Városlista
2024. július 28, vasárnap - Szabolcs

Hírek

2010. November 15. 07:49, hétfő | Belföld
Forrás: HírTV

Világszerte járványként terjed a betegség

Világszerte járványként terjed a betegség

Vasárnap, immár 19. alkalommal emlékeznek meg világszerte a Diabétesz Világnapjáról. Magyarországon csaknem másfél millióan szenvednek cukorbetegségben – mondta a Független Hírügynökségnek Hermányi Zsolt, belgyógyász-diabetológus.

A cukorbetegség Magyarországon mára népbetegséggé vált, világszerte pedig járványként terjed – mondta Hermányi Zsolt. A budapesti Bajcsy-Zsilinszky Kórház belgyógyász-diabetológusa hozzátette: a regisztrált hazai cukorbetegek száma meghaladja a 700 ezret, ám még legalább ugyanennyi embernél lappangó stádiumban van ez a betegség, de még nem diagnosztizálták. A szakember szerint ez óriási terhet jelent a gazdaságnak is, hiszen drága a betegség kezelése. Hermányi Zsolt hozzátette: ez óriási népegészségügyi probléma, hiszen olyan szövődményei lehetnek, mint például a lábszárfekély, az amputáció, a veseleállás, vagy a vakság.

Az orvostudomány óriási előrelépést tett a kezelések területén – mondta Hermányi Zsolt. A belgyógyász-diabetológus egyebek mellett ide sorolta az új molekulák és hatóanyagok felfedezését. A szakember hozzátette: megjelentek azok a modern inzulinok is, amelyek már másfél - két éve Magyarországon is elérhetők. A felfedezéseknek köszönhetően már nem az inzulinkezeléshez kell a betegek életét igazítani, hiszen a megbetegedésük előtt megszokott ritmusban élhetnek, és ehhez igazítható a kezelés.

A szakember szerint ugyanakkor a hangsúlyt a megelőzésre kell fektetni. Hermányi Zsolt úgy véli, hogy többet és rendszeresen kell mozogni, napi rendszeres 30-40 perces testmozgásra van szükség, ám számolni kell a bevitt szénhidrátot és kalóriát is. Az egészséges táplálkozás különösen fontos, hiszen a magyarok 60 százaléka elhízott, de ez a tendencia világszerte megfigyelhető.

FH

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 28. 11:02, vasárnap | Belföld

Gyopáros Alpár: több mint 1,8 milliárdos támogatást kaptak az önkéntes tűzoltó-egyesületek a Magyar falu programban

A kormány több mint 1,8 milliárd forint értékben támogatott önkéntes tűzoltó-egyesületeket az elmúlt több mint négy évben a Magyar falu programban működő Falusi Civil Alapon keresztül

2024. Július 28. 11:01, vasárnap | Belföld

Tusványos - Orbán Viktor: ha Európa nem tér észhez, magára marad ebben a háborúban

Megkezdődött egy békepárti \"erjedés\" és ha Európa nem hagy fel háborúpárti álláspontjával, magára marad ebben a háborúban

2024. Július 28. 10:59, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 30. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Július 27. 06:00, szombat | Belföld

Mélyponton a születésszám

Az előzetes adatok szerint 2024 júniusában 6040 gyermek született és 8863 ember halt meg; 2023 júniusához képest a születések száma 17, a halálozásoké 5,9, a házasságkötéseké pedig 14 százalékkal csökkent