Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2020. Március 09. 11:52, hétfő | Helyi sport

Világklasszisokkal teli ellenfelet kapott a BL-címvédő Győr

Világklasszisokkal teli ellenfelet kapott a BL-címvédő Győr

Míg egy éve szinte biztosak lehettünk abban, hogy a Győri Audi ETO megnyeri ötödik címét is a női kézilabda Bajnokok Ligájában, ez a szezon sokkal nagyobb izgalmakat tartogat Danyi Gábor csapata számára.

A negyeddöntőből hét csapat is reális eséllyel pályázik a budapesti négyes döntőbe jutásra.

Miután a hétvégén véget ért a női kézilabda Bajnokok Ligája középdöntője, kialakult a negyeddöntő párosítása. A legkönnyebb dolga a francia Metznek lehet a nyolc között, amely a román bajnok Ramnicu Valceával játszik a budapesti négyes döntőbe jutásért.

A Győri Audi ETO BL-győzelmét az előző szezonban semmi sem veszélyeztette. A csapatot 2018 nyarán átvevő Danyi Gábor csapata érinthetetlennek bizonyult. Egyedül az FTC-Rail Cargo Hungária tudott ellene két döntetlent játszani, további 14 mérkőzését egyaránt megnyerte.

A most futó szezonban szintén veretlen az ETO a BL-ben, azonban a sebezhetetlenség mítosza megdőlni látszik. Ősszel az EHF-kupa-szintű csoportját (Savehof, Krim Ljubljana, Baník Most) még komoly gond nélkül abszolválta a címvédő, azonban a decemberi világbajnokság után játékosai formán kívül játszottak.

Január 22-én sorozatban 60 megnyert bajnoki után szenvedett vereséget a győri csapat a magyar bajnokságban, miután a Siófok 34-29-re legyőzte. A BL középdöntőjében a Brest és a Buducnost megverni ugyan nem tudta az ETO-t, de megszorongatni annál jobban. Ez intő jel lehet a világsztárokkal teletűzdelt CSM Bukarest elleni negyeddöntős párharcra.

Ami biztató lehet a magyar csapat számára, hogy a középdöntőben rendre a győriek jöttek ki jól a nehéz szituációkból. Küzdeni tudásból jelesre vizsgáztak a francia és a montenegrói riválissal szemben is, amikor a hajrában tudtak fordítani mindkét idegenbeli mérkőzésükön. A legjobb formában a sérülése után a többieknél frissebben mozgó Veronica Kristiansen volt a középdöntőben, aki 27 gólt dobott hat tavaszi BL-meccsén.

A szezon során egyre jobb formába lendült a román CSM Bukarest. Úgy néz ki, a szokásos edzőkeringő után a korábbi Adrien Vasile személyében megtalálták a megfelelő szakembert a kispadra. Miután az FTC kiütötte őket a középdöntő első fordulójában, a hátralévő öt mérkőzéséből négyet meg tudott nyerni a másodedzőből vezetőedzővé váló Vasile irányításával.

Az ETO-nak éppen ezért lesz borzasztóan nehéz dolga. Na meg azért, mert a szezont sérülten kezdő, azóta felfelé ívelő formát mutató Cristina Neagu félelmetes formába került a tavaszra. Hat találkozón 57-szer tudott a kapuba találni februárban és márciusban a BL-ben. Ez átlagban 9,5 gólt jelent mérkőzésenként.

Természetesen a Győrnek is megvan a maga klasszisa, aki el tud dönteni egy ilyen 50-50%-os esélyekkel induló párharcot. Stine Oftedal – Cornelia Groot nyári távozása után – egyértelműen Danyi Gábor legfontosabb embere lett. A villámléptű norvég irányító 58 találatával az ötszörös BL-győztes együttes legeredményesebbje a szezonban eddig.

Nála is eredményesebb volt az FTC még mindig csak 20 éves jobbátlövője, Klujber Katrin. A sorozattól a középdöntő után búcsúzó fővárosiakhoz 2019 telén érkező kézilabdázó 84 gólt lőtt az idei szezonban, akinél csak Jovanka Radicsevics tudott eredményesebb lenni.

A rutinos jobbszélső sokadvirágzását éli a montenegrói Buducnost Podgoricában. Eddigi 12 mérkőzéséből ötször tudott legalább tíz gólt szerezni - összesen 97-szer tudott eddig a kapuba találni. Gólkirálynői címe akkor is biztosnak tűnik, ha elveszítik az Esbjerg elleni negyeddöntős párharcukat.

A vb-címet nyert holland válogatott tagjaként a decemberi világbajnokság legértékesebb játékosának megválasztott Estevana Polman vezérletével a dán bajnok az egyik legdinamikusabb kézilabdát játszotta az egész idény során. Kérdés, mennyi esélyük lesz Dragan Adzics kemény védekezéséről híres, átalakulófélben lévő Buducsnost ellen.

Az Ambros Martín által irányított, az orosz válogatott magja mellett a legutóbbi világbajnokság gólkirálynőjét (Lois Abbingh) is soraiban tudó Rosztov a BL-cím egyik nagy esélyese. Az élete formájában kézilabdázó Anna Vjahirjeva gyakorlatilag azt csinál a pályán, amit csak szeretne. A márciusban még mindig csak 25. életévét betöltő jobbátlövő 57 gólja mellett legalább ennyi gólpasszt is kiosztott eddig.

A rosztoviak az alább látható Polman-gólnak köszönhetően csak a harmadik helyen zártak a csoportjukban, így egy rendkívül kellemetlen ellenfelet sodort a sors az útjukba. A Brest ellen az ETO is megszenvedett, és mivel a franciák játszhatják otthon a visszavágót, így - annak ellenére, hogy a Rosztovot tettük első helyre az erősorrendünkben - ezt a párharcot is 50-50%-ra adjuk másik kettő mellett.
Erősorrendünk a női kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjére:
1) Metz
2) Rosztov-Don
3) Győri Audi ETO
4) CSM Bukarest
5) Brest
6) Buducnost Podgorica
7) Esbjerg
8) Valcea

A női kézi-BL negyeddöntőire április első két hétvégéjén kerül sor. A Győr április 3. és 5. között idegenben kezd, és az április 10. és 12. közötti visszavágót játssza hazai pályán. A május 9-10-i, budapesti négyes döntőbe jutásra nyolcból hét csapat is reális esélyekkel pályázik. Soha nem volt ilyen kompetitív a Bajnokok Ligája, mióta 2014-ben bevezették a Final 4 rendszert.

Forrás: origo.hu

Képek: EHF CL, Facebook

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -

2024. Április 25. 17:41, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.