Városlista
2022. október 7, péntek - Amália

Hírek

2022. Augusztus 10. 10:15, szerda | Helyi

Vízhiány elleni készültséget rendeltek el a Rábán

Vízhiány elleni készültséget rendeltek el a Rábán

A Rába vízgyűjtő területén lehullott kisebb mennyiségű csapadék ellenére a folyó vízhozama folyamatos lassú csökkenést mutat.

Az elkövetkező tíz napban továbbra sem várható jelentős vízhozam emelkedés, közölte az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság.

Mint írják, a jelenleg elérhető középtávú meteorológiai és vízjárási információnk alapján a természetes vízjárásból adódóan kisebb vízhozam emelkedések előfordulhatnak, azonban tartósan és jellemzően nem fogja a jelenlegi értékeket meghaladni a folyón a térségünkbe érkező vízhozam.

A Rábán érkező vízhozam szétosztása során figyelembe kell venni a Rába folyó élővíz igényét, mely meghatározza a Kis-Rábába kormányozható vízmennyiségét. A Kis-Rábába betáplálható lecsökkent vízhozam elegendő a természetvédelmi, horgászati- halastavi vízigények kielégítésére, azonban a gazdasági célú vízhasználatokéra nem.

Mivel a Kis-Rába Mihályinál és Kapuvárnál lévő törpe vízierőművek üzemeltetési engedélyében szereplő vízhozamot a társaság nem tudja biztosítani, ezért vízhasználatuk korlátozása mellett döntött.

Ennek értelmében az igazgatóság „III. fokú vízhiány elleni készültséget és vízkorlátozást rendelt el 2022. augusztus 9-én 12 órától a Rábai és Fertő Hanság vízhiány kezelő körzetekben.”

Egy térképet is közzétettek a Kis-Rába vízpótló rendszer vízszétosztási sémájáról, feltüntetve rajta a korlátozás alá eső vízhasználatokat.

Kiemelt kép forrása: vizugy.hu

Ezek érdekelhetnek még

2022. Október 07. 09:15, péntek | Helyi

Így ünnepelték a német egység napját az Audi Hungaria Iskolaközpontban

Október 3-án kétségkívül a 20. századi német történelem egyik legmegindítóbb mérföldkövére, a Német Szövetségi Köztársaság és a Német Demokratikus Köztársaság újraegyesítésére emlékezünk, írja közleményében az intézm

2022. Október 07. 09:07, péntek | Helyi

15 méter mély kútból mentettek ki egy tacskót a tűzoltók

Egy tizenöt méter mély kútba esett Udvaron egy kutya.

2022. Október 07. 08:15, péntek | Helyi

Ismét véradást szerveznek

Országos véradást szervez a katasztrófavédelem és a Magyar Vöröskereszt a Természeti Katasztrófák Csökkentésének Világnapjára emlékezve.

2022. Október 07. 07:15, péntek | Helyi

Újabb virágládába ültetett növényekkel szépült a belváros

Ezúttal tűzgyöngyvirágot és törzses babérmeggyet ültettek a városüzemeltető szakemberei, az évelő növények egész évben díszítik az Aradi vértanúk útját.