Városlista
2024. május 15, szerda - Zsófia

Hírek

2016. Április 21. 13:28, csütörtök | Helyi
Forrás: Győr Megyei Jogú Város honlapja

Vízsugarak tánca a Megyeháza téren

Vízsugarak tánca a Megyeháza téren

Naponta négy, nyáron öt alkalommal élvezhetjük a zenés produkciót, de a többi napszakban is izgalmas látványosság a megújult központi szökőkút, melynek környezete igazi találkozási ponttá alakult…


Talán a legérdekesebb perspektíva a szökőkúthoz készült új látványteraszról nyílik, ahonnan – háttérben a Városházával – közelről csodálhatjuk a vízsugarak játékát. A Megyeháza térről induló, és az Aradi vértanuk útja járdájáig tartó közlekedőn a vízsugarak alatt is átkelhetünk, de egy padra is leülhetünk megpihenni, és szemügyre venni a zenére táncoló nyalábokat. Az utóbbi az esti órákban még látványosabb, hiszen ilyenkor a fényjáték is lenyűgöző elemként szolgál. Zenére naponta több alkalommal táncolnak majd a vízsugarak, a repertoárban Liszt: Magyar Rapszódiájának és Brahms: Magyar Táncok egy-egy részlete, az ABBA: Our Las Summer, valamint a Halott Pénztől a Darabokra törted a szívem szerepel, amely ráadásul egy Bergendy sláger feldolgozása. A zeneszámokat tehát úgy válogatták össze, hogy minél szélesebb hallgatóságnak, minél több generációnak elnyerje a tetszését. A zenés vízjáték 14:15, 16:15, 18:15 és 20:15 órakor látható, vagyis nem esik egybe a Városháza harangjátékával. Nyári időszakban, amikor később sötétedik, 21:15-kor is megtekinthető a látványosság. Ezekben az időpontokban mind a négy zeneszám felcsendül.

Fiatal koromban is egy fontos találkozási pont volt ez a terület, de időközben elavulttá vált a szökőkút. A mostani felújítással újra igazi közösségi tér lehet a környék, ahol a győriek és a hozzánk látogató turisták is megállhatnak majd kikapcsolódni egy kicsit. Az esti órákban a fényjáték révén még csodálatosabb látványt nyújtanak a vízképek, háttérben a Városházával.” – fogalmazott Borkai Zsolt. A polgármester hozzátette, a Megyeház tér burkolata is jócskán megérett a felújításra, s az alatta lévő mélygarázs födémszerkezete is nagyon rossz állapotban van. Ebben az esetben egy nagyon komplex felújításról van ezért szó, de az önkormányzat keresi a lehetőségét, hogy a jövőben ez is megvalósulhasson.

A negyvenmilliárdos költségvetésből több mint tízmilliárdot fejlesztésekre fordítunk, de a számok csak akkor válnak valósággá, amikor egy-egy ilyen látványos fejlesztés elkészül - tette hozzá Fekete Dávid alpolgármester, aki belvárosi képviselőtársával, dr. Somogyi Tivadar alpolgármesterrel közösen hangsúlyozta, hogy a városközpont több területén is folynak a felújítások, a Belváros egyre szépül, többek között a Bécsi kapu tér is új külsőt kap.

Radnóti Ákos városüzemeltetésért felelős alpolgármesterként elmondta, az önkormányzat tavaly indította el a műemlékek és a városi szökőkutak felújítási programját, amelynek keretében már elkészült a Cziráky-obeliszk, és készül a Radó-szigeti Hősi emlékmű, valamint a Vénusz szobor is. A központi szökőkút valódi pihenőhellyé változott, amely minden generációt tud szórakoztatni. Kiemelte, a szökőkút körüli rendet több térfigyelő kamera is figyeli, de a Közterület-Felügyelet és a Rendőrség is fokozottan ellenőrzi majd a területet.

Az eredeti szökőkút egyébként az 1970-es években épült, amely 1999-ben és 2009-ben is átesett részleges felújításon, de ez idáig az átfogó rekonstrukció elmaradt, így a berendezések elavulttá váltak, s az üzemeltetés is költséges volt már, ezért is döntöttek a teljes felújítás mellett. A munkálatok során nem csak új burkolatot kapott a medencerész, de az egész szökőkút megjelenése is megváltozott. A már említett látványterasz egy több mint tíz tonnás acélszerkezet, amelyen nem csak leülhetünk, de a vízsugarak alatt is átsétálhatunk. A központi vízsugár 7,6 méter magasra szökik, a szélső vízképek négy méteresek. A központi sugár mögött egy hat méter magasságú íves vízkép látható, míg a kismedencében elhelyezett vízkép öt méterre emelkedik. A látványterasz két oldaláról négy méteres magassággal lőnek egymással szembe a vízsugarak.

A létesítményt korszerű gépészeti rendszer működteti, a szökőkút víztakarékos, visszakeringetős módon üzemel. A medence közelében szélérzékelő berendezést helyeztek el, melynek jeleire a szökőkút vízoszlopmagassága automatikusan változik. Szélsőséges időjárás esetén a rendszer ki is kapcsolhatja az egyes látványelemeket. Nem csak a szökőkút, de annak környezete is megszépült, igazi közösségi térré alakult új utcabútorokkal, megújult világítással és zöldfelülettel, amelyet új öntözőrendszer is szolgál. A teljes beruházás értéke mintegy 70 millió forint volt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 15. 10:31, szerda | Helyi

Győr legfinomabb kakaós csigáját kerestük – Megtaláltuk!

Kétféle ember van a világon: van aki tekeri, van aki harapja a kakaós csigát. Akár harapod, akár tekered a Bedő Pékség csigáját, egy problémád lesz vele: egyszer véget ér a tekercs. Handl Tamás az elmúlt több mint negyven évben csigák

2024. Május 15. 09:12, szerda | Helyi

A láthatóság minden évszakban fontos!

A jó idő egyre többeket csal a természetbe, sétára, mozgásra. De ilyenkor is tartsd szem előtt a biztonságot!

2024. Május 15. 08:12, szerda | Helyi

A Széchenyi István Egyetem Győri Innovációs Parkjába látogatott a francia nagykövet

Claire Legras, Franciaország budapesti nagykövete volt a Széchenyi István Egyetem vendége nemrégiben.

2024. Május 15. 07:13, szerda | Helyi

Vedd elő a színest!

Rajzolj és nyerj a MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajz-pályázatán, melynek témája a biztonságos közlekedés.