Városlista
2024. augusztus 3, szombat - Hermina

Hírek

2013. Augusztus 27. 05:00, kedd | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Vitaminok szerepe a cukorbetegségnél

Vitaminok szerepe a cukorbetegségnél

A diabétesz olyan betegség, amelynél a szervezet a cukorszintjét nem képes önállóan szabályozni, vagyis a cukorbetegség közvetlen összefüggésbe hozható a táplálkozással. A hosszú távon egészségtelen táplálkozás nemcsak a szívinfarktus kockázatát vagy az agyvérzés veszélyét növeli, hanem a cukorbetegeknél hirtelen súlyosbíthatja az egészségi állapotot is. Ezért a diabéteszben szenvedőknek különös módon kell ügyelniük az egészséges táplálkozásra. A cukorbetegeknek magasabb a vitaminszükségletük-írja az egeszseghirlevel.com.

A C-vitamin erősíti az immunrendszert és ragyogóvá teszi a bőrt

A C- és E-vitaminhoz hasonló antioxidánsokat a cukorbetegek szervezete nehezebben veszi fel. Ezért a cukorbetegek antioxidáns-szükséglete lényegesen magasabb. Ezek a vitaminok leküzdik a kórokozókat és a szabad gyököket, így erősítik az immunrendszert. Mivel a szabad gyökök a bőrt is öregítik, a C- és E-vitamin hatása hasonló a fiatalító krémekéhez. A szervezet csak kis mennyiségű C-vitamint képes tárolni, ezért fontos, hogy rendszeresen vegyünk magunkhoz a vitaminból. Különösen gazdag C-vitaminban a paprika, a narancs és a citrom, de a hüvelyesek is sok C-vitamint tartalmaznak.

A B-vitamin megelőzi a vesekárosodásokat

A B-vitaminok elengedhetetlenek a vese zavartalan működéséhez. Mivel a vesekárosodás a cukorbetegség leggyakoribb kísérőbetegségei közé tartozik, nagyon fontos a B-vitaminok elegendő bevitele. A B-vitaminok leginkább a teljes kiőrlésű termékekben, a hüvelyesekben és a burgonyában fordulnak elő bőségesen.

Cinkre az inzulin tárolásához van szükség

Az inzulin hatásához króm szükséges, cinkre pedig az inzulin tárolásához és a sebgyógyuláshoz van szükség, ezért a cukorbetegeknek fokozottan szükségük van cinkre. A krómbevitelre nem kell figyelni, mert itt csak nagyon ritkán lép fel hiány. A legfontosabb cinkforrások az állati eredetű élelmiszerek. Legmagasabb cinktartalma a májnak van, de aki nem szereti a májat, nyugodtan fogyaszthat más húsokat. Ezen kívül az osztrigában és a napraforgómagban is sok cink található.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 02. 07:45, péntek | Életmód

Augusztus 20. - A Mákvirág lett idén Magyarország tortája

2024. Augusztus 01. 07:53, csütörtök | Életmód

Szallas.hu: idén többen utaznak Horvátországba

Idén májusban, júniusban és júliusban 10 százalékkal többen foglaltak szállást Horvátországba, az augusztusra szóló foglalások száma pedig 12 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest

2024. Július 31. 07:55, szerda | Életmód

A legjobb rendező díját nyerte Amerikában Tóth Barnabás pszichothrillere

A legjobb rendező díját nyerte el Tóth Barnabás Mesterjátszma című pszichothrillere a Stony Brook Filmfesztiválon, New York államban a hétvégén - tájékoztatta a Nemzeti Filmintézet (NFI) az MTI-t kedden.

2024. Július 31. 07:42, szerda | Életmód

Csütörtökön kezdődik a Paloznaki Jazzpiknik

A csütörtökön kezdődő Paloznaki Jazzpiknik a zene mellett a fenntarthatóságot, az ökológiai lábnyom csökkentését, valamint a hulladék szelektív kezelését tekinti fontos feladatának - közölték a szervezők kedden az MTI-vel.