Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2010. Augusztus 09. 07:41, hétfő | Belföld
Forrás: ELTE Társadalomtudományi Kar

Vezeték nélkül interneteznek az amerikai kisebbségek

Vezeték nélkül interneteznek az amerikai kisebbségek

Amerikai felmérés eredményei a fekete bőrű és spanyolajkú lakosság körében nagyobb a mobiltelefonnal rendelkezők és vezeték nélküli kapcsolaton internetezők aránya, mint a fehér bőrűek esetében. A különbség vélhetően az otthoni s

Mobilon férnek hozzá a világhálóhoz


A Pew Internet friss statisztikai adatai szerint a tavaly évhez képest az egész amerikai társadalomban nőtt azok aránya, akik vezeték nélküli kapcsolaton, mobiltelefonos internet előfizetéssel kapcsolódnak a világhálóra. Az egy évvel ezelőtti adatokhoz képest a mobiltelefonnal rendelkezők aránya nem változott, de a tavalyi 25 százalékos arányszámhoz képest idén már a lakosság 38 százaléka használja ki a mobiltelefon által is lehetővé tett internetelérést.


Az adatok érdekessége, hogy mind a mobiltelefonnal rendelkezők száma, mind a mobilon internetezők aránya magasabb az amerikai kisebbségek körében, mint a fehér bőrű lakosság esetében. A Pew szerint a fehér lakosok 80 százalékának van mobiltelefonja, míg a spanyolajkú és afroamerikai lakosok körében ez az arány egyaránt 87 százalék. A készülékek és előfizetések nyújtotta internethozzáférés lehetőségét a fehérek 33 százaléka használja ki, míg a fekete bőrű lakosok 46, a spanyolok 51 százaléka internetezik a mobilján. E-mailt a fehér lakosság 30, az afroamerikaiak 41, a spanyolok 47 százaléka küld és fogad a telefonján. Az online közösségi oldalakra az utóbbiak 36, a fekete lakosok 33, a fehérek 19 százaléka lép be mobilon keresztül.

A kutatók szerint az egyéb kulturális okok mellett az eltérés feltehetően az otthoni számítógép ellátottságban mutatkozó különbségekre vezethető vissza. A kisebbségi csoportok körében ugyanis kevesebb háztartás rendelkezik otthoni számítógéppel és internetelőfizetéssel, mint a fehér bőrű lakosság esetében.

Magyarországon is nőtt a mobilinternetezők száma


A hazai mobilszolgáltatók által júliusban közzétett gyors jelentés szerint a magyar mobiltulajdonosok körében is nő a mobilinternetezők száma. Az adatok szerint ez év júniusában összesen 1 millió 37 ezer mobilinternet-előfizetés volt Magyarországon, míg a tavaly év azonos időszakában ez a szám még csak 636 ezer volt. A Nemzeti Hírközlési Hatóság májusban jelentette be, hogy hazánkban elérte az egymilliót a mobilinternetezők száma.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.