Városlista
2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2011. Május 18. 14:21, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress

Visszatérhet a hadkötelezettség Magyarországon

Visszatérhet a hadkötelezettség Magyarországon

Rendkívüli helyzetben visszaállítaná a honvédelmi tárca a fegyveres vagy fegyver nélküli hadkötelezettséget a 18-40 éves korosztály számára. Erre azért van szükség, mert békeidőben is nagy gondot okoz a tartalékosok hiánya.


A kormány számára megküldött törvénytervezet szerint bizonyos esetekben élni lehetne a hadkötelezettséggel. Korábban, a NATO csatlakozást követően az akkori törvényt felülbírálták és az egy éves katonai szolgálatot előbb kilenc hónapos időtartamra csökkentették, majd 2002 után meg is szüntették. A törvény szerint átalakult a haderő de a békeidőszaki hiányosságok mára már kiütköztek. A legnagyobb problémát a Magyar Honvédség kiegészítését biztosító tartalékosok fogyó aránya okozza.

Az új alkotmány megtartotta a békeidőszaki önkéntes haderő koncepcióját, de mellette rendelkezett az önkéntes tartalékos rendszer fenntartásáról is. Ennek részeként állítanák vissza bizonyos feltételek közt a hadkötelezettséget. A katonai hadkötelezettség az új tervezet szerint elrendelhető akkor, ha védelmi készültséget rendelnek el, vagy rendkívüli állapot következik be. A szolgálat lehet fegyveres és lelkiismereti okokból fegyvertelen is. A szolgálat minden 18 – 40 év közötti, egészséges állampolgárra vonatkozna.

A törvénytervezet szerint nem hívható be katonai szolgálatra, aki erre egészségileg alkalmatlan, vagy legalább három kiskorút nevel. Szintén nem mozgósítható rendkívüli helyzetben az, aki egyenes ági rokonát ápolja, vagy gyermekét egyedül neveli. Mentesülnek a szolgálat alól továbbá a politikai elit tagjai, vagyis európai parlamenti és országgyűlési képviselők, polgármesterek, illetve az önkormányzati testületek tagjai.

A szolgálat időtartama védelmi készültség esetén legfeljebb 12 hónap, míg háborúban előre meg nem határozott idejű lenne. Kiképzett tartalékos esetén a behívhatóság felső korhatára a hivatásos katonai szolgálat felső korhatárával egyezik. Ahhoz, hogy a behívásról szóló értesítéseket ki tudják postázni, vissza kéne állítani az adatszolgáltatási kötelezettséget. A HM tervezetét először a kormánynak kell jóváhagynia, hogy a parlament elé kerülhessen – adja hírül a Napi Gazdaság

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 14:09, kedd | Belföld

Hétvégén kezdődik az Élelmiszerbank adománygyűjtő akciója

Hétvégén kezdődik a Magyar Élelmiszerbank Egyesület idei legnagyobb adománygyűjtő kampánya, amely során a szervezet 3000 önkéntese az ország 104 településén 213 Tesco, ALDI és Auchan áruházban gyűjti a felajánlásokat.

2024. Május 07. 14:07, kedd | Belföld

OTP Mobil: az online vásárlók ötöde még mindig nem ellenőrzi a fizetési felületek hitelességét

A magyarok 69 százaléka rendszeresen vásárol és fizet interneten keresztül, azonban az online vásárlók ötöde még mindig nem ellenőrzi a fizetési felületek hitelességét

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.