Városlista
2024. július 29, hétfő - Márta

Hírek

2010. Augusztus 24. 07:53, kedd | Bulvár
Forrás: Grayling

Visszatért a magyar expedíció a svájci Alpokból

Visszatért a magyar expedíció a svájci Alpokból

Visszatért a svájci Alpokból a magyar Monte Rosa expedíció, amely azzal a céllal indult útra augusztus 15-én, hogy felhívja a figyelmet a fenntartható építészetre és a független Holcim Awards for Sustainable Construction (fenntartható ép

„Nyugat-Európában az újonnan épülő menedékházaknál már odafigyelnek a környezettudatosságra. Ezek közül kiemelkedik, és példaértékű mintaként szolgál a Monte Rosa menedékház" - nyilatkozta Erőss Zsolt.

A Hegyikristály menedékház az Alpokban, 2795 méter magasságban született, a Monte Rosa gleccser szomszédságában. A ház kiindulópontként és pihenő állomásként szolgál azok számára, akik a csúcsok meghódítására vagy az érintetlen környezet megcsodálására indulnak. Az autonóm ház kivitelezése óriási kihívás ilyen környezetben. A Zürichi Egyetem oktatói és hallgatói négy szemeszteren át tervezték a minden szempontból korszakalkotó épületet, mely elnyerte a Holcim Awards for Sustainable Construction (a fenntartható építészetért) 2008-as Európai regionális döntőjének bronzérmét.

A ház színtiszta építészete miatt volt tanulságos számomra. Nem a megalkuvások, hanem a természeti adottságok és az emberi igények alakították. Ha az építészetnek van nyelve, akkor ez a ház annak alapján jött létre- hangsúlyozta Smilo Dávid, a BME Építészeti Szakkollégium elnöke.


Márta Irén, a Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért Közhasznú Egyesület alelnöke, a Holcim Hungária Zrt. kommunikációs igazgatója az út ötletét adó Holcim Awards kapcsán elmondta - „Döbbenetes volt szembesülni azzal, hogy a gleccser szintje 300 métert csökkent az 1800-as évek vége óta, amikor az eredeti menedékház felépült. Nagyon időszerű, hogy hasonló példaértékű projektek szülessenek és a Holcim Awards segítségével elterjedjenek világszerte. Nekem ez az út a kitartásról és összefogásról szólt. Nem csak a miénkről, hanem azokéról, akik éven át tervezték, majd megvalósították ezt a teljesen önellátó, fenntartható épületet."

„Városlakó emberként lenyűgöző volt szembesülni a természet hihetetlen dimenzióival. A Monte Rosa menedékház építészetileg és működését tekintve is tökéletesen belesimul környezetébe." - mondta Martinkó József, az Octogon magazin vezető szerkesztője.

 
  

Az expedíció tagjai

Erőss Zsolt - erdélyi születésű hegymászó, aki első magyar állampolgárként mászta meg a Csomolungmát (Mount Everest); Magyarország legeredményesebb hegymászója, mindezidáig nyolc 8000 méter fölötti csúcsot mászott meg.

Földes András - az Index szakújságírója

Kovács Ádám - az Index Video Zrt. főszerkesztője

Martinkó József - az Octogon vezető szerkesztője

Márta Irén - A Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért Közhasznú Egyesület alelnöke, a Holcim Hungária Zrt. kommunikációs igazgatója

Smiló Dávid - a BME Építész Szakkollégium elnöke, vezető építész blogger

Hegyikristály - Érdekességek

http://www.neuemonterosahuette.ch/

  

  • Az épület az élelmiszereken és a főzéshez használt gázon kívül mindent képes előállítani.
  • A víz tárolásához egy kutat vájtak a sziklába nagyjából 50 méterrel magasabban helyezkedik el a menedékháznál, így a víznyomás természetesen, a gravitáció révén biztosítható. Az év néhány hónapjában, amikor olvad a jég, itt gyűjtik össze az egész évre elegendő vízmennyiséget.
  • A szürke vizet újrahasznosítják, és biológiailag tisztítják.
  • A hőenergiát a napenergia aktív (napkollektor, napelem) és passzív hasznosításából nyerik; ilyen eljárás például az összes hulladékhő hasznosítása hőcserélőkkel és hőszivatyúkkal.

  • Gyakorlatilag nincs derékszög az épületben, mivel az alaprajz elrendezése a kör logikus sugárirányú felosztását követi; a 18 hálótermes szobák egymás mellett, cikkelyszerűen sorakoznak.
  • Az épületburkot vastag hőszigeteléssel látták el, a déli tájolású homlokzat téglalap formájú síkját pedig teljes mértékben fotovoltaikus napelemek borítják, melyek az áramellátást biztosítják.
  • A teljes szerkezet 200 tonnás súlyát egy legyezőszerűen kialakított acélszerkezetű tárcsa vezeti a sziklába süllyesztett központi betonalapra. A szerkezet ennek megfelelően mindössze néhány ponton érintkezik a talajjal, így a talaj felé csatlakozó hőhidak száma minimálisra csökkent.
 
