Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2010. Augusztus 15. 07:17, vasárnap | Belföld
Forrás: Független Hírügynökség

Vigyázat! Elszaporodott a parlagfű

Vigyázat! Elszaporodott a parlagfű

A rendkívül csapadékos tavaszi időjárás miatt lényegesen több parlagfűre kell idén számítani Magyarországon. A szakemberek szerint ennek megfelelően a pollen-koncentrátum is megnő majd a levegőben, nehéz időszak elé állítva az allerg

 

A szakemberek szerint nem tolódik el a parlagfű szezon idén, de nagyon intenzív lesz. A rendkívüli esős tavasz ugyanis számos olyan mezőgazdasági munkát késleltetett, amely a gyomirtást hatékonnyá tette volna. Ezek elmaradása miatt nemcsak a mezei gyomok, a parlagfű is felszaporodott: óvatos becslések szerint 10-15 százalékkal több az országban az allergén gyomnövény, mint tavaly vagy tavalyelőtt. Bizonyos területeken már megkezdődött a virágzás, de a pollentermelés maximuma augusztus végén, szeptember elején várható. Becslések szerint különböző mértékben, de minden 3-4. ember allergiás a parlagfűre, így várhatóan százezrek életét keseríti meg a gyomnövény - mondta Kőmíves Tamás, a Nemzetközi Parlagfű Társaság elnöke.


A Nemzetközi Parlagfű Társaság számítása szerint jelenleg 700 ezer hektár, vagyis körülbelül egy megyényi terület szennyezett parlagfűvel; Magyarország ezzel továbbra is csúcstartó Európában a parlagfüves területek nagyságát tekintve.

Független Hírügynökség

 

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 30. 06:00, kedd | Belföld

Látványos fotókon a Magyar Honvédség gyakorlata

2024. Április 29. 17:27, hétfő | Belföld

Állami látogatásra Magyarországra jön a kínai elnök

Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök meghívására állami látogatásra Magyarországra érkezik május 8-án Hszi Csin-ping kínai államfő

2024. Április 29. 15:00, hétfő | Belföld

EMBERTELEN PODCAST

AI-ok randiznak a Betone új podcastjában

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.