Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2019. Július 24. 14:40, szerda | Sport

Világcsúcs rekorddal világbajnok Milák Kristóf

Világcsúcs rekorddal világbajnok Milák Kristóf

A kvangdzsui vizes világbajnokság úszóversenyének negyedik napján, szerdán Milák Kristóf fantasztikus versenyzéssel, világrekorddal aranyérmet nyert férfi 200 méter pillangón. Ugyanebben a számban Kenderesi Tamás a 8. lett.

Milák Kristóf a középdöntőben két testhossz előnnyel, óriási idővel, 1:52.96 perccel nyerte a futamot, így jó eséllyel várta a döntőt. A fináléban jó rajtott vett a magyar versenyző, 50 méternél másodikként fordult 24.66-os idővel, 100 méternél még mindig második volt 52.88-cal Chad le Clos mögött, 150 méternél 1:21.57-es idővel már első volt, amelyet meg is tartott, és világrekorddal lett világbajnok! (1:50.73).

"Ezt mégis hogy csináltam? Nem tudom. A világcsúcsok a világbajnokságon születetnek, most sikerült, nagyon örülök neki. Chad Le Clos vezetett az első 50 után, amit láttam, elkezdtem gyorsítani. Nem jött a fájdalom, nem savasodtam. Megtanultam 200 pillangót úszni" – mondta Milák Kristóf a világbajnoki címe után az M4 Sport kamerája előtt.

Világrekorddal a világ tetején

Tizenhat évesen előbb Európa ismerte meg Milák Kristóf nevét, majd egy évvel később ezüstérmével az egész világnak megmutatta Budapesten, hogy számolni kell vele az úszósportban - főleg pillangón. Mindössze 19 évesen pedig, a kvangdzsui vb-n végre oda is ért a dobogó és a világ tetejére, nem is akárhogyan, elképesztő világrekorddal.

Mondhatjuk, hogy Milák Kristóf szépen csöndben, alázattal készült felnőtt karrierjére. Tizenhat évesen egyéni rekorddal lett győztes 200 pillangón a hódmezővásárhelyi ifjúsági Európa-bajnokságon: 1:56,77-es idején gyakorlatilag azóta is világversenyről világversenyre, folyamatosan javít.

A rövidebb távok is jól fekszenek a fiatal úszónak: a 2017-es budapesti világbajnokságon 100 pillangón 51,23-as junior világrekordot úszott az előfutamban, majd az elődöntőben és a döntőben is tovább faragott az idején: előbb 50,77-et, majd 50,62-t mutatott a neve mellett az óra, utóbbi nemcsak junior világrekordot és országos rekordot, hanem felnőtt világbajnoki ezüstérmet jelentett. Az úszásnem korábbi magyar nagyágyúja, Cseh László ugyanebben a számban csak az ötödik lett.

Úgy állhatott dobogóra a hazai rendezésű világbajnokságon, hogy a kijutásról döntő országos bajnokságon 2017 tavaszán saját magát is meglepte a 100 pillangón úszott idejével, hiszen fő száma a 200 pillangó. Ráadásul az ob előtti ősszel szívproblémákkal bajlódott, egy hónapig egyáltalán nem edzett, nem úszott. A budapesti vb fináléjában aztán az olimpiai bajnok szingapúri Schoolingot is megelőzte, saját maga is meglepődött kiváló teljesítményén. Akkor az m4sport.hu-nak azt mondta: "Láttam magam mellett Dresselt, már az első ötvenen is jól tudtam tartani vele az iramot. A másodikon aztán olyan sebességgel jöttem, amit én sem tudtam elhinni. Mikor láttam, hogy még mindig mellette vagyok, tudtam, hogy jó idő lesz, de azt nem, hogy ennyire."

Új magyar kedvenc született

A budapesti felnőtt vb azonban nemhogy kivett volna az erejéből, csak tovább tüzelte Milák Kristófot. A torna utáni indianapolisi junior úszó vb-n a férfi 4x200-as gyorsváltó tagjaként junior világrekorddal győzött úgy, hogy hazai pályán múlták felül az amerikai csapatot. Ugyancsak junior világbajnok lett a 4x100-as férfi gyorsváltóval, majd 100 és 200 méter pillangón is aranyérmet szerzett.
Négy számban lett világbajnok, amivel a junior torna legeredményesebb férfi úszójaként jöhetett haza.
A 2017-es évébe még egy junior Eb is belefért a felnőtt és a junior vb mellett. Ott természetesen a 200 pillangót nyerte, természetesen junior-világcsúccsal, 100 és 50 pillén egyaránt ezüstérmet úszott. Aranyérmes lett a 4x200-as gyorsváltó, valamint a 4x100-as vegyes gyorsváltó tagjaként, a 4x100 méteres gyorsváltóval második helyet ért el.