 

Monte Rosa Expedíció - Érdekességek

  • Az épület és a fenntartható építészet nem csak a szakemberek és a túrázók, hegymászók körében népszerű. A fenntartható építészetnek rajongói oldala indult a facebook-on, ahol képeket, videókat nézhetünk meg és rövid bejegyzéseket olvashatunk az élményekről, a Hegyikristályról és a fenntarthatóságról.

http://www.facebook.com/home.php?#!/pages/Expedicio-a-jovo-epiteszeteert/145251585498969?ref=ts

  • A házat gyalogosan egy gleccseren keresztül közelíthetjük meg. Ez a zord időjárási viszonyok miatt az évnek csupán néhány hónapjában lehetséges, de ekkor sem árt a tapasztalt vezető és a megfelelő felszerelés.

Az autonóm ház

Az autonóm ház egy önellátó épület, mely a hálózatoktól (víz, gáz, villany, csatorna) függetlenül tud működni. Rendkívül takarékos, energiáját a természet megújuló forrásaiból nyeri. Törekvése elébe megy az EU céljainak, melyeknek részét képezi 2011-től a passzívház szabvány, ezt követően pedig az energetikailag önellátó épület bevezetése. Az autonóm ház mindezen túlmutat, hiszen a természetbarát és fenntartható működést teljessé teszi: kiterjeszti a vízhasználatra, az épület anyagaira és teljes életciklusára. www.autonomhaz.eu

  

A Holcim Awards

A Holcim Awards a svájci székhelyű Holcim Foundation for Sustainable Construction (Holcim Alapítvány a Fenntartható Építészetért) kezdeményezése. A Holcim Awards világverseny olyan innovatív építészeti projekteket hivatott megismertetni, melyek fenntartható megoldást jelentenek az építészet és az építkezés napjainkban felmerülő kihívásai számára helyi, regionális és globális szinten egyaránt. 2010. július 1-én harmadik alkalommal írták ki a 2 millió USD összdíjazású Nemzetközi Holcim Awards világversenyt. A Monte Rosa projekt az 2008-as világversenyen bronzérmet nyert.

www.holcimfoundation.org.

  

A Holcim Foundation-t a Holcim támogatja, azonban független annak kereskedelmi érdekeitől. A Holcim a világ egyik vezető cementgyártó és kavicskitermelő vállalata (zúzottkő, homok és kavics). A Csoport az előbbiek mellett beton és aszfaltgyártással is foglalkozik, valamint számos további szolgáltatást nyújt ügyfeleinek. A Holcim világszerte több mint 70 országban van jelen. A világversenyt Magyarországon a Holcim Hungária Zrt. támogatja.

  

A Holcim Hungária Zrt.

  

A Holcim Hungária Zrt. Magyarország egyik vezető cement-, kavics-, és beton-előállító vállalata, melynek 2009-ben elért nettó árbevétele közel 27,6 milliárd forint volt. Magyarországon a Holcim 642 főt foglalkoztat (2009.12.31-i adat). A társadalmi felelősségvállalás területén végzett kiemelkedő tevékenységét 2009-ben a CSR Hungary díjjal ismerték el. További információért, kérjük, látogasson el a www.holcim.hu weboldalra. 
 

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 29. 08:06, hétfő | Bulvár

Párizs 2024 - Művészeti igazgató: nem kívánt semmit kigúnyolni a megnyitó

Thomas Jolly, a párizsi olimpiai megnyitóünnepség művészeti vezetője cáfolta, hogy Az utolsó vacsora témája ihlette volna a program Ünnepség című jelenetét, amely ellen a katolikus egyház és jobboldali politikusok tiltakoztak.

2024. Július 28. 10:53, vasárnap | Bulvár

Elsőbálozó balatonfüredi lány lett az Anna-bál szépe

Elsőbálozó balatonfüredi lány, Soós Kriszta Szonja lett a 199. Anna-bál szépe, első udvarhölgye a fővárosi Mihály Angelika, a második udvarhölgye a szintén budapesti Bundschuh Jázmin lett.

2024. Július 25. 07:40, csütörtök | Bulvár

Több mint félszáz fürdőben lesz Strandok éjszakája szombaton

A Magyar Fürdőszövetség kezdeményezésére az idén is megrendezik július 27-én a Strandok éjszakáját, az országos rendezvényhez már 60 fürdő csatlakozott az ország minden részéből.

2024. Július 23. 08:10, kedd | Bulvár

Emberre támadt egy medve az erdélyi Beszterce-Naszód megyében

Emberre támadt egy medve hétfőn este Beszterce-Naszód megyében, a Sajónagyfalu (Mariselu) községhez tartozó Sajószentiván (Santioana) településen, a férfi a lábán és az ágyékán megsérült