Városlista
2024. augusztus 3, szombat - Hermina

Hírek

2013. Augusztus 08. 05:00, csütörtök | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Vigyázunk Rád – Új mobilalkalmazás indult nőknek

Vigyázunk Rád – Új mobilalkalmazás indult nőknek

„Vigyázunk Rád” néven elindult Magyarország első, kifejezetten nőknek ajánlott átfogó daganatellenes okostelefon-alkalmazása speciális funkciókkal, hasznos tartalmakkal, kalkulátorokkal, betegségleírásokkal biztosítási tanácsokkal. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2011-ben 128 795-en haltak meg Magyarországon, ebből 32 670-en rákos megbetegedés következtében.

Daganatok: vezető halálok, nemcsak hazánkban

Magyarország listavezető az Európai Unióban a rákhalálozási statisztikák terén. Hazánkban még az Unió átlagához képest is siralmas a helyzet, ez azt jelenti, hogy egy hozzánk hasonló daganatos kockázati értékkel jellemezhető EU-országhoz képest nálunk tízszer annyian halnak meg rákos betegségek következtében.

A daganatos halálozás emelkedése már a fiatal felnőtt korosztályokban is szembetűnő, és 64 év alatt minden korosztályt érint! A daganatos betegség kialakulásában szerepet játszik a környezetszennyezés, az egészségtelen táplálkozás, a mozgásszegény életmód, a stressz, az alkoholfogyasztás és a dohányzás.

Fontos megjegyezni azt is, hogy a diagnosztikai technika fejlődésével napjainkban több daganatos megbetegedésre derül fény, mint a korábbi évtizedekben, sok esetben még korai, gyógyítható fázisban. A daganatos megbetegedések számának növekedésében, tehát közvetve a technológia fejlődése is szerepet játszik. A diagnosztikának – természetesen az egészséges életmód mellett – tehát meghatározó szerepe van a rákmegelőzésben, minden daganatos megbetegedés annál sikeresebben kezelhető, minél korábbi stádiumban kerülnek felfedezésre.

Növekszik a magánfinanszírozású szűrések aránya

Legjobban a daganatos és mozgásszervi betegség kialakulásától tartunk, egyre többen és egyre gyakrabban járunk rákszűrése: a nőgyógyászati és bőrdaganat szűrések egyötöde magánfinanszírozású volt – derül ki a Szinapszis Kft. egy friss lakossági kutatásából, melyet a cég az AIG biztosító együttműködésével készített, több mint 6 ezer fő megkérdezésével.

A felmérésből kiderül: minden második válaszadó járt 3 éven belül rákszűrésen, további 15 százalékuk ennél régebben vett részt valamilyen vizsgálaton, közel 40 százalékuk viszont nem fordult meg orvosi rendelőben ilyen céllal a közelmúltban. Az esetek többségében (61 százalék) a beteg kezdeményezte a vizsgálatot és a kitöltők közül legtöbben mellrák (35 százalék) és méhnyakrák (33 százalék) szűréseken vettek részt. Viszonylag magas még a tüdő (20 százalék), bőr (14 százalék) és petefészekrák (13 százalék) vizsgálatot igénybe vevők aránya.

A szűrések jellemzően államilag finanszírozott vizsgálatok voltak, de a mell- és tüdőrák kivételével más vizsgálati területeken változó mértékben ugyan, de magas a magánfinanszírozású kezdeményezések aránya is (a nőgyógyászati és bőrdaganat szűrések esetében a legmagasabb, közel 20 százalék).

Új alkalmazás – nőknek, akik vigyáznak magukra

A Vigyázunk Rád alkalmazást elsősorban nőknek ajánljuk. Olyan hölgyeknek, aki szeretnék sokáig megőrizni egészségüket és nőiességüket. Ha valaki egészségtudatosan él (rendszeresen részt vesz szűrővizsgálatokon, odafigyel életmódjára), biztosíthatja a maga számára a hosszú, boldog, egészséges életet. Az applikáció ehhez nyújt segítséget betegségleírásokkal, a rizikófaktorok ismertetésével a különböző életkorokban, a megelőzés módjaival, biztosítási lehetőségekkel - mindezt egyszerű, letisztult, átlátható kezelőfelületen, ízléses, nőies dizájnnal.

Az alkalmazás iOS és Android alapú operációs rendszerrel rendelkező készülékekre is ingyenesen letölthető.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 02. 07:45, péntek | Életmód

Augusztus 20. - A Mákvirág lett idén Magyarország tortája

2024. Augusztus 01. 07:53, csütörtök | Életmód

Szallas.hu: idén többen utaznak Horvátországba

Idén májusban, júniusban és júliusban 10 százalékkal többen foglaltak szállást Horvátországba, az augusztusra szóló foglalások száma pedig 12 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest

2024. Július 31. 07:55, szerda | Életmód

A legjobb rendező díját nyerte Amerikában Tóth Barnabás pszichothrillere

A legjobb rendező díját nyerte el Tóth Barnabás Mesterjátszma című pszichothrillere a Stony Brook Filmfesztiválon, New York államban a hétvégén - tájékoztatta a Nemzeti Filmintézet (NFI) az MTI-t kedden.

2024. Július 31. 07:42, szerda | Életmód

Csütörtökön kezdődik a Paloznaki Jazzpiknik

A csütörtökön kezdődő Paloznaki Jazzpiknik a zene mellett a fenntarthatóságot, az ökológiai lábnyom csökkentését, valamint a hulladék szelektív kezelését tekinti fontos feladatának - közölték a szervezők kedden az MTI-vel.