Városlista
2024. július 16, kedd - Valter

Hírek

2012. December 01. 12:00, szombat | Helyi
Forrás: Pozsgai Kitti/richpoi.com

Videó- A felhők miatt Győrben nem láthattuk a meteort

Videó- A felhők miatt Győrben nem láthattuk a meteort

Fényes meteor száguldott el Magyarország felett csütörtökön, a jelenséget megbízható amatőrcsillagászok észlelték - mondta el Kolláth Zoltán, a Magyar Csillagászati Egyesület (MCSE) elnöke a richpoi.com-nak.

Az űrből érkezett lövedék pár perccel este hat óra előtt száguldott el a magyar égbolton – írta az Időkép. Az Időkép Facebook-oldalán olvasható olvasói beszámolók szerint a meteor nagyjából 17 óra 50 perckor volt látható, főleg az ország középső és keleti részein. A dunántúliak feltehetően csak a felhős idő miatt maradtak le a nem mindennapi zölden izzó meteorról – írta az Időkép. Az oldalhoz Kecskemét mellett Budapestről, Ceglédről, Kalocsa, Szeged, Miskolcról és Szentesről is érkeztek beszámolók.

Az Időképen olvasható kommentek szerint ameteor kelet-nyugati iránybab vonult át az égen, és nagyjából öt másodpercig volt látható. A lap Facebook-oldalán olvasható beszámolók szerint „jó fényes volt”, és „előbb egy darabban” volt látható, majd „széthullott több részre, fehéres-sárgás, kevés vörös színben volt látható”

Többen is arról számoltak be, hogy a meteor útközben szétesett, „olyan volt, mintha leszakadt volna a vége”. "Tűzijátékszerűen ívelt hatalmas fénnyel és a végére kettévált" – ídézte az Időkép Kun János nevű kecskeméti olvasóját, míg egy százhalombattai „két zöldes tűzijáték szerű valamiként” jellemezte a látványt. Egy szemtanú leírása szerint „Gyönyörű és egyben félelmetes volt!”

"December közepén érkeznek a Geminidák, a maximum 13-14-e környékén lesz. Ugyanolyan látványos az aktivitásuk, mint az augusztusi Perszeidáké, a hideg téli idő miatt azonban kevesebben szokták megfigyelni" - hangsúlyozta Kolláth Zoltán. Hozzátette: lehetnek átfedések a rajok között, de vannak olyan hullócsillagok, amelyek egyik nagyobb meteorrajhoz sem kapcsolódnak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 16. 09:11, kedd | Helyi

Félmillió az alap, jól lehet keresni Győr-Moson-Sopronban

Győr-Moson-Sopronban bruttó egymillió forintot is kereshetnek a szakképzett fizikai munkások, de a betanított munkások bére is elérheti a 650 ezret.

2024. Július 16. 08:16, kedd | Helyi

A víz mellett a sót is pótolni kell

Legalább két-három liter folyadékot kell elfogyasztani a nyári melegben.

2024. Július 16. 07:14, kedd | Helyi

Győrieknek féláron ad most belépőt a múzeum

A győri lakosok kedvezményt kapnak a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum kiállításaira szeptember végéig – tette közzé az intézmény. A kedvezmény az ideiglenes lakcímmel rendelkezőkre is vonatkozik.

2024. Július 15. 09:13, hétfő | Helyi

Munka a kánikulában: a medence partján sem könnyű

A sorozatunkat folytatjuk egy evidensnek tűnő helyszínen: a strandon. Hogy bírják a meleget azok, akik karnyújtásnyira vannak a medencétől?