utak kezelője névváltoztatást javasol, a vészsáv kifejezés szerinte jobban visszaadná a valós kockázatokat.

A halálos balesetek közül minden ötödik a leállósávban történik. A gyorsforgalmi utakon egyre több a gyalogos gázolás, az Állami Autópálya-kezelő Zrt. táblákkal hívja fel a veszélyre a figyelmet.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság autópálya alosztályának vezetője, Halász Sándor azt mondja: a láthatósági mellény használatának kötelezővé tétele és az objektív felelősség bevezetése óta csökkent a jogsértések száma. Ha valaki indokolatlanul várakozik a leállósávban, 100 ezer forint bírságra számíthat. Az előzés ugyanott már 150 ezer forintba kerül.

Béni Gyöngyi, az Állami Autópálya Kezelő Zrt. kommunikációs vezetője elmondta: meg kell változtatni a leállósáv elnevezését, „ugyanis azt gondoljuk, hogy a leállósáv helytelen használata nemcsak abból ered, hogy az emberek elfelejtik ezt a KRESZ-szabályt, hanem abból is, hogy túlságosan megengedő, vagy megtévesztő a neve, ugyanis a leállósáv azt sugallhatja, hogy az autópályák melletti sáv arra való, hogy ott megálljanak”.

A felmérések szerint a leállósávban várakozók átlagos túlélési ideje alig húsz perc. A KRESZ szerint tilos az autópálya leállósávján megállni vagy várakozni, kivéve, ha a jármű műszaki hiba miatt képtelen továbbhaladni, vagy a hiba elhárítását végzi, a forgalmat ellenőrzi, vagy megkülönböztető jelzést használ, illetve karbantartást végez. (pr)

hírTV

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 03. 09:01, szombat | Kék hírek

NAV: folytatódik a nyári ellenőrzés

2024. Augusztus 01. 07:55, csütörtök | Kék hírek

Négyszáznál több gyorshajtót fogtak a rendőrök az Árpád hídon két hét alatt

Több mint 400 gyorshajtót fogtak a rendőrök az Árpád hídon két hét alatt - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság szerdán a police.hu oldalon.

2024. Augusztus 01. 07:52, csütörtök | Kék hírek

Keresőmunkára kiképezhető kutyákat vásárol a NAV

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) ismét keresőmunkára kiképezhető kutyákat vásárol.

2024. Július 30. 07:59, kedd | Kék hírek

Közel tízezer hamis cipőt találtak a pénzügyőrök Bács-Kiskun vármegyében

Közel tízezer hamis cipőt találtak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei Bács-Kiskun vármegyében - tájékoztatta az adóhatóság hétfőn az MTI-t.