Új magyar kedvenc született, az ifjúsági- és junior versenyek sikerei után a felnőtt vb-n, majd az Eb-n is bizonyított. Egy évvel a budapesti világbajnokság után a glasgow-i Eb-n aranyérmes lett fő számában, de mégsem volt elégedett. Az Origónak adott akkori interjújából jól látszik, micsoda alázat jellemzi a tizenéves bajnokot. "Az aranyéremnek örülök, pláne, mert nagyon tetszik, szép a formája, de az időmmel nem vagyok elégedett, mert egyéni és Európa-csúcsot szerettem volna úszni. Nem rossz ez az 1:52.79 sem, csak néhány századdal maradtam el a legjobbamtól, de akkor is van hiányérzetem."

Azt nem tudni, mennyivel csillapította hiányérzetét az Eb utáni ifjúsági olimpián megszerzett 200 és 400 gyors aranyérme, valamint a 100 pillangó ezüstérme, az azonban biztos, hogy az idei vb-n félelmetes idővel és egyértelmű fölénnyel jutott a 200 pillangó döntőjébe. Az 1:52.96-os úszásáról már szinte elégedetten beszélt a helyszínen az Origónak: "Elég lett volna 1:53 is, szerettem volna ilyen időt, de ezt nem gondoltam volna. Eléggé örültem, amikor megláttam a kijelzőn. Nem akartam kiengedni, meg kellett sülni, mondjuk az utolsó 50 már csípett. Nem volt 100%-os úszás, inkább 90-nek mondanám, van még benne néhány tized."

Az újdonsült világbajnok sikerének egyik kulcsa, hogy - saját bevallása szerint - nem ijed meg senkitől. A Nemzeti Sportnak beszélt arról még 2017 év végén, hogy mi segít neki kihozni magából a maximumot. "Korábban azért érdekelt, ki van mellettem a medencében, hiszen a korosztályos versenyeken általában nálam idősebbekkel versenyeztem, és akkor még ott volt bennem a félelem. Ám az évek alatt hozzászoktam ezekhez a helyzetekhez, és a 2016-os hódmezővásárhelyi ifjúsági Európa-bajnokság óta nem jellemző rám, hogy bárkitől is megijedek. Azt gondolom, ez is kell ahhoz, hogy úgy tudjak odaállni a rajtkőre, hogy mindig és mindent kihozzak magamból."

A szerdai 200 pillangón szerzett aranyérme alapján innen Magyarországról úgy látszik, ebben a pillanatban mindent kihozott magából.

Forrás: origo.hu

Fotó: Csudai Sándor - Origo

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:02, vasárnap | Sport

Diósgyőri döntetlenjével a Kecskemét is biztos bennmaradó

A Diósgyőr gól nélküli döntetlent játszott a vendég Kecskeméttel a labdarúgó OTP Bank Liga 30. fordulójának szombati játéknapján.

2024. Április 28. 08:58, vasárnap | Sport

Női kézilabda BL - Egygólos hátrányban a Ferencváros a negyeddöntőben

A legutóbb ezüstérmes Ferencváros házigazdaként 26-25-re kikapott az elmúlt kiírásban negyedik helyezett dán Esbjergtől a női kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjének első mérkőzésén, szombaton.

2024. Április 27. 22:39, szombat | Sport

Balatoni szezonkezdet a gyorsasági versenyzőknél

A Balaton Park Circuiton kezdődött el a versenyszezon az MNASZ Autós Gyorsasági szakágának versenyzői számára.

2024. Április 27. 07:58, szombat | Sport

Balatoni szezonkezdet a gyorsasági versenyzőknél

A Balaton Park Circuiton kezdődött el a versenyszezon az MNASZ Gyorsasági szakágának versenyzői számára, akik a már hagyományos szezonnyitó versenyen, a Laptiming Kupán, de a tavaly új helyszínként belépett Bajatonfőkajáron nyomják a g