Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2010. Július 04. 07:41, vasárnap | Belföld
Forrás: ELTE Társadalomtudományi Kar

Világszerte egyre több nő vesz részt a szervezett bűnözésben

Világszerte egyre több nő vesz részt a szervezett bűnözésben

"Gangs, Groups and Guns" címmel hozták nyilvánosságra az ENSZ tanulmányát a szervezett bűnbandák jellegzetességiről. A felmérés legmegdöbbentőbb eredménye, hogy az elmúlt években 132 ezerről 660 ezerre nőtt a bűnszervezetekbe

Női bűnözők: kényszer vagy önálló döntés?



A genfi Institute of International Studies ENSZ számára készített felmérése szerint egyre több nő lesz tagja szervezett bűnözői bandáknak. A becslések szerint az elmúlt években megötszöröződött a nők aránya a gengszterszervezetekben, és jelenleg körülbelül 660 ezer a szervezettként bűnöző nők száma.



A kutatás szerint vannak különbségek a szervezett bandákban tevékenykedő nők és férfiak szerepköre között. A nők kevésbe vesznek részt fegyveres, erőszakos akciókban, mint a férfiak. Emellett az is jellemző, hogy a nők többsége nem saját akaratából csatlakozik a bűnszervezetekhez. A bűnözői életmódot legtöbb esetben családi kényszerből vagy egy szexuális bűncselekmény miatti trauma okán választják.



A "maffiózó" nők általában koedukált bandákban működnek, ahol elsősorban "téglaként" és fegyver-, drogcsempészként számítanak rájuk. Elvétve előfordul kifejezetten csak nőkből álló bűnbanda is, ilyen a New Yorki illetőségű "Latin Queens".



A riport arról is beszámol, hogy a nők gyakran alárendelt helyzetben élik mindennapjaikat a bandákban, és férfi társaik nem egyszer kényszerítik őket szexuális szolgáltatásra is.



A jelentésből kiderül, hogy növekszik a horizontális bűncselekmények aránya is. Ezekben az esetekben a bandák nő tagjai követnek el erőszakos bűncselekményt hasonló státuszú nő társaik ellen.


A tanulmány arra is rámutat, hogy a nemzetközi bűnbandák egyre több fegyvert birtokolnak. Becslések szerint a világ 875 millió fegyveréből 1,2 és 1,4 millió a szervezett bűnözői körök tulajdonában van.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

2024. Május 03. 13:47, péntek | Belföld

KSH: a benzin 3,2, a dízel 2,4 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 639, míg a régiós országokban 619 forint volt.

2024. Május 03. 13:42, péntek | Belföld

46 ezer fát ültettek el eddig az Országfásítási programban

Meghaladja a 46 ezret az Országfásítás programban az elmúlt négy évben elültetett fák száma