Városlista
2024. július 27, szombat - Olga

Hírek

2010. Október 01. 14:17, péntek | Belföld
Forrás: HírTV

Világpremier Pécsett

Világpremier Pécsett

Pénteken van a Zene Világnapja, és ebből az alkalomból Budapesten három helyszínen és Európa Kulturális Fővárosában, Pécsett is lesznek programok. A legkülönfélébb zenei műfajokkal találkozhatnak majd az érdeklődők – mondta a Füg

Október 1-jén az elmúlt évek hagyományait folytatva spontán örömzenélésre várják a szervezők a budapestieket. A Zeneakadémia parkolója mellett Budapest több pontján – a Nyugati téri és a Blaha Lujza téri aluljáróban – a legkülönbözőbb műfajokat képviselő profi zenészek – többek között Szakcsi-Lakatos Béla, Kelemen Barnabás, a Kaláka, a Makám, a Weiner-Szász Kamaraszimfonikusok és az Új Generáció – töltik meg zenével a köztereket.

A Deák Ferenc téren a Kamaszfesztiválosok tartanak délelőtt kihelyezett énekórákat, délután pedig diákzenekarok játszanak majd. A Liszt Ferenc téren felállított központi színpadon – ahol 11 órától 19 óráig folyamatosan árad a zene – Várdai István gordonkaművész, a Zene Világnapja nagykövete is fellép majd és tart virtuóz gordonkabemutatót.

A programhoz kapcsolódva a www.azenevilagnapja.org oldalon regisztrálhatnak azok, akik október 1-jén szívesen adnak ad-hoc koncertet egy szokatlan, általuk kiválasztott helyen: az utcán, egy boltban, egy vendéglátóhelyen vagy épp a munkahelyükön. Akik a saját „koncertről” készült videót feltöltik az oldalra, értékes ajándékokat nyerhetnek.

Világpremier

Pécsett a nap során a művészek egymás produkciójába kapcsolódva, a „zenei stafétát” egymásnak adva lépnek színpadra a szünet nélküli 5-6 órás örömzenélés során, a pécsi Kossuth téren felállított óriásszínpadon. Az Örömzene Örömtánc televíziós tehetségkutató verseny felfedezettjei mellett olyan nevek lépnek színpadra, mint Ágoston Béla, a Balázs Elemér Group, a Csík Zenekar, Falusi Mariann, Ferenczi György és a Rackajam, Lovasi András, Mókus és a Fabula Rasa, Nikola Parov, Novák Péter, a Pécsi Szimfonietta, Szalóki Ágnes, a Kaji Jag és Etnoromból Balogh István, Künstler Ágnes, a csíkszeredai Role, valamint a Duna Művészegyüttes.

A pécsi helyszínen világpremier is lesz: a Roots and Routes európai tehetséggondozó program hazai fiataljai egy másfél éves projekt keretében állították össze azt a műsort, amelyet első alkalommal a pécsi Európai Kulturális Fővárosa program keretében láthat a közönség. Ezt követően a mozdulatművészeti színjátékot angol, belga, olasz és romániai fesztiválokra viszik az előadók.

A Nap Dala is felcsendül

A pécsi műsor nyitásaként és zárásaként a Nap Dala csendül majd fel, amely a rendezvény szellemének megfelelően egy eredeti népdal többféle stílusú átdolgozása. A csaknem negyedórás produkcióban az est szinte valamennyi zenésze, énekese, előadóművésze közreműködik. A Nap Dalára neves koreográfusok közreműködésével készülnek el a Nap Tánca koreográfiák.

Yehudi Menuhin hegedűművész 1975-ben alapította a Zene Világnapját azzal a céllal, hogy a városok zenei eseményeket rendezzenek ezen a napon, a zenészek pedig a koncerttermeken kívül is spontán zenéljenek. A kezdeményezéshez a főváros már két éve csatlakozott, a hagyományt idén is folytatják.

(FH)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 27. 06:00, szombat | Belföld

Mélyponton a születésszám

Az előzetes adatok szerint 2024 júniusában 6040 gyermek született és 8863 ember halt meg; 2023 júniusához képest a születések száma 17, a halálozásoké 5,9, a házasságkötéseké pedig 14 százalékkal csökkent

2024. Július 27. 06:00, szombat | Belföld

Orbán Viktor Románia miniszterelnökével tárgyalt a kétoldalú kapcsolatokról és a román schengeni tagságról

Orbán Viktor miniszterelnök tavalyi tárgyalásukat követően idén is megbeszélést folytatott Bukarestben Marcel Ciolacu román kormányfővel - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államti

2024. Július 27. 06:00, szombat | Belföld

Gulyás Gergely: Ukrajna azokat zsarolja a kőolajszállítás leállításával, akik következetesen kiállnak a béketárgyalások mellett

Ukrajna Magyarországot és Szlovákiát, azokat az országokat zsarolja a kőolajszállítás leállításával, amelyek következetesen kiállnak az azonnali tűzszünet és a béketárgyalások mellett

2024. Július 27. 06:00, szombat | Belföld

KSH: a benzin 6, a dízel 1 forinttal olcsóbb, mint a szomszédos országokban

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 610 forint volt, ami 6 forinttal alacsonyabb a szomszédos országok átlagértékénél.