Városlista
2024. június 28, péntek - Levente, Irén

Hírek

2024. Június 11. 07:42, kedd | Belföld
Forrás: MTI

Vitézy Dávid: rengeteg nyitott kérdés van a rekordszámú érvénytelen fővárosi szavazat miatt

Vitézy Dávid: rengeteg nyitott kérdés van a rekordszámú érvénytelen fővárosi szavazat miatt

Rengeteg nyitott kérdés és gyanú van a rekordszámú érvénytelen szavazat miatt, egyes kerületekben rendszerszintű problémák merültek fel - írta Vitézy Dávid hétfőn a Facebook-oldalán.

Az LMP-Zöldek és a Vitézy Dáviddal Budapestért Egyesület főpolgármester-jelöltje hangsúlyozta, a hivatalos végeredményt még mindig nem tudni; 24 592 érvénytelen szavazat volt a főpolgármester-választáson, ami rekord. Karácsony Gergely 100 százalékos feldolgozottságnál 324 szavazattal vezet, tehát 76-szor annyi az érvénytelennek nyilvánított szavazat, mint a kettőjük közötti különbség - érvelt Vitézy Dávid.

Közölte, a birtokukban lévő információk alapján egyes kerületekben rendszerszintű problémák merültek fel a szavazatok érvénytelenné nyilvánításával kapcsolatban, és pont ezekben a kerületben kiugró is volt az ilyen szavazatok aránya.

Vitézy Dávid - megköszönve a rá szavazó 371 ezer budapesti bizalmát - azt írta, miattuk sem engedhet abból, hogy "a szabad és demokratikus Budapesten minden egyes szavazatot meg kell számolni, és utána kell végeredményt hirdetni". Reményét fejezte ki, hogy ebben Karácsony Gergely, illetve a fővárosi és a kerületi választási bizottságok is partnerek lesznek.

Egyúttal arra kérte a Fővárosi Választási Irodát, hogy a jogorvoslatok lezárultáig minden szavazatot, jegyzőkönyvet és urnát őrizzenek meg, minden befolyási kísérletet akadályozzanak meg, hogy minden budapesti számára megnyugtató módon zárulhasson le a rendkívül szoros főpolgármester-választás.

Kitért arra, hogy mindezt Karácsony Gergelynek is szerette volna elmondani, a főpolgármester azonban nem fogadja a telefonhívását. "Minden nap újra tanulom, mit is jelent nála ez az oly sokszor emlegetett Budapest köztársaság" - jegyezte meg Vitézy Dávid.

Leszögezte ugyanakkor: ha minden nyitott kérdést tisztáztak, minden beérkező gyanút megvizsgáltak, és az a végeredmény születik, hogy Karácsony Gergely nyerte a választást "akár csak egy szavazattal is", akkor gratulálni fog neki, és csapatával konstruktívan fogják képviselni a budapestieket a Fővárosi Közgyűlésben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 27. 14:44, csütörtök | Belföld

KSH: májusban 6284 gyermek született, és 9501 ember halt meg

Az előzetes adatok szerint 2024 májusában 6284 gyermek született, és 9501 ember halt meg; 2023 májusához képest a születések száma 11, a halálozásoké 6,2 százalékkal csökkent, míg a házasságkötéseké 1,2 százalékkal nőtt

2024. Június 27. 14:42, csütörtök | Belföld

Meteorológia: felhőszakadások alakulhatnak ki csütörtökön és pénteken

Felhőszakadások alakulhatnak ki csütörtökön a Dunától keletre, pénteken pedig Békés, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyékben - figyelmeztet a HungaroMet Zrt.

2024. Június 27. 14:40, csütörtök | Belföld

Otthonfelújítási program - elérhető a kulcstermékek listája

Csütörtöktől már elérhető az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. honlapján az Otthonfelújítási program keretében támogatott építési termékek, valamint hő- és melegvíztermelő berendezések listája

2024. Június 27. 14:38, csütörtök | Belföld

Megérkezett az első menetrend szerinti légijárat a kínai Kantonból Budapestre

Megérkezett Budapestre az első menetrend szerinti légijárat a kínai Kantonból (Guangzhou) csütörtökön, a China Southern légitársaság hetente négyszer szállít majd utasokat a kínai nagyváros és a magyar főváros között.