Városlista
2024. július 21, vasárnap - Dániel

Hírek

2012. December 11. 05:00, kedd | Külföld
Forrás: MTI

Vizsgálat az amerikai gyerekek mobiltelefonjáról lehalászott adatok ügyében

Vizsgálat az amerikai gyerekek mobiltelefonjáról lehalászott adatok ügyében

Vizsgálat indult annak megállapítására, hogy az egyes amerikai szoftvergyártók a mobiltelefonokra kifejlesztett alkalmazásaikkal nem sértik-e meg a gyerekek személyiségi jogait - jelentette be hétfőn a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (Federal Trade Commission).

A bizottság arra hívta fel a figyelmet, hogy egyes alkalmazások lehalásszák, valamint hirdetőkhöz és adatkereskedőkhöz juttatják el a gyerekek személyes adatait. Az egyes alkalmazások képesek bemérni a telefon használójának tartózkodási helyét, valamint letöltik az általa lementett telefonszámokat és más, jogi szempontból megkérdőjelezhető műveletet is végre tudnak hajtani.
A kereskedelmi bizottság megfelelő felügyelet nélkül hagyott "digitális veszélyzónaként" jellemezte az Apple és a Google által működtetett online üzletek által uralt mobilalkalmazás-piacot. A bizottság által bevizsgáltatott 400, gyerekek számára kifejlesztett applikáció többségének gyártói és forgalmazói "elfelejtették" értesíteni a szülőket arról, hogy a termékek miféle adatokat gyűjtenek össze és hogy azt kikkel osztják meg.
Több alkalmazás olyan hirdetést tartalmaz, amely a Facebook és a Twitter használatára ösztönöz, holott sok szülő ellenzi, hogy gyerekük rászokjon a közösségi oldalak használatára és ott bizalmas információkat osszon meg magáról.
A bizottság javasolta, hogy jelentősen szigorítsák meg a gyerekek online védelméről rendelkező, 1998-as törvényt, alapvetően a 13 évesnél fiatalabbak esetében. Az érintett cégek arra figyelmeztettek, hogy a - szerintük - drákói módosítások miatt felhagyhatnak a gyerekeknek szánt internetes tartalmak gyártásával. Független csoportok szerint is szükség van ugyanakkor a szigorításra, mert a törvény elfogadása óta eltelt csaknem másfél évtizedben a műszaki fejlődés messze túllépte a törvény realitásait.
Az új szabályok egyebek között megtiltanák a gyerekek viselkedésére építő marketingtechnikák szülői beleegyezés nélkül történő alkalmazását.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 21. 08:24, vasárnap | Külföld

Árvizeket és földcsuszamlásokat okozott a heves esőzés Szlovéniában

Árvizeket és földcsuszamlásokat okozott a heves esőzés Észak-Szlovéniában, a tűzoltók kétszáz esetben intézkedtek - írta a helyi sajtó szombaton.

2024. Július 19. 08:15, péntek | Külföld

Az Európai Parlament megválasztotta Ursula von der Leyent az Európai Bizottság elnökévé

Újraválasztotta az Európai Parlament plénuma csütörtökön Strasbourgban Ursula von der Leyent az Európai Bizottság elnöki tisztségébe.

2024. Július 19. 08:08, péntek | Külföld

Donald Trump az Egyesült Államok megosztottságának lezárását ígérte

Az Egyesült Államok politikai megosztottságának lezárását ígérte Donald Trump a Republikánus Párt elnökjelölő konvencióját lezáró beszédében csütörtökön Milwaukee-ban.

2024. Július 18. 07:55, csütörtök | Külföld

Donald Trump megfizettetné a védelmet Tajvannal

Tajvannak fizetnie kellene a védelemért, mert a sziget semmit sem nyújt az Egyesült Államoknak - jelentette ki Donald Trump amerikai elnökjelölt a Bloomberg Businessweek hetilapnak adott interjújában.