Városlista
2024. augusztus 3, szombat - Hermina

Hírek

2016. Április 01. 17:22, péntek | Helyi
Forrás: MTI

Világhírű zenészek és együttesek lépnek fel az Eszterházi Vigasságokon

Világhírű zenészek és együttesek lépnek fel az Eszterházi Vigasságokon

Az Eszterházi Vigasságok visszatérő együttesei és művészei mellett világhírű előadók is felllépnek a programsorozat tavaszi és őszi fesztiválján.

Többek közt Ton Koopman karmester és csembalóművész, Monica Huggett hegedűművész és Kim Nazarian dzsesszvokalista, aki a magyar Singers Street-tel ad majd koncertet.

Az Esterházy-kastélyban immár hagyományosan zajló Eszterházi Vigasságok egyik fontos eleme és küldetése is a kastély jelenének - hangsúlyozta Puskás Imre helyettes államtitkár a programsorozatról tartott pénteki, budapesti tájékoztatón.

Rácz Márton karmester, a programok zenei vezetője kiemelte: a sorozat abban különbözik a hazai fesztiváloktól, hogy itt elsősorban Haydn és a 18-19. századi zeneszerzők műveit hallhatja a közönség, ráadásul azon a helyen, ahol a darabok nagy része először elhangzott.

A sorozat április 15-én a május 28-ig tartó Tavaszi fesztivállal veszi kezdetét, majd június 25. és július 4. között a Régi Zenei Napokkal folytatódik a Filharmónia Magyarország szervezésében. A Budapesti Vonósok XXI. Fesztiváljának július 15. és 24. között ad otthont a kastélypark, Haydn meets jazz címmel a Szabadtéri Színpadon pedig kétnapos dzsesszkoncertsorozatot tartanak augusztus 5-én és 6-án. A Haydn-fesztiválra augusztus 19. és szeptember 4. között kerül sor, a VIII. Haydn Vonósnégyes-fesztivált pedig szeptember 9. és 18. között rendezik meg. A sorozat az október 1-je és 22. között zajló Őszi-fesztivállal zárul.

A programok összeállításakor a szervezők nagy hangsúlyt fektetnek a műfaji sokféleségre, többek között a szélesebb közönséget megszólító műfajokra, illetve azokra, amelyek elsősorban Eszterházához kötődnek.

A Tavaszi és Őszi Fesztiválokon az Eszterházi Vigasságok visszatérő együttesei és művészei mellett olyan előadók lépnek fel, mint a világhírű, korhű hangszeres zenét játszó Ton Koopman karmester és csembalóművész, Monica Huggett hegedűművész, a Kossuth-díjas Baráti Kristóf és Várdai István, Kim Nazarian dzsesszvokalista, aki a 2012-es tajvani a capella dzsessz világverseny magyar győztes együttesével, a Singer Street-tel ad koncertet. Az Orfeo Zenekar és Vashegyi György mellett a kastély rezidens együttese, az Esterházy Hofkapelle játssza a zenekari koncerteket.

Az Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont a Filharmónia Magyarországgal közösen szervezi a fertődi Esterházy-kastélyban a Régi Zenei Napok kurzusait és koncertjeit. Ebben az évben ismét olyan jelentős művészek tanítanak és lépnek föl, mint Malcolm Bilson, Helmuth Rilling, Simon Standage, Nancy Argenta és Ingrid Attrot.
Az augusztusi korhű hangszeres Haydn Fesztivál visszatérő magyar előadói mellett - az Orfeo Zenekar, a Purcell Kórus, az Capella Savaria, az Esterházy Hofkapelle és Vashegyi György, Kalló Zsolt, Rácz Márton - fellép Nicholas McGegan, Monica Huggett, Claire Debono, Enrico Onofri, Thomas Dolié, Julien Chauvin, Alexis Kossenko, Marcus Hoffmann, Pier Luigi Fabretti, Baráth Emőke és Fábri Flóra, Riccardo Doni, Somlai Petra, valamint Mécs Károly.
A Eszterházi Vigasságok Szabadtéri rendezvényén, a Haydn meets Jazz elnevezésű programon minden évben több világhírű magyar és külföldi dzsessz-szólista és együttes ad közös koncertet. Idén a Talamba Ütőegyüttes vendége lesz Horgas Eszter, Tóth Gabi és a Swing á la Django, valamint a Győri Szimfonikus Zenekar.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 03. 08:14, szombat | Helyi

Keményet lépett a püspökség: Benkovich Ferenc nem misézhet az eddigi szolgálati helyén

„A hívők nyugalma és az Egyház békéjének érdekében a nyugállományba vonult Benkovich Ferenc egykori plébánost a Győri Egyházmegye

2024. Augusztus 03. 07:09, szombat | Helyi

Koronavírus: Győrben emelkedés figyelhető meg a szennyvízben

Az előző héthez képest változatlan a koronavírus örökítőanyagának országos átlagkoncentrációja a szennyvízben – közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ. Öt nagyvárosban azonban emelkedést mértek.

2024. Augusztus 02. 09:13, péntek | Helyi

Indul a pótfelvételi: tavaly a Széchenyi-egyetem rekordot döntött

Július 30-tól indult a pótfelvételi: augusztus 7. éjfélig adhatják le jelentkezésüket azok, akik a július 24-ei ponthatárhúzáson egy intézménybe sem nyertek felvételt.

2024. Augusztus 02. 08:14, péntek | Helyi

Interaktív, játékos módon tanulnak angolul a táborozók

Angol nyelvi tábort tartanak a Generációk Házában, ahol a 4-10 éves gyermekek játékos formában tanulnak angolul beszélni.