Városlista
2024. szeptember 27, péntek - Adalbert

Hírek

2024. Szeptember 25. 08:13, szerda | Helyi

Viharos közgyűléssel zárta polgármesteri ciklusát Dézsi Csaba András

Viharos közgyűléssel zárta polgármesteri ciklusát Dézsi Csaba András

Tüntetők jelentek meg kedden délelőtt a győri városházán

Dézsi Csaba András, Győr leváltott, fideszes polgármestere a ciklus utolsó közgyűlésén módosítatta a masszív Fidesz-többségű testülettel az önkormányzat szervezési és működési szabályzatát (szmsz).

A fideszes városvezetőt október 1-től váltó Pintér Bence (Tiszta Szívvel a Városért) tiltakozó akcióval próbálta megakadályozni a jogköreit csorbító szmsz-módosítás elfogadását. A tiltakozók „Ne lopjátok meg Győrt!” és „Hazudik!” feliratú táblákat emeltek a magasba az ülésteremben.

A képviselői vitába nem szólhatott bele Pintér, ez ugyanis a leköszönő testület utolsó ülése, annak pedig nem tagja Győr leendő polgármestere. És a Tiszta Szívvel a Városért Egyesület sem, amelynek színeiben Pintér a 2024-es választáson indult, így az eddigi ellenzék (DK, MSZP, civil oldal) emelhetett csak szót a módosítással szemben.

Meg is tették: „A tisztesség azt kívánná, hogy azok szerkesszék meg a szmsz-üket, akik dolgozni fognak benne” – érvelt Bárány István ellenzéki képviselő az előterjesztés ellen, majd a polgármesterhez fordult: Csaba, miért adod ehhez a neved?

Dézsi Csaba András azt válaszolta, hogy „félrevezették az embereket, az alakuló közgyűlésen ugyanis újra meg kell majd vizsgálni az szmsz-t, az új polgármesternek pedig lehetősége van ezen változtatni. Amit én beterjesztettem, csak visszaadja a közgyűlésnek a jogot, hogy úgy döntsön, ahogy a demokrácia jegyében a szélesebb kör akarta.”

Méltatlannak és elfogadhatatlannak nevezte az előterjesztést Pollreisz Balázs (MSZP) és Glázer Tímea (DK) is, a két képviselő heves vitába szállt az anyag benyújtóival.

A fideszes városvezető képviselőtársa, Borsi Róbert azt mondta, nem akarják elvenni Pintér Bencétől a lehetőséget, hogy a választási programjában szereplő pontokat megvalósítsa, ha azok a részükről is támogathatók. „Ügyek menti politizálásra készülünk” – jelentette be.

A teremben lévő tömeg ezt kétkedve fogadta, hiszen Pintérnek egy masszív fideszes többség mellett kell majd irányítania a várost.

A múlt heti rendkívüli közgyűlésen már döntöttek arról a városatyák, hogy Győr két szobrot megrendel attól a helyi művésztől, akinek alkotásai városszerte láthatók. Az egyik köztéri alkotás a Győri Kekszgyárnak, a másik a Győri Balettnek állít emléket, a két szobor összesen 130 millió forintba kerül. A mostani, utolsó közgyűlésen ezt megfejelték egy újabb megrendeléssel: a „Győri textilipari emlékmű” további 40 millióba kerül, a város tehát egy hét alatt 170 millió forintot költött el köztéri szobrokra.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 26. 09:16, csütörtök | Helyi

Árvíz után: óriási kár a faanyagban és a vadállományban

Az elmúlt napok, hetek eseményeit meghatározta a többhetes kánikula után érkező Borisz ciklon, majd a nyomában járó árhullám. Akár többezer köbméter faanyagot is elvihetett az ár a Kisalföld Erdőgazdaság Zrt. területéről.

2024. Szeptember 26. 08:09, csütörtök | Helyi

Viharos közgyűléssel zárult a ciklus Győrben

Módosította szervezeti és működési szabályzatát Győr önkormányzata.

2024. Szeptember 26. 07:13, csütörtök | Helyi

13 milliárdért újítottak fel orvosi rendelőket, az egyiket Egyeden

A Magyar falu program részeként az elmúlt öt évben mintegy 13 milliárd forint értékben újítottak fel orvosi rendelőket – mondta a Miniszterelnökség modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztosa

2024. Szeptember 25. 09:13, szerda | Helyi

Elkezdték a rakpartok tisztítását, sok a hordalék, időbe telik

A vártnál gyorsabb apadás a Rába és a Mosoni-Duna partján lehetővé tette, hogy elkezdjék a rakpartok takarítását